Kereső toggle

A holland meglepetés

Mi áll az Ajax rendkívüli menetelése mögött?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A többnyire tinédzserekből álló holland alakulat a BL-ben előbb a háromszoros címvédő Real Madridot ejtette ki, majd a Cristiano Ronaldót is soraiban tudó Juventust. Mindezt úgy, hogy az amszterdami klub éves fizetési kerete összesen annyi, mint amennyit Gareth Bale madridi csatár egymaga egy évben zsebre tesz. Vajon mi az Ajax sikerének titka?

Az amszterdami csapat nagy múltra tekint vissza, a ’70-es évek óta olyan legendákat nevelt ki, mint Johan Cruyff, Marco van Basten vagy Wesley Sneijder. Ennek ellenére a holland futball évtizedes mélypontra került a közelmúltban, a válogatott sem a 2016-os Eb-re, sem a 2018-as vb-re nem tudott kijutni. Mindemellett a holland klubok a nemzetközi porondon sem brillíroztak. Úgy tűnt, a tehetségek elfogytak, a rendszer pedig kudarcot vallott.

Identitás: vissza a gyökerekhez

Az Ajax vezetői gyorsan felismerték, hogy irányváltásra van szükség. A reformintézkedéseknek két fő iránya lett: a játékosok fejlődésének gyorsítása, illetve a klubhoz erőteljesen kötődő példaképek integrálása a rendszerbe. A korábbi kiváló kapus, Edwin van der Sar lett a klub ügyvezetője, az egykori BL-győztes középpályás, Marc Overmars pedig a sportigazgatója. Emellett Dennis Bergkamp is csatlakozott, ő az utánpótlás-nevelésből veszi ki a részét.

Az egyesület célja az volt, hogy a meglévő tehetségeket pár évig megtartsa a felnőtt csapatban, és ne adják-vegyék őket azonnal a nagyobb profit érdekében. Van der Sar és Overmars az Ajax hét legfelkapottabb tehetségének éppen emiatt egy videót mutattak, amiben mindegyiküket a klub egy-egy korábbi kiválóságával állították párhuzamba. Az üzenet egyértelmű volt a fiatalok számára: így válhatnak ők is klasszissá az Ajax segítségével. A taktika bejött, Kluvierten kívül – aki az AS Romába igazolt – mindegyikük maradt Amszterdamban. És milyen jól tették! Az elmúlt évek munkája beért, a mostani BL-menetelésnek hála, a játékosok ára megtöbbszöröződött, erre kiváló példa Frenkie De Jong, aki jövő nyártól a Barcelonát erősíti hetvenötmillió euróért cserébe.

Az Ajax komoly hangsúlyt fektet a nevelésre és a mentális felkészítésre is. A 16–18 év közötti akadémistákkal – akik a profi futball kapujában állnak – külön sportpszichológus foglalkozik, hogy felkészítsék őket a rájuk váró kihívásokra. Fontos számukra, hogy a felnőtt csapat sztárjai is megmaradjanak két lábbal a földön.

Egyéni képzés: profizmusra való nevelés

A holland klub felismerte, hogy gyorsabban kell dolgoznia a meglévő tehetségeivel, ugyanis a régi modell szerint 23-24 éves korig maguknál tudták tartani a fiatalokat, mostanra azonban már átalakult a futballpiac gazdasági szempontból. Ma már a 20-21 éves játékosokra is beruháznak a top csapatok, ami komoly kihívást jelent a tehetségeket kinevelő kisebb csapatok számára. „Tizenkilenc évesen egy játékosnak készen kell állnia arra, hogy az első csapatban játsszon, különben elkéstünk” – nyilatkozott Erik ten Hag, a csapat vezetőedzője (képünkön). Ennek érdekében komoly változtatásokat eszközöltek a meglévő alapkoncepció mellé. Az Ajax a Montessori oktatási rendszert alkalmazza, amelynek egyik eleme, hogy vegyítik a különböző korcsoportokat. Ezáltal nő a gyerekek problémamegoldó képessége, fejlődik a kommunikációs készsége, és könnyebben be tudnak illeszkedni az újabb csoportokba. Hogy minél hamarabb érett, kész játékosok legyenek a fiatal labdarúgók, megszüntették az U18 korosztályt, és már a másodosztályban indított Jong Ajax csapatukba is szinte csak tinédzsereket neveztek.

A holland klubnál, éppen az új filozófiához passzolva, olyan edzőket keresnek, akiknél nem az eredményesség, sokkal inkább az egyéni fejlődés áll az első helyen. Egyaránt fontos az egységesség és az egyéniség elve: egységesen nevelik őket, és képzik az egyéniséget. „Egyéniségeket nevelünk, minden játékosnak van egy terve, hogyan jusson el a legjobbak közé, és aszerint halad lépcsőről lépcsőre. Az utánpótlásban nálunk többnyire nem a meccsek eredménye számít” – nyilatkozta az ESPN-nek Casimir Westerveld, az Ajax átigazolásokért felelős vezetője. A győzelemnek is megvan a maga ideje, az utánpótlásnak viszont nem ez a fő célja. Bár nyáron feltehetőleg sokan távozni fognak, de Van der Sar szerint ez így is van rendjén, mert ha egy játékos túl sokáig marad, egy másik nem jut szóhoz, és megáll a rendszer.

Mindemellett az Ajax céljai nem kizárólag önös érdekeket szolgálnak, sokkal inkább a nemzeti futballért küzdenek: „Nem egyszerűen az első csapatnak képzünk játékosokat. Az Ajax jövőjéért dolgozunk, és közben az is feladatunk, hogy a holland futball egészét szolgáljuk, a legtehetségesebb játékosainkat pedig eljuttassuk a legmagasabb nemzetközi szintre” – nyilatkozta Saïd Ouaali, az amszterdami klub akadémiájának elnöke. A holland top klubok bizonyos bevételeiket szétosztják a kisebb csapatok között, amelyeknek azt kötelezően az utánpótlásba kell fektetniük.

Bár az Ajax sikertörténete számos értékes tapasztalattal gazdagítja a nemzetközi labdarúgást, kérdés, hogy szolgál-e tanulsággal a szebb napokat is látott magyar futball számára. Egy biztos: megfelelő koncepcióval, elvekkel és vízióval ki lehet kerülni a keserű mélypontokról is. Reméljük ez a hazánkban is így lesz.

 

Olvasson tovább: