Kereső toggle

Vízitúra-ajánlat

Szigetek világa

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Magyarország egyik legszebb kirándulóhelye a Szigetköz. A szlovák határ közelében, a régi Duna-meder és a nagy árvízvédelmi töltés közötti területen számtalan kisebb-nagyobb sziget található. A vadregényes táj bejárására mi sem alkalmasabb, mint a kenu vagy a kajak. Szigetköz. Vadregényes táj, zegzugos vízi utak 

A Szigetközben minden megtalálható, amire egy vízi túrához szükség van. Bebarangolhatjuk a zegzugos vízi járatokat, vagy élvezhetjük a széles víztükör nyugalmát. Nyugodtan csoroghatunk, rábízva magunkat a folyó sodrára, vagy megpróbálkozhatunk az árral szemben evezni. Az izgalomra vágyók bejárhatják a veszélyesebb zúgókat is, persze ehhez nem árt egy tapasztalt vezető. A fáradt evezősök kiköthetnek az erdős szigeteken, és partra húzott csónakjaik mellett elkölthetik a vízhatlan csomagolásban magukkal vitt ebédjüket (tíz-óraijukat, uzsonnájukat, vacsorájukat, a nem kívánt rész törlendő). 

Bizonyos helyeken pedig megtehetjük azt is, amiről csak az indiánregényekben olvastunk. Nem a skalpolásra gondolok, hanem arra, hogy csónakjainkat egy-egy gátnál vagy veszélyesebb zúgónál a szárazföldön szállíthatjuk át, hogy utána az erőfeszítéstől kipirult arccal folytassuk az evezést. A vízen pedig nem vagyunk egyedül. Szürke gémek, szárcsák, kormoránok és a löszfalban fészkelő parti fecskék testközelben láthatóak, és ha jó a túravezetőnk, fel is fogjuk ismerni őket. 

A csendben közlekedők a vízpartra inni jövő őzekkel is találkozhatnak.

A folyóparton találhatunk kempingeket, ahol baráti áron sátrat verhetünk. Az evezés biztonságos, hiszen eurokompatibilis mentőmellényt viselünk. A nap ereje miatt sapkában, és napvédő krémmel bekenve tanácsos a vízre szállni.

A szigetközi túrázást ajánljuk mindenkinek, egyedülállóknak, családosoknak, iskolai, munkahelyi, baráti közösségeknek. Nagyszerűen össze fognak rázódni, már csak azért is, mert egy csónakban eveznek. További információk Németh Bencétől kérhetők (06-20-566-8196). (P. T.)

Olvasson tovább: