hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra repülőnap Magyarországon!
2010. augusztus 7–8., Kecskemét

2010. 07. 30.
A repülés szerelmesei közelről tekinthetik meg a világ élvonalába tartozó, Kecskeméten első ízben megjelenő Szu–27-est és az Eurofighter, Rafale, F–16, F/A–18, F–15, JAS–39 Gripen típusú harci repülőgépeket.

A honvédelmi tárca kiemelt rendezvényeként ismételten lesz Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató Kecskeméten, 2010. augusztus 7-én és 8-án, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.
Ez a program az évek alatt az „Európa öt legnagyobb repülő­bemutatójának egyike, Közép-Európa legszínvonalasabb, leglátogatottabb légi parádéja” rangot vívta ki magának.
Többek között az idei rendezvény különlegessége a három kerek évforduló. A résztvevők programjaikkal köszöntik a 100 éves magyar katonai repülés és az idén szintén 100 éves magyar géprepülés jubileumát. Kecskeméten ünnepli fennállásának 50. születésnapját az olasz légierő büszkesége, a világhírű Frecce Tricolori, akik éppen tíz éve mutatkoztak be hazánkban.
A Frecce pilótái – beosztásuktól és rutinjuktól függően – évente 250–350 óra között teljesítenek, ami magában foglalja a gyakorlások, átrepülések, áthúzások és természetesen a repülőnapi szereplések idejét is. A kötelék évente átlagosan 40 repülőshow résztvevője. Napjainkig közel 2400 alkalommal tartottak nyilvános bemutatót odahaza, valamint Európa, Észak-Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Amerika összesen 41 országában.
A meghívott 28 országból várhatóan 22 géptípussal vesz­-nek részt a rendezvényen. A „repülőnapok kötelék sztárjai”,
a Frecce Tricolori mellett a Török Csillagok, vagyis a Türk Yildizlari – mely nem csupán egyike a világ ritkaságszámba menő, szuperszonikus vadászgépekkel bemutatkozó csapatainak, hanem köztük is a legnagyobb létszámú, hét F–5A Freedom Fighterrel szerepelnek. Jönnek a hazánkban még nem repült svájci Patrouille Suisse, az Alpok óriási hegyláncai között szlalomozó svájci pilóták, akik egyedülálló tudással és tapasztalattal rendelkeznek, melyet kiválóan tudnak kamatoztatni a látványos kötelékrepülések során is. Itt lesznek még a horvát Vihar Szárnyai és a Breitling Team formációk. Ezenkívül Ausztria, Belgium, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Románia, Svájc, Spanyolország, Szerbia, Törökország, USA, Ukrajna, Izrael és a házigazda Magyarország légierejének képviselői.
A repülés szerelmesei közelről tekinthetik majd meg a világ élvonalába tartozó, Kecskeméten első ízben megjelenő Szu–27-est, a már látott, de még mindig érdekesség Eurofighter, Rafale, F–16, F/A–18, F–15, JAS–39 Gripen típusú harci repülőgépeket, a világhírű helikoptereket és az előző repülőnapon nagy tetszést aratott óriás szállító repülőgépet, a C–17-est.
A hazai és külföldi katonai repülő produkciók mellett több ország és hazánk polgári repülése is bemutatókat tart majd – többek között látható lesz Veres Zoltán Európa-bajnok műrepülő és Nádas Tamás magyar bajnok műrepülő produkciója. Ez a két nap nemcsak a repülés földi és légi arzenálját kínálja, hanem a Magyar Honvédség teljes haditechnikai keresztmetszetét is felvonultatja.
A résztvevő országok száma, sokfélesége és a visszaigazolt géptípusok ismeretében egy minden eddiginél látványosabb és különlegesebb légi parádéra, egy egész napos, változatos családi programra számíthatnak az odalátogatók. (X)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!