hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejtő Ferenc: Heine
Mi dolgunk a világon

1998. 11. 14.
A magyar Fejtő Ferenc és a német Heinrich Heine életútja számos párhuzamot rejt magában. A német költőről hatvan évvel ezelőtt írott könyvében Fejtő tudományos tanulmányra vállalkozott, melyet íróként írt meg, a hangsúlyt életuta ik párhuzamaira fektetve. A benne megfogalmazott tézis nem öregedett meg, bizonyítja ezt a Múlt és Jövő gondozásában változatlan kiadásban megjelent kötet. A könyvbemutatóra a Goethe Institut szervezésében került sor, minthogy mind a szerző, mind a költő anyanyelve a német – újabb találkozása a párhuzamos sorsoknak. Mindketten zsidóként száműzetésben éltek, megszeretve a hajlékot adó országot, sőt annak nyelvét szinte az ottlakóknál is ékesebben sajátítva el. Nietzsche Heine német, Balzac pedig francia stílusát dicsérte. Fejtő elmesélte, mi volt a válasza, amikor Albert Camus, a francia író megkérdezte a II. világháború alatt: mit szeret voltaképpen Franciaországban? A francia önzetlenséget – hangzott a válasz –, amely negyvenöt millió önzésből tevődik össze. Heine Németország ünnepelt költője volt a harmincas évekig. Erzsébet királyné nemrégiben előkerült írásaiban meleg szavakkal méltatta Heinét, ennek hatásaként ma Németországban, Ausztriában és Franciaországban hosszú idő után ismét népszerű. És nem csupán versei: Heine prózai elemzései ezekről az országokról mind szépirodalmi, mind történelmi szempontból jelentősek – ezt a Heinét is jó lenne végre Magyarországon is felfedezni. (P. K.)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!