hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Játszva tanulnak

1998. 11. 14.
A hosszabb iskolai órák, a különórák és a könyvek fölött való görnyedés miatt az amerikai gyermekek mostanában keményebben dolgoznak és kevesebbet játszanak – állítja egy nemrég napvilágot látott tanulmány. A gyermekek szabadideje – evés, általános tennivalók ellátása, alvás és iskolába járás után – csökkent. 1981-ben a gyerekek még a nap 40 százalékát, 1997-ben már csak 30 százalékát töltötték játékkal. "Lényeges változások történtek abban, ahogyan a gyermekek eltöltik a szabadidejüket" – fejti ki a tanulmányban Sandra L. Hoefferth, a michigani egyetem szociális tanulmányokat folytató intézetének szociológusa. "Ezek az adatok megmutatják, hogy a gyermekek életére milyen hatással van az olyan családi időbeosztás, amely nem szán elég időt rájuk." Iskola-előkészítők, házi feladatok és napközik egyre nagyobb mértékben emésztik fel a gyermekek idejét. Az intézményekben eltöltött idő minden korosztály számára megnövekedett, különösen a 3 év alatti gyermekeknél. 1981-ben átlag hetente tizenegy és fél órát töltöttek a gyermekek napköziben vagy iskola-előkészítőkön, 1997-ben ezzel szemben már húszat. Carol Seefeldt, a marylandi egyetem egyik kisgyermek-oktatási szakértője szerint az iskolai előkészítők, balett, sport és más tevékenység egészen addig rendben van, míg a gyermeknek marad ideje játszani is. "Néhány tevékenység igazán szórakoztató és muris tud lenni, de ha önállóan gondolkozó gyereket szeretnénk nevelni, még ez esetben is túl van szervezve az életük"– mondta C. Seefeldt. A játék fontosságát nem kéne alábecsülni, mivel ez segíti hozzá a gyermeket a szociális és mentális fejlődéshez. "Ha tényleg a legjobbat akarja gyermekeinek, akkor meg kell bizonyosodnia arról, hogy van elég terük a játékra, felnőtt irányítás nélkül." A michigani kutatók 3 ezer 585 tizenhárom év alatti gyermek szüleit kérték meg, hogy bizonyos ideig vezessenek naplót csemetéik minden egyes percéről, hétvégeken is. Megkérdeztek napközis nevelőket, tanárokat és gyermekeket is. Ennek eredményeként a tanulmány kimutatta: a gyermekek hétköznaponként átlagosan már csak napi 90 percet töltenek tévénézéssel. 1981-ben még két órát töltöttek naponta a készülék előtt. (AP)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!