hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sport városlakóknak
Talpuk alatt fütyül a szél

2005. 09. 20.
Ha valaki a budapesti Duna-parton jár, könnyen láthat csokornyakkendős, joviális ősz öregurat görkorcsolyával a lábán suhanni, de olykor egész családok vagy fiatalok száguldanak tova a bicikliutakon. Nem véletlen, hogy manapság világszerte reneszánszukat élik a guruló lábbelik – az immár ötkerekűvé fejlesztett eszköz nemcsak a közlekedési dugókban, hanem a hétköznapi feszültségek levezetőjeként is remekül beválik. Aktuális jó hír: vasárnap Fővárosi Autómentes Nap lesz, amikor az autómentes Andrássy úton bárki kipróbálhatja ügyességét!



Idősebbek is elkezdhetik Fotó: S. L.

A világ számos nagyvárosában péntek éjszakánként "heti levezető programként" több kilométeres görkorcsolyás menet szeli át a várost. Az eredetileg Párizsból indult mozgalom tagjai korra, nemre, foglalkozásra és görkoritudásra való tekintet nélkül minden héten összegyűlnek, és órákon át városnéző korcsolyatúrát tesznek – kihasználva a mienkénél kedvezőbb útburkolati viszonyokat –, s amerre járnak, rendőrök biztosítják nekik az utat. 

Újra felfedeztük tehát a guruló cipőket, ami nem csoda, hiszen a nem mindennapi mozgásélmény mellett remek kondíciót is elérhetünk általuk, elegendő ehhez napi maximum félórás laza tempó is. Gyakorlott görkorisok állítása szerint ennyi idő alatt öt-tíz kilométert is megtehetünk, ám ha unjuk magunkat egyedül, társaságban is űzhetjük időtöltésünket, vagy akár egymást. A vállalkozó kedv? középkorú vagy idősebb korosztály számára jó hír, hogy nemcsak a fiatalok, hanem az ötödik ikszen túl levők is lelkesen és esés nélkül képesek ily módon közlekedni, tehát bárki bátran belevághat a korizásba! Bátorításképp meg kell jegyeznünk, hogy az egysoros korik, más néven rollerblade-ek, bár kísértetiesen hasonlítanak a jégkorira, sokkal könnyebb közlekedni velük, mint jeges megfelelőikkel. Mivel a fenékvédőt még nem találták fel, a bukósisakot, csukló-, térd- és könyökvédőt – ebben a fontossági sorrendben – mindenképpen ajánlott beszerezni. Abszolút kezdőként érdemes egyenletes, minél simább terepen kezdeni, ami lehet betonút, járda, bicikliút vagy kifejezetten erre a célra épített koripálya. (A nagyobb lejtőkkel, esetleg félcsövekkel tarkított "agresszív" koripályákat csak az extrém sportok kedvelői próbálják meg, és ők is csak megfelelő gyakorlottság, valamint védőfelszerelés birtokában!) 

A korizás kevésbé veszi igénybe a lábakat, mint a futás vagy a kerékpározás, sőt a mai űrcipőkhöz hasonló görjárgányok rezgéscsökkentővel is el vannak látva, még jobban kímélve a térdeket és az ízületeket. Amire viszont fel kell készülnünk, hogy a csípő-, fenék- és lábizmaink formásabbá és erősebbé válnak, és a jó levegőn a tüdőnk is "fellélegzik" mozgás közben. A görkori nem utolsósorban javítja a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket is.

Akik kedvet éreznek máris egy könny? sikláshoz az őszi betonon, azoknak azt tanácsoljuk, ne "made in eldobandó" eszközökbe fektessék pénzüket! A "hétköznapi", nem extrém sportolásra szánt kori szakmai körökben fitneszkorcsolya névre hallgat, ez lehetőleg szakmailag ismert, megbízható márkájú legyen (például Roches, Salomon, Bauer, K2 stb.), a bokát és a lábat erősen rögzítse, tömör kerekekkel rendelkezzen, és jobban járunk, ha nem használt, hanem gyári állapotú. Ára körülbelül tízezer forintnál kezdődik, a felső határt a pénztárcánk szabja. (Tanácstalanoknak és kezdőknek ajánlott körülnézni spéci koriüzletben, például a Marczi Skate-ben a XIII. kerület, Váci út 168. szám alatt, ahol megfelelő tanácsot is kaphatunk a sportoláshoz és a korcsolya, valamint a védőfelszerelés kiválasztásához.) 

Aki biztosra szeretne menni a görkorizás elsajátításában, egyéni – vagy iskolák, óvodák esetén csoportos – oktatást is kérhet a budapesti Görzenál nev? sportcentrumban, ahol korcsolya és védőfelszerelés is bérelhető. De ha csak a Duna-parton vagy a Margit-szigeten vagy egyéb szép helyeken szeretnénk koritudásunkat elmélyíteni, akkor is érdemes ellátogatni március 15. és november 10. között a 14 ezer négyzetméter terület? gyakorlóparkba, ahol a korizók három különböző fokozatú pályát vehetnek igénybe. Aki kerékpározni szeretne, azt is megteheti hozott járgány esetén, ha a korisok köreit nem zavarja! (Görzenál, Budapest III. kerület, Árpád fejedelem útja 125.)

Ringó sztárok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!