Kereső toggle

ARC-cal a haza felé

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Hol élsz te? Minek képzeled magad?” – kérdezik a 11. ARC plakátkiállítás szervezői. Van, aki az iwiwen él, és van, aki a plázában. Egyesek mintha öt méterrel a föld felett járnának, mások pedig kizárólag a földi létezés hétköznapi problémáiba gabalyodnak bele. Van, aki a média sokszínű világában merül el, és van, aki éppen ebből merít.

Van, aki állandóan a múlttal foglalkozik, mások a jövőnek élnek. Van, akinek a politika jelenti az élet lényegét, van, aki csak a struccok politikáját űzné. Egyesek számára magyarnak lenni adottság, mások számára szégyen.
Tavaly még a „válság” köré szerveződtek a kérdések, ma már mintha hozzászoktunk volna a szóhoz, és emelkedett volna az ingerküszöbünk. Ugyanazon a bolygón élünk, lelkében mégis mindenki más életet él, és más megoldásokat kínál. A különbségek megjelennek a plakátokon, amelyek immár 11. alkalommal díszítik az Ötvenhatosok terét.
Vannak visszaköszönő témák:
a hajléktalanok megoldatlan problémája minden évben megmozgatja a képek alkotóinak fantáziáját.
A politika is mindig aktualizálható, más-más tartalommal. Idén például a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata szolgáltatta a magas labdát, amely nemcsak Dániel Péter ügyvéd kezeit hozza mozgásba, hanem a kreatív látogatók számára is lehetőség a véleménynyilvánításra. Egyes plakátok az egészségesebb életmódra és a dohányzásról való leszokásra ösztönöznek. A plakátok gyakran humorral és öniróniával tartják elénk a tükröt, mint például a Hungarian Geographic című alkotás.
Az idei pályázat fődíját Nagygyörgy Zoltán A tatárszentgyörgyi gyilkosság gyermekáldozatának emlékére című plakátjával nyerte el. A kiállítás szeptember 22-éig bármikor megtekinthető az Ötvenhatosok terén. Idén először nem készült nyomtatott katalógus, de a www.arcmagazin.hu internetes oldalon a plakátok az interneten is megtekinthetők. (Kép-szöveg: Somorjai László)

Olvasson tovább: