hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kék Angyal centenárium
Az ellentmondásos Marlene Dietrich

2001. 11. 18.
Száz esztendeje, 1901. december 27-én Berlinben született Maria Magdalena von Losch, akit Marlene Dietrichként ismert meg a világ. Még a némafilm korszakában, 1922-ben állt először a kamerák elé a fiatalon dundi díva. Felfedezője, Joseph von Sternberg, az Osztrák–Magyar Monarchia szülöttje volt. A "Kék Angyal" 1930-ban nemzetközi sikert hozott a színésznőnek és az USA-ban is otthonosan mozgó rendezőnek, Sternbergnek. 

Noha Hitler és náci bandája még csak szárnyait próbálgatta, Marlene örömmel mondott igent egy tengerentúli szerződésre. A német sztár Amerikában sem tett lakatot a szájára: élesen kritizálta hazája háborús politikáját. Dietrich harmincnyolc esztendősen amerikai állampolgárságot kapott, s ez felerősítette a németországi "hazaárulózó" szólamokat a művésznő ellen. Miközben dörögtek a fegyverek a világban, a legendásan búgó hangú germán filmcsillag olyan produkciókban játszott, mint a "Bizsu" (1940), a "New Orleans angyala" (1943) és a "Kismet" (1944). Amerikai frontkatonák előtt egyenruhában is koncertezett, s ennek "jutalma" a béke éveiben egyszer egy füttykoncert volt az NSZK-ban.

Túl az ötödik ikszen is Párizstól Hollywoodig ünnepelt sztár volt Marlene Dietrich, személyének kisugárzását, kitűnő jellemábrázoló képességét olyan maradandó alkotások bizonyítják, mint a "Monte Carlo" (1956), "A vád tanúja" (1957), "Az ördög keze" (1958) és az "Ítélet Nürnbergben" (1961). A hetvenes évek végén filmezett utoljára. Lányával, Maria Rivával nem volt felhőtlen a kapcsolata, aki a hűs családi viszonyról egy anyjáról szóló könyvben mesélt. Ebben megvilágította anyja életének árnyoldalait is, többek között Edit Piafhoz fűződő leszbikus viszonyát. Élete utolsó évtizedét visszavonultan töltötte a 20. század egyik legsikeresebb német színésznője, aki a francia fővárosban hunyt el 1992. május 6-án. Kívánságának megfelelően Berlinben helyezték örök nyugalomra. (Mogyorósi Géza, Berlin)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!