Kereső toggle

Laci bácsi konyhája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok… na jó, ezt hagyjuk, a többit már mindenki kívülről fújja. Nézzük inkább, mit sütött ki erre a hétre. Egyébként élőben a Magyar ATV-n látható Laci bácsi minden hétköznap 12.05-kor, vasárnaponként 13.05-kor. 

Fehérboros fogasfilé

Hozzávalók:

50 dkg fogasfilé

1 dl fehérbor

liszt

só, őrölt fehér bors

ételízesítő

1 cs. petrezselyemzöld

10 dkg vaj

3 dkg vöröshagyma

15 dkg gomba

fél dl tejszín

keményítő

hordóburgonya

A fogasfilét fehér borssal, sóval mindkét oldalán megszórjuk. Lisztbe mártjuk, és felhevített vajban elősütjük mindkét oldalát. Amikor kész, fehér borral felöntjük, s ebben a vajas-boros lében pároljuk. A másik serpenyőben vajon a finomra vágott hagymát üvegesre hevítjük. A gombát vékony szeletekre vágjuk, s rátesszük a hagymára. Ételízesítőt, sót, fehér borsot teszünk rá, s lepároljuk. Petrezselyemzölddel megszórjuk, s a fehérboros alaplével felengedjük. Tejszínes keményítővel besűrítjük. Kiforraljuk, s a kész halfilékre ráöntjük. Főtt, petrezselymes hordóburgonyát adunk hozzá. A halszeleteket a mártásra tesszük rá.

Szürkebarátok rétese

Hozzávalók:

2 cs. réteslap

1 db tojás

2 dkg vaj

1 cs. pudingpor

3 dl szürkebarát

5 dkg koronás porcukor

tejszínhab

20 dkg szőlő

mentalevél

mazsola

Vastagabb papírhengert alufóliába becsomagolunk, olajjal lekenjük. A réteslapot olvasztott vajjal megkenjük, majd olyan vastag csíkokat vágunk belőle, mint a henger. Ráhajtjuk a hengerre, és a tészta végét megkenjük tojásfehérjével (ami odaragasztja a tészta szélét). 180oC-os sütőben megsütjük. A hidegen kötő pudingport a fehérborral és a porcukorral jó sűrűre elkeverjük. Tejszínhabbal lazítjuk. Tehetünk bele borban áztatott mazsolát is. A megsült réteslapból
kivesszük a hengert, s betöltjük – habzsák segítségével – a krémmel. (Célszer? linzerlapra tenni, mert akkor biztos nem ragad a tálcára.) Megdíszítjük szőlőszemmel, mentalevéllel.

Olvasson tovább: