hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ízvilág
A pasztinák

1998. 11. 07.
A pasztinák igen régóta ismert és kedvelt növény. Vadon egész Európában megtalálható. A középkorban a sárgarépával azonos jelentőség? zöldségnövény volt. A pasztinák édes íz? gyökér, a sárgarépához vagy a petrezselyemhez hasonló. Előfordul, hogy petrezselyemgyökér helyett hozzák forgalomba, amikor azt nem lehet kapni. Pedig a húslevesben mindkettőre szükség van, a pasztinákkal leginkább a krumplit lehet helyettesíteni. Energiaértéke és szénhidrát tartalma 25 százalékkal kisebb a krumpliénál, ezért fogyókúrás ételnek és cukorbetegek számára egyaránt előnyös. Tápértékben vetekszik a sárgarépával. Többféle levest, önálló ételt, körítést, kelt tésztát, salátát, édes tésztát készíthetünk belőle. Semleges íze bármilyen más ízzel társítható. Készítésekor ügyeljünk arra, hogy kicsit több sót tegyünk az ételbe, mint amennyit szoktunk. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a rostjai szétesnek, és íze kesernyés lesz. Mindenféle levesbe tehetjük a többi zöldséggel együtt. Húskrémleves pasztinákkal Hozzávalók: 1 kg baromfiaprólék vagy húsos karajcsont, 25 dkg pasztinák, 1 kis fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, só, esetleg tejföl vagy mustár A csontot vagy az aprólékot az egészben hagyott pasztinákkal, hagymákkal, a sóval negyed óráig kuktában főzzük. Ha a hús még nem válik le a csontról, akkor a pasztinák nélkül tovább főzzük. A levest leszűrjük, a csontról leszedjük a húst, finomra daráljuk, majd a pasztinákkal, a levessel, tejföllel, mustárral, a liszttel turmixoljuk és felforraljuk. A felesleges húsból, pasztinákból készíthetünk húskrémet is.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!