hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsonyi menüajánlat

2000. 12. 16.
1. Pácolt halfilé majonézes burgonyával vagy vajas pirítóssal 2. Ardenneki ünnepi leves 3. Borjúérmék roston sült paradicsommal 4. Csirkemellfilé pácolt szarvassal és szőlővel töltve, sáfrányos rizzsel 5. Banánfalatkák narancsos szirupban

Pácolt halfilé majonézes burgonyával vagy vajas pirítóssal

1 kg tengeri halfilé (lazac, fogas, pisztráng, ton, makréla, kinek-kinek ízlése szerint)

0,25 l száraz fehérbor

0,3 l 10 százalékos ételcet

0,25 kg sárgarépa (szeletelt)

0,25 kg vöröshagyma (szeletelt)

1-2 ág friss kakukkf?

2 szem babérlevél

2 db citrom

só, bors



Az összetevőket a hal, a só és a bors kivételével 20 percig forraljuk. A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, ezután tűzálló tálban a páclével leöntve 8-10 percre (közepes hőfokú) sütőbe tesszük. A páclében hagyjuk kihűlni. Hűtőszekrényben jól lehűtve, majonézes burgonyával vagy vajas pirítóssal fogyaszthatjuk.


Ardenneki ünnepi leves

40 dkg pulykamellfilé

6 db endívia

2 db közepes burgonya

1 csokor metélőhagyma

15 dkg vaj

1 liter tej és víz 1:1 arányban 

keverve

0,3 l tejszín

őrölt fehér bors, só



A megtisztított zöldségeket vágjuk metéltre, és forrósított vajban forgassuk át. Dobjuk rá az egészen vékony csíkokra vágott pulykát és a finomra vágott metélőhagymát, valamint a fűszereket. Engedjük fel a tejjel, és lassú tűzön főzzük kb. 30 percig. Adjuk hozzá a tejszínt, és forrón tálaljuk. Az endíviát csíkokra vágás előtt vágjuk ketté, és a keser? belső szívét vegyük
ki.


Borjúérmék roston sült paradicsommal

80 dkg borjú színhús

30 dkg liba- vagy kacsamáj

30 dkg csiperke

1 köteg petrezselyem

10 db szép, nagy paradicsom

bazsalikom, bors, só, olaj, zsírpapír



A felszeletelt borjút forró zsiradékban elősütjük. A megmaradt levébe beletesszük a kockákra vágott libamájat és gombát, valamint a finomra vágott petrezselymet. Sózzuk, borsozzuk. Nagy lángon gyorsan átforgatjuk. Zsírpapírból nagy szívformát vágunk ki. Egyik felére helyezzük a borjúszeletet, rá a ragut. Összehajtjuk a szívet, és minden oldalán kicsit aláhajtjuk. Forró sütőben 5-10 percig sütjük, addig elkészíthetjük hozzá a köretet. 

A paradicsomokat félbevágva, vágási felülettel felfelé forró, de nagyon kevés zsiradékban (serpenyőben) elkezdjük sütni. Megszórjuk bazsalikommal és csipet sóval. 2-3 perc után megfordítjuk, lefedve kb. ugyanennyi ideig sütjük. Mindig frissen, forrón tálaljuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!