hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fedezd fel a Tiszát!

2009. 07. 03.
„Ki a Tisza vizét issza, vágyik annak szíve vissza…” – tartja a mondás, és valóban, ha valaki ellátogat egyszer erre a tájra, utána szívesen tér vissza máskor is. A mondás hitelességét igazolja, hogy nagy költőink közül Petőfi Sándort és Juhász Gyulát is megérintette a folyó egyedülálló hangulata. Itt született számos vers is (A Tisza, Tiszai csönd, A kis Tisza hídján). Hazánk egyik legszebb része még felfedezésre vár.

A Tisza szépsége és csöndje kitűnő pihenőhely a felüdülni vágyók számára. Ha elindulunk a folyó mentén, több túrára is lehetőség nyílik. Közvetlenül a Tisza-parton helyezkedik el az egyik legjobb adottságokkal rendelkező szálláshely, a Vidám Delfin panzió és kemping. És ha már elmentünk a vízpartig, ki ne hagyjuk a kajak-kenu rejtelmeivel való ismerkedést! Ez a móka egy igazán kezdő számára mindenképpen vicces vállalkozásnak bizonyul, kezdve a lapát helyes tartásától egészen a kenuba való beszállásig vagy éppen a szárazon maradás problematikájáig. Az ilyen abszolút kezdők és rutinosabb kísérőik számára találták ki a hagyományos és pihenő vízi- és kerékpártúrát, amely a kevésbé edzett vendégek által is könnyen teljesíthető. De nem fognak unatkozni azok sem, akik kedvelik a kihívásokat. Nekik hosszabb napi szakaszokat kell megtenniük, persze nem megerőltető módon, és sokszor egyenletesen kell lapátolniuk a sportos vízi- és kerékpártúra útvonalán. A nomád életmód szerelmesei a civilizációtól távol is eltölthetik éjszakájukat érintetlen homokpartokon, folyóparton, romantikus környezetben. Számukra a túlélőtúra a legideálisabb, hiszen itt lehet egy helyen esti bográcsparti és vadkempingezés is.
Számos programra jelentkezhetünk, és ha kedvünk éppen úgy tartja, kiruccanhatunk Kárpátaljára vagy Ukrajnába kajakozni vagy kenuzni. Fakultatív programként kirándulhatunk a Fekete-Tisza-forráshoz, ahová viszont csak busszal és katonai terepjárókkal tudunk eljutni. A raftingkedvelők belföldön a Tiszán, illetve Galíciában a Prut folyón próbálhatják ki magukat.
A vízitúrán vétek lenne kihagyni a környék különleges ételeinek, italainak megismerését. A helyi ételek egyik fő alapanyaga a „nemtudom” szilva (vadon növő; valaha a szegény emberek gyümölcsének nevezték), amelyet többféle formában fogyasztanak. Az egyik felhasználási módja például az, hogy lekvárt főznek belőle, amelynek már az elkészítési módja is különleges, hiszen rézüstben főzik, cukor felhasználása nélkül. Főzési ideje akár tizenkét óra is lehet, ami után a forró lekvárt fateknőkben hűtik ki. A kész masszát különböző tésztafélékkel fogyaszthatjuk: derelye, gombóc, bukta, fánk. Aki még nem evett ilyen ízesítésű fánkot, ne nyugodjon, míg hozzá nem jut! A lekvár főzése nyár végén kezdődik. Ez külön program a környező települések számára, hiszen minden évben augusztus végén rendezik meg Szatmárcsekén a szilvalekvárfőző versenyt, ahol válogatott mesterek mérhetik össze tudásukat. A finom gyümölcsből készítenek még vendégváró pálinkát is. De elterjedt errefelé a szilva aszalása is. A szilvából készült termékek egyébként évszázadok óta fontos szerepet töltenek be az itt élő emberek életében. A különlegességeket pedig több helyen is megkóstolhatják az érdeklődők: Tarpa községben a Bereg Kincsei Turista Pihenőben, vagy ugyanitt Illés néninél, aki ízletes házi rétessel várja a látogatókat. A másik helyi specialitás a tésztaleves, amelyet az tesz egyedivé, hogy levesbetétként kötött tésztát tesznek bele. Ez úgy készül, hogy az alaptészta egyik felét fűszeres hagymás zsiradékkal töltik meg, majd a másikat ráhajtják, ujjnyi széles csíkokra vágják, a csíkokból pedig laza csomókat kötnek, amelyeket aztán leszakítanak. A halászlé mellett a környék fő specialitásaként tartják számon.
Túristvándiban, a Túr folyó mentén érdemes betérni a Vízimalom Kemping, Panzió és Étterem-be, ahol a sok finomság egyikeként megízlelhetjük a kemencében sült lángost és a házi kenyeret is. A vízimalmot a környék jellegzetességeként tartják számon, a 18. század végén épült; védett műemléki környezetével különleges látványt nyújt. Itt is nagyszerű lehetőség nyílik a környék akár vízen, akár vándorutakon való bebarangolására. A folyó gazdag élővilággal rendelkezik, a galériaerdő fáin kívül van itt sárga nőszirom, réti füzény, virágkáka, vízitök és a fokozottan védett tündérrózsa, valamint számos gyógynövény is előfordul.
A már említett szatmárcsekei Nemzetközi Szilvalekvárfőző Versenyen kívül, Fehérgyarmaton rendezik augusztusban a Gyarmati Vigasságokat, Tiszakóródon a Rétesfesztivált, Túristvándiban a Nemzetközi Halászléfőző Versenyt, Milotán pedig a Diófesztivált. Aki pedig kulturális élményekkel szeretne gazdagodni, ellátogathat a Szatmárcsekén található Kölcsey-emlékszobába, a tiszacsécsei Móricz Zsigmond-emlékházba vagy Mátészalkára, a Szatmári Múzeumba. És hogy hol írta Petőfi A Tisza című versét? Látogasson el Nagyar község Petőfi-emlékfájához, és megtudja!

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!