hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több mint látványfestészet
Kiállítás az Újszecesszió Galériában

2000. 11. 25.
Barcsay anatómiáját másolva tanult meg rajzolni, hogy belsőépítész lehessen – mégis már tíz éve akvarelljeiből él. Forster Jakabot gyerekkora óta vonzotta az építészet. A német kőműves-ács-"dinasztia" tudatosan terelte ebbe az irányba: már fiatalon építészetről szóló írásokat olvasott, és mivel vonzódott az irodalomhoz, arra vágyott, hogy egyszer ő is esszéket írhasson az építészetről. Ír is, de nem úgy, mint egykor Major Máté vagy Granasztói. Ő képben mondja el, nem "dalban"… Témái: épületegyüttesek, a természet, az épületek és a természet kapcsolata, valamint az épület mint személyiség. Mert az épületnek lelke van – mondja. Az alkotó-építész "leheli belé". Képei könnyeden vidámak, életszeretetről tanúskodnak, amilyen a művész maga – aki ez esetben Forster Jakab.



A Gödöllői Kastély Forster Jakab képén 

Forster azonban csak egyike azoknak a tehetséges grafikusoknak, akiknek műveiből kiállítás nyílt az Újszecesszió Galériában. Anti Szabó János is szívesen nyúl az épületek témaköréhez, de éppolyan kedvvel fest madarakat, természettudományos igénnyel – Vörösmarty Magda botanikuskönyv-illusztrációihoz hasonlóan. Vörösmarty egyébként nagy precizitással jelenít meg fákat, erdőrészleteket is, képei a természet sokféleségére csodálkoznak rá. Farkas Éva szintén a növényvilágból választott témát; virágokat rajzol, melyeknek a színezés és a gyűrt papír textúrája ad személyes hangot. Orosz István – tőle megszokott módon – optikailag játszik az axonometriával, amitől kissé "misztikussá", irracionálissá válik mindaz, amit ábrázol.

Végül: végy egy jó adag szeretettel átitatott kedvességet, sok színt és egy csipetnyi humort. Kállay Nagy Krisztina gyerekeknek szánt grafikái könyvillusztrációként több ízben megjelentek már, melyeket a kicsinyek bizonyára nagy kedvvel fogadnának szobájuk falán is. 

A kiállítók sokfélék, egy azonban közös bennük: mindannyian iparművészként utaznak át a képzőművészet területén. A tárlat által kimondatlanul feltett kérdés (Forster Jakab szavaival élve): van-e ma Magyarországon létjogosultsága a látványfestészetnek – a kevésbé elvontnak, kevésbé avantgarde-nak? Ha csak néhány "polgári" lakás falait díszítik majd ezek a grafikák, már az is egy biztató válasz…



Az Újszecesszió Galériában látható "Lehetséges változatok" cím? grafikai kiállatás december 5-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig mindennap 12.00-18.30-ig. Cím: Bp. IX., Ráday utca 14. Info: 215-9116. (Kapsza Ágnes)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!