2002. 09. 29.
Török vidékeken rendkívül népszeru hideg eloétel. Nagy szemu szárazbabból készítik – fehér vagy fekete –, egy kilogrammból körülbelül húsz adag jön ki. Egy éjszakás beáztatás után puhára fozve, majd hideg vízben lehutve és megszárítva kerül a bab egy nagyobb edénybe, ahol az egy kilónyi mennyiséghez hozzákeverünk tíz nagyobb szem paradicsomot, amit közepes kockákra vágtunk, öt darab zöldpaprikát – szintén felkockázva –, öt apróra vágott vöröshagymát, három-négy csokor friss petrezselymet felvágva. Szintén hozzákerül még tíz darab kemény tojás csíkokban, és körülbelül tizenöt friss piros retek – ha nagyon kicsik, akkor több is. Az egészet balzsamborecettel, olíva olajjal ízesítjük. Tálaláskor egész fekete olajbogyóval szokták díszíteni, egy adagra négy-öt szem kerülhet. (mlg)
Tovább olvasná?
Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.
Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.