Kereső toggle

Mediterrán diéta a hosszú életért

Igyál bort, egyél olajat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Friss kutatási eredményével biztosan sok hosszú életre vágyót örvendeztet meg
a Brit Orvosi Társulás (BMA). A napjainkban közzétett kutatás szerint a mediterrán
konyhában oly gyakran használt olívaolaj, fokhagyma, sőt a könny? bor is jó hatással
van az egészségre. Kimutatták, hogy a borfogyasztás a szívpanaszokat és -megbetegedéseket,
míg az olívaolaj rendszeres fogyasztása a bélrák esélyét csökkenti hatásosan. A
fokhagyma jótékony hatása a koleszterinszint redukálásában mutatható ki, azonban
mindezek tudatában sem javasolják, hogy a felírt gyógyszereiket ezentúl fokhagymával
váltsák fel a rászoruló páciensek.

A fenti eredményeket jól alátámasztja az a tény is, hogy Európában a görög férfiak
és nők körében a legkisebb a rák miatti elhalálozások száma. Dimitriosz
Trichopulosz professzor, a Harvard egyetem kutatója ezt a görögök áldásos táplálkozási
szokásainak tulajdonítja. Az általa vizsgált vidéken élő, hagyományos görög ételeket
fogyasztó lakosság fele egészségesen érte meg a hetven év fölötti kort. Ők az átlagosnál
több zöldséget, hüvelyest fogyasztottak, ennél egy leheletnyivel kevesebb gyümölcsöt,
csonthéjas-féléket és gabonaszármazékot, valamint az átlagosnál kevesebb tejterméket
és húst. Az állati zsiradék helyett többnyire olívaolajjal főztek, és napi két-három
pohár bornál nem ittak többet.

A kutató szerint az egészséges és hosszú élet egyik titka a megfelelő étkezési
szokások – ez esetben a "mediterrán diéta" – megtartása.

Olvasson tovább: