Kereső toggle

Ízvilág

A pasztinák

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A pasztinák igen régóta ismert és kedvelt növény. Vadon egész Európában megtalálható.
A középkorban a sárgarépával azonos jelentőség? zöldségnövény volt. A pasztinák
édes íz? gyökér, a sárgarépához vagy a petrezselyemhez hasonló. Előfordul, hogy
petrezselyemgyökér helyett hozzák forgalomba, amikor azt nem lehet kapni. Pedig a húslevesben
mindkettőre szükség van, a pasztinákkal leginkább a krumplit lehet helyettesíteni.
Energiaértéke és szénhidrát tartalma 25 százalékkal kisebb a krumpliénál, ezért
fogyókúrás ételnek és cukorbetegek számára egyaránt előnyös. Tápértékben
vetekszik a sárgarépával. Többféle levest, önálló ételt, körítést, kelt tésztát,
salátát, édes tésztát készíthetünk belőle. Semleges íze bármilyen más ízzel társítható.
Készítésekor ügyeljünk arra, hogy kicsit több sót tegyünk az ételbe, mint
amennyit szoktunk. Nem szabad túlfőzni, mert akkor a rostjai szétesnek, és íze
kesernyés lesz. Mindenféle levesbe tehetjük a többi zöldséggel együtt.



Húskrémleves pasztinákkal

Hozzávalók: 1 kg baromfiaprólék vagy húsos karajcsont, 25 dkg pasztinák, 1 kis fej
hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, só, esetleg tejföl vagy mustár



A csontot vagy az aprólékot az egészben hagyott pasztinákkal, hagymákkal, a sóval
negyed óráig kuktában főzzük. Ha a hús még nem válik le a csontról, akkor a
pasztinák nélkül tovább főzzük. A levest leszűrjük, a csontról leszedjük a húst,
finomra daráljuk, majd a pasztinákkal, a levessel, tejföllel, mustárral, a liszttel
turmixoljuk és felforraljuk. A felesleges húsból, pasztinákból készíthetünk húskrémet
is.

Olvasson tovább: