Kereső toggle

Laci bácsi konyhája

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel Étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 

Ünnepi halleves

15 dkg fogas

15 dkg ponty

15 dkg lazac

5 dkg vöröshagyma

½ dl olaj

10 dkg sárgarépa

tárkony

5 dkg gomba

½ dl tejföl

½ dl tejszín 

½ dl fehérbor

½ citrom

só, őrölt bors

Metéltre vágott hagymát, sárgarépát pirítunk, nem kell sokáig párolni, hogy ropogós, fresh maradjon. Beletesszük a babérlevelet, felengedjük halalaplével, ha felforr, a halakat (fogas, lazac, ponty) is beletesszük. Sózzuk, borsozzuk, s felöntjük fehérborral. Kevés tárkonnyal megszórjuk, citromlével még pikánsabb lesz. Friss, apróra vágott kaporral is megszórjuk. Tálalhatjuk pirítóssal, akkor fokhagymás vajjal locsoljuk meg a pirítóst.

Mákos és diós bejgli

50 dkg liszt

28 dkg vaj

5 dkg porcukor

2 tojás

2 dkg élesztő

1 dl tej, só

tojás a kenéshez

A töltelékhez:

20 dkg dió vagy mák

12 dkg cukor

5 dkg mazsola

5 dkg méz

citrom-, narancshéj

1 dl víz

őrölt fahéj

A lisztet a vajjal morzsalékosra összegyúrjuk. Az élesztőt kevés porcukorral, tejjel, tojássárgájával, sóval elfolyósítjuk. Gyors mozdulatokkal közepes keménység? tésztát gyúrunk. Jól kivirgoljuk, kicipózzuk. Hűtőben lefóliázva 15-20 percig pihentetjük. Közben a vizet, cukrot feltesszük forrni. Ha forr a szirup, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mézet, a darált mákot, a tisztított mazsolát, citromhéjat. Ha túl lágy lett a töltelék, édesmorzsát tehetünk hozzá. A diótöltelék is így készül, fahéjat is tehetünk hozzá. Ha a forrázott töltelékek kihűltek, megfelelő súlyúra kimérjük (2x26 dkg). A pihentetett tésztát (egy bejglihez 26 dekányit) sodrófával téglalap alakúra nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen rákenjük. A tészta széleit három oldalt kb. 1 cm-es részben felhajtjuk. Ezután
feltekerjük a bejglit, felvert, egész tojással megkenjük. Ha megszárad, újra megkenjük. 180 fokos sütőben szép pirosra megsütjük. 

Jó étvágyat kívánunk!

Olvasson tovább: