hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra itthon a parádés Budapesten

2003. 08. 25.
Vége hát a nyaralásnak! Hazaérkezik a család kisgyerekekkel, kofferral, túrazsákkal a Nyugati pályaudvarra. Este tíz óra lévén logikus lépésnek tűnik a Főtaxi drosztjára taxit hívni. Fél család benn a pályaudvaron, másik fele odakinn, hogy leinthesse az érkező autót – dacolva az ott időző klottgatyás-sortos, tarfejű, kigyúrt, kitetovált taxisokkal, akik pár méterrel odébb éberen lesnek minden mozdulatot. 

Kisvártatva bekanyarodik a Főtaxi autója, köröz a parkolóban, szemrevételez. Csak akkor lassít, de így is vagy húsz méteres, biztonságos távolságban, amikor végre meglátja a hadonászó civileket. Rohanás gyorsan az autóhoz, nehogy meggondolja magát. A sofőr hallani sem akar arról, hogy segítsen a többi csomagot is kihozni a kocsihoz. "Nézze uram, egy percre itt hagyom az autómat, semmi sem marad belőle. Ha sokat dekkolok itt, a többiek idejönnek, és azzal kezdik, hogy legörbítik az antennámat, hogy ne tudjak segítséget hívni." Végre betuszkolódik a család az autóba, elindulunk, a vezetőből folyik a szó. "Szégyen gyalázat ez az egész, a cég az önkormányzatnak fizeti a helyet, aki a kisujját sem mozdítja, miközben az autóinkat elkergetik. De nemcsak itt, hanem máshol is hasonló a helyzet. Mindenki le van fizetve, meg van félemlítve: a reptérnél az autóink a fizetett drosztunktól távol, a préri szélén parkolnak. Vagy tíz hiéna állomásozik a helyünkön, fejenként havi százhúszezret adnak le az ottani illetékesnek. Persze ők is megkérik az árat: a reptérről 200 euróért hozzák be a városba a külföldieket, egy debreceni kisöregtől pedig 24 ezer forintot kértek el nemrégiben – a reptéri transzfer normál esetben 3500 forint. Legközelebb a pályaudvarról a Podmaniczky utca felőli oldalra jöjjenek ki, jelenleg ott állnak a kocsijaink" – ad tanácsot búcsúzásképpen.

Zúgó fejjel kászálódunk ki az autóból, egy csapásra sikerült átállnunk a vidéki idillből a nagyvárosi közegbe.

(Révész Anikó)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!