hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Időtálló faházak

2000. 11. 25.
A "könnyűszerkezetes" építési mód az építőanyagok összeházasításának számtalan variációját takarja. Az épületek szerkezeti fölépítése azonban közel azonos, nevezhetjük amerikai, kanadai, finn vagy éppenséggel erdélyi rendszernek. Elkészül egy vázszerkezet, amely fém vagy fa is lehet, ezt kívülről és belülről különböző építőelemekkel fedik be (OSB, CK, gipszkarton, hőszigetelő rendszer vagy tömörfa, műszárított lucfenyőelemek különböző vastagságban). Az igényeink szerinti lakóház kiválasztása nem egyszer? feladat. Azért sem, mert az építő cégek úgynevezett szerkezetkész állapotú ajánlata más-más készültségi fokú épületet jelent. Össze kell vetnünk tehát a cégek kínálatát a beépített anyagok minősége, mennyisége, összeszereltségi állapota és ezek járulékos költségei szempontjából (érdemes elolvasni a szerződésben a kisbetűs részeket is). Az első hallásra vonzóan alacsony négyzetméterár nem biztos, hogy a végelszámoláskor is a legalacsonyabb marad. Az építőiparban nincsenek csodák, a jó minőség? anyagokat meg kell fizetni, de lehet, hogy nem sokkal magasabb áron, mint silány minőség? helyettesítőiket. Az esztétikus, divatos külső gyakran gyenge belső szerkezeti elemeket takar.  A magyar emberre nem jellemző, hogy élete során 5-6 lakóházat épít, és ugyanannyiszor más helyre költözik – a nagy erej? forgószél is ritka, amely erre ösztönözné –, célszer? ezért, ha közel azonos fizikai tulajdonságú anyagokból építjük föl lakóházunkat, mert a különbségek néhány év múlva sok bosszúságot okozva megmutatkoznak. Arról nem beszélve, hogy egyre fontosabb a környezetbarát építési módok alkalmazása. Ma már Magyarországon is megtalálhatók a gerenda vagy rétegződő falszerkezettel készülő tömörfa lakóházak, amelyek hosszú távra kis rezsiköltségű, kellemes életterű, emberbarát otthont biztosítanak számunkra. (Hollósi Sándor)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!