hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csonkító műtét helyett

1998. 12. 05.
Egy újfajta lézertechnológia segítségével talán kiváltható lesz a csonkító mellműtét a mellrákos betegeknél. Az eljárás forradalmi azok számára, akik ismerik a mell-eltávolítás fájdalmas procedúráját, melynek során a sebész a tumorral fertőzött területet az azt körülvevő normál résszel együtt kioperálja. "Még korai nyilatkozni, további kutatásokra van szükség, de kétségtelenül ígéretes lehetőséget kínál azoknak a mellrákban szenvedő hölgyeknek, akik szeretnék elkerülni a csonkító műtétet" – közölte dr. Steve Harms, az amerikai kutatócsoport vezetője. A RODEO MRI-nek elnevezett eljárást tizenöt betegen próbálták ki az elmúlt év során az arkansasi Orvostudományi Egyetem kórházában. "Pontosan meg tudjuk határozni a kezelésre szoruló területet, és azon belül el tudjuk pusztítani a beteg sejteket" – magyarázta dr. Harms. A lézeres eljárást járóbeteg-rendelésen is el lehet végezni. Nincs vágás, tehát heg sem marad. Interaktív mágneses rezonanciakép segítségével tűt vezetnek a tumorba, amelyen keresztül száloptikás lézer hevíti a daganatot, mintegy tíz percen át. "Másnap reggel már takarítottam" – meséli egy 81 éves hölgy Arkansasból. A kísérlet során a lézerrel kezelt nőket később megoperálták, és ekkor látszott, hogy a lézerrel hevített daganatrészek valóban eltűntek. A módszert alkalmazták már máj-, fej- és nyaktumorok esetében is mágneses rezonancia, illetve ultrahangos követés mellett, melldaganatok esetében azonban csak az interaktív mágneses rezonancia használata óta sikeres, amely teljesebb képet ad a megcélzott daganatról. Az Emory University vezető sebésze, William Wood nagyra értékelte a kísérlet eredményeit, de megjegyezte: bizonyos fajta ráksejtek ellenálltak a lézeres terápiának. "Rendszerint hatékony, de nem minden esetben" – mondta. A RODEO MRI hosszútávú hatékonyságára öt-tíz éven belül derül fény. (CNN)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!