hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Másfél mila
Nagykutyák a Kamra Színházban

2002. 11. 25.
A Top Dogs a Kamrában fergeteges élmény. A legjobb, ami e m?fajban adható. Tisztítja a képünket a csúcsmenedzserekről, felfrissíti szemünket és erősíti a nevetőizmainkat. Éttermiesen szólva: drámát tálalnak elénk vérbeli paródiával fűszerezve, mely egy yuppie-koktél formájában (összerázva, nem keverve) fogyasztható. Színházba érkezünk, de esténk megemelkedik, mert kiadós brain stormingba csöppenünk pár account és sales manager társaságában egy out placement irodában ülve. Ne sajnálja, aki nem érti. A nyolc fiatal színész így is teszi a dolgát, mégpedig jól. Egy életformát bontanak elemeire, ami ma nagyon vonz, és rettentően taszít, de fényes kirakata a sikernek. 



Jelenet az előadásból, a képen Fekete Ernő. A darab igazi kikapcsolódást ígér Fotó: Kamra

Nem nagy közönség, alkalmanként alig száz néző előtt fut a darab, kik egymással szemközt ülnek, mint az angol alsóház zöld pamlagjain az urak. A villanásokból, ráérzésekből "összevágott" élő klipsorozat olyan, mint egy reklám. Vagyis annak görbetükre. Mert kirúgott menedzserek ülnek közénk megtépett állapotban. Volt ugyan pár nyerő évük, belecsaptak a lecsóba, a siker íze pedig leparkolt szájpadlásukon. Valami multi ölében pótlékokkal havi másfél mila körül pörögtek. Pénzük belépő. Létük eszköze, tudattágító drog. És most vége. A színpadi (tán nem is kitalált) cég újragenerálozza őket. Kibeszélik a stresszt, sírnak és ordítanak – az egyre ismertebb Szabó Győző itteni magánszáma rendkívüli. Aztán szituációs gyakorlatokkal, járás és arcizompróbával felépítik "újrasikeres" dizájnjukat. A crash-tréning után minden ismétlődhet: "a biznisz harc, a piac csatatér; az utókor nem a tisztességes, hanem a nyereséges vállalatokra emlékszik" és hasonlók.

S hogy miért az ő világuk cikiztetik? Egy válasz a lehetségesek közül. Ha egy korról-korra haladó stratégiai játékban a jelen időre kattintanánk, talán a manager karaktere lenne a kulcsfigura. Alaptípus ő, mint középkorban a lovag, s a vasmunkás a Sztálin-barokk képein. A játékban feltöltenénk bónuszpontokkal, ezüstszín öltönyére klikkelve welnessre küldhetnénk meg csoport-tréningre. És akkor mindent meghódítana nekünk. Amíg bírja életerővel. 

Jegyek a pénztárban, év végéig még hatszor. 

(Urs Widmer: Top Dogs. Katona József Színház, Kamra. Rendező: Bagossy László)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!