hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A világ képekben
National Geographic fotókiállítás

2001. 09. 10.
A hetvenes évek Magyarországán a National Geographic magazin sokak szemében a civilizált Nyugat egyik jelképének számított – óriási kiváltságnak tekintették egy-egy antikvár példány, vagy legalább egy poszter birtoklását, amit illett kiszögezni a szobák falára is. A keleti blokk közismerten gyenge kiállítású sajtótermékeihez képest ez a nagy múltú, amerikai ismeretterjesztő folyóirat nemcsak tartalmilag, hanem képi minőségét tekintve is hihetetlen színvonalat képviselt. Akkoriban a külföldtől jobbára elzárt szocialista embertípusnak többek között ez a lap jelenthette az ablakot a nagyvilágra. Bizonyára sokan emlékeznek arra a híressé vált borítóra is, melyen egy kifestett arcú, felékszerezett pápua férfi ül – sportcipőben. Mára ez a sajátos képi és szövegvilág itthon is teljességgel elérhetővé vált: nemrégiben kiállítás nyílt az elmúlt évtizedek magazinjainak legjobb felvételeiből, nyár óta magyar nyelven foghatók a National Geographic Channel adásai, és belátható időn belül megjelenik a világhír? periodika magyar nyelv? kiadása is. 



Cowboyok munkában Fotó: National Geographic

A világ képekben címmel a National Geographic magazin legsikerültebb képeiből nyílt fotókiállítás kedden a Természettudományi Múzeumban. Az elmúlt harminc évben megjelent legjobb felvételekből hetvenhat fotót válogatott ki a kiállításra a szervező, a National Geographic Channel magyarországi irodája. A képek között a csodálatos természetfotók mellett távoli kultúrák, megindító helyzetképek és portrék sora látható szeptember végéig.

Az 1888 óta megjelenő magazin kezdettől fogva igen magas színvonalú képanyagáról vált híressé: a fotók hírértéke mindig is kiemelt szerepet kapott a lap koncepciójában. A néprajz, történelem, földrajz, csillagászat, medicina, antropológia témaköreit felölelő képeket a világ legjobb fotósai készítik – az újság fennállása óta a fotózás fejlődésének is egyfajta lenyomatát adja. A gyakran fotótechnikai bravúroknak számító, egyedülálló alkotások többhetes, olykor többéves előkészítő munka után születnek meg. A lap szerzői és fotósai munkájuk során járják a világot, minden lencsevégre kapott pillanatnak sajátos, külön története van. Egy megbízatás leteltével a fotográfus közel harmincezer képpel tér haza, amiből aztán húsz lát napvilágot az újság hasábjain. 

A washingtoni székhely? National Geographic Society a világ legnagyobb nonprofit tudományos és ismeretterjesztő szervezete. Száztizenhárom évvel ezelőtt alakította meg egy maroknyi lelkes tudós és felfedező a földrajzi ismeretek gyarapítása és terjesztése érdekében. A társaság által máig nyújtott ösztöndíjak és támogatások több ezer felfedezést eredményeztek, melyeket olyan kiemelkedő személyiségek neve fémjelez, mint Peary és Leakey, Cousteau és Goodall, Sereno és Steger vagy a magyar Kordos professzor. A feltárt ismeretek széleskör? terjesztését tűzte ki céljául a társaság kezdetektől megjelenő hivatalos lapja, a National Geographic magazin, mely az idők folyamán a környezetvédelem ügyének is egyik fő szószólója lett. Az újság a világon elsőként közölt színes víz alatti felvételeket 1926-ban, s a légi és föld alatt készült képek publikálásában is úttörő jelentősége volt. A társaság az elmúlt évtizedek alatt a dokumentumfilm-készítés terén a világ élvonalába került, műholdas adásokat sugároz, jelen van az interneten, és rengeteg ismeretterjesztő és oktató anyagot publikál. Csak maga az újság jelenleg havonta húsz nyelven és tízmillió példányban jelenik meg a világ több mint ötven országában.

A National Geographic Channel dokumentumfilm-csatorna adása április óta magyarul fogható. A kiállítás-megnyitón elhangzott: egy éven belül várható a világhír? folyóirat magyar nyelv? megjelentetése is. Októberben pedig a hazai boltokba kerül az a képes album, amely a National Geographic 250 legszebb felvételét tartalmazza. 

A National Geographic vándor-fotókiállítás szeptember 30-ig tekinthető meg a Természettudományi Múzeumban. (VIII., Ludovika tér 6.) Ezt követően egy-egy hétig lesz látható Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Győrött. A tárlathoz kapcsolódóan filmvetítés és kamarakiállítás is várja az érdeklődőket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!