hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Soha nem késő

2001. 10. 28.
Az ember gyakran talál kifogást, hogy ne kelljen sportolnia, sokszor elhangzik: "az én koromban már nehéz elkezdeni a sportot", pedig az életkor nem lehet akadály. Az sem gond, ha valaki felnőttkorban kezdi a testedzést, a lényeg, hogy vegye figyelembe teherbírását és rugalmasságát. Ha le tudunk úgy hajolni nyújtott térddel, hogy ujjhegyünkkel megérintjük a talajt, akkor jó eséllyel indulunk a gimnasztikában. Ha több mint egy percig tudunk ugrókötéllel ugrálni, akkor jöhet a futás, a biciklizés és az úszás.

35 és 50 között



Amennyiben jó egészségnek örvendünk, bármilyen sportot választhatunk. A kezdők legyenek óvatosak, hiszen izmaink rugalmassága, erőnlétünk már nem olyan, mint tinédzser korunkban, így könynyebben előfordulhatnak sérülések, húzódások. Az első alkalmakkal ne erőltessük meg magunkat, a legjobb, ha úszással indítunk, amely javítja a vérkeringést, de a gyaloglás és a biciklizés is kiváló kezdésnek. (Egyes országokban a – nálunk még nem annyira népszerű – golfot is javasolják, hiszen viszonylag "kíméletes" sport, és szellemileg is kikapcsol.) A szakemberek úgy negyvenéves korig ajánlják a közepes erősség? edzést hetente 4-6 alkalommal, kombinálva a különböző aerob testedzési formákat. (Hatvanperces biciklizés vagy harminc perces futás.)



50 év felett



Ebben a korban az izmaink elkezdenek leépülni, a felesleg könnyebben lerakódik, mint korábban, és nehezebb visszaszerezni alakunkat, ezért még fontosabb a mozgás. Aki most ismerkedik a sportolással, óvatosan tegye. Kezdjük gyaloglással, hétvégén kiránduljunk sokat. Ha valaki régebb óta sportol, akkor iktasson programjába több nyújtó-, légző-, és egyensúlyfejlesztő gyakorlatot. A legideálisabb testedzés a húszperces úszás vagy biciklizés heti három alkalommal.
(hölgyfórum.hu)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!