hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ünnepi menüajánlat

1999. 12. 18.
HIDEG SZALONNÁS BORJÚSÜLT ALMAPÜRÉVEL Borjú színhús    1 kg Bacon szalonna    15 dkg Sárgarépa    2 db Citrom    1 db Só, friss petrezselyem Almapüréhez: Alma    10 db Porcukor    10 dkg 1 egész citrom leve A megmosott borjúhúst beburkoljuk két réteg vékony szelet bacon szalonnával. Megkötözzük vékony spárgával, tepsibe helyezzük, mellé téve a tisztított sárgarépát és a félbevágott citromot. Sózzuk, és a friss petrezselyemmel, valamint 2 dl vízzel fólia alatt, 220 °C-os sütőben körülbelül 35-40 percig pároljuk. Ezután deszkára téve lesúlyoljuk, ha teljesen kihűlt, vékonyra szeletelve tálra helyezzük. Lereszeljük az almákat, hozzátéve a porcukrot és a citromlevet, a borjúszeleteket pedig mellé tálaljuk. Az almapürét mindig közvetlenül az étkezés előtt készítsük el.

KONYAKOS FÁCÁNERŐLEVES BURGONYAGOMBÓCCAL



Belezett, tisztított fácán    2 db

Sárgarépa    5 db

Petrezselyem    1 db

Gomba    20 dkg

Vöröshagyma    1 fej

Dió    10 dkg

Konyak    1 dl

Méz    2-3 evőkanál

Burgonya (héjával együtt)
            5-6 db

Ételízesítő, gyömbér, sáfrány



Feltesszük hideg vízbe főni a fácánt, kicsit sózzuk. Ha felforrt, habját leszedjük,
és hozzáadagoljuk a zöldségeket, diót és a fűszereket. Takaréklángon gyöngyözve
addig főzzük, amíg a zöldségek mind megpuhulnak. Ekkor kiszedjük, félretesszük őket.
A burgonyát megtisztítjuk, áttörjük, ízesítjük sóval, friss petrezselyemlevéllel,
és annyi lisztet gyúrunk hozzá, hogy egy kemény, de formázható tésztát kapjunk.
Kis gombócokat gyúrva belefőzzük a levesbe. Ha megfőtt, ezt is félretesszük, a
levest pedig fél óra pihenés után szűrőruhán átszűrjük. Lángra visszatéve hozzáadjuk
a konyakot és a mézet. Egy tálba helyezzük a fácándarabokat, ráhalmozva a zöldségeket
felöntjük a forró levessel, és tetejére helyezzük a gombócokat.


ANGOLNAFILÉ ROSTON FENYŐMAGGAL



Angolnafilé kb. 50-60 dkg – (helyettesíthető harcsafilével)

Vaj    10 dkg

Só, fehérbors, fenyőmag

A megmosott halfiléket jól leszárítjuk, sóval, fehérborssal, fenyőmaggal bedörzsöljük.
Hűtőben pihentetjük két órán keresztül. Serpenyőben vajat forrósítunk, és a
halfiléket fedő alatt mindkét oldalukon halványpirosra sütjük. Friss, vagdalt salátával,
esetleg hideg bormártással ajánljuk.


FŐTT-FÜSTÖLT CSÜLÖK TÉSZTÁBAN SÜTVE VÖRÖSBOROS KÁPOSZTÁVAL



Főtt füstölt csülök    1,5 kg

Vöröskáposzta    1 fej

Alma    2-3 db

Vöröshagyma    4 db

Vörösbor    2 dl

Cukor    25 dkg

Őrölt kömény, só, őrölt bors

A tésztához:

Liszt    ½ kg

Vaj    25 dkg

Tojás    2 db (egy a kenéshez)

Citromlé

Élesztő    2,5 dkg

Tej    ½ dl



A vajat egy kevés liszttel eldolgozzuk, hűtőbe rakjuk. Az élesztővel, tejjel, citromlével,
tojással és a maradék liszttel kelttésztát készítünk. Kinyújtva közepébe
helyezzük a begyúrt vajat. Többször áthajtogatva, kinyújtva készítjük el a tésztát.
Ennek közepére helyezzük a kicsontozott csülköt, teljesen beburkoljuk a tésztával,
a tetejét tésztadarabokkal díszítjük. 200 °C-os sütőben szép pirosra sütjük.

A káposztát, az almát lereszeljük, a cukrot karamellizáljuk. Ha szép barna a cukor,
rátesszük a szeletelt hagymát, reszelt káposztát és almát. Fűszerezzük, és fedő
alatt puhára pároljuk. Csak a legvégén, tálalás előtt adjuk hozzá a vörösbort.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!