Kereső toggle

Csúcstámadás

Elérhetőek-e a szuperrekordok?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szeptember közepén egy kenyai futó 2:01:40-re javította a maratoni futás világcsúcsát. Hamarosan áttörhetik a kétórás „plafont” is. De vajon meddig feszíthetők az emberi teljesítőképesség határai? Kovács Pétert, az Országos Sportegészségügyi Intézet Teljesítmény-diagnosztikai Osztályának vezetőjét kérdeztük.

 

2 óra 2 perc alatti idővel futni a maratoni távot nemcsak a laikusok, de sok hosszútávfutó számára is elképesztő teljesítmény. El lehet jutni 2 órán belülre?

– Úgy gondolom, ez csak idő kérdése. Ahogy korábban elképzelhetetlen volt nagyon sok ma élő rekord, vagy akár az, hogy síkfutásban a 100 méteres távot 10 másodperc alatt teljesítse bárki – úgy ez is emberfeletti teljesítménynek tűnik jelenleg. Ugyanakkor kivételes adottságú sportolók, magas szintű edzettségi állapotban tudományos módszerek alkalmazásával képesek lehetnek erre, a kérdés csak az, hogy évek vagy évtizedek múltán. A rohamosan fejlődő tudományos módszerek jelentősége egyre nagyobb, nem véletlen, hogy a jelenlegi csúcstartó úgymond „laboratóriumi” körülmények között versenyen kívül is próbált már két óra alá kerülni, ami ugyan nem sikerült, de alighanem kiváló felkészülést jelentett számára a mostani csúcsdöntéshez. 

 

Az eredményesség szempontjából milyen arányban számítanak a genetikai adottságok, az edzésmunka és a tudományos háttér?

– Ez egyénileg változó. Van, akinek gyengébbek a genetikai adottságai, viszont erős az edzésmunkája vagy fordítva. Egy nagy csúcs megdöntéséhez nyilvánvalóan mindkettőre szüksége van, mint ahogy a mentális erő is fontos. Ugyanakkor a sikerhez ma már elmaradhatatlan a tudományos háttér is. Ahogy Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője fogalmazott, a teljesítménydiagnosztika a legális teljesítményfokozás egyik leghatékonyabb eszköze, mert annyi információt, visszacsatolást ad a sportolóknak és az edzőknek, hogy nagyon precízen lehet korrigálni az edzésmunkát, vagy akár részben a testi adottságokat is. Eliud Kipchoge egyébként bizonyos felkészülési szakaszokban szintén igénybe veszi a teljesítménydiagnosztikát, de emellett kiváló adottságai vannak – például extrém magas az oxigénátviteli képessége –, valamint fejben is nagyon erős, kiválóan tudja motiválni magát. Az nagyon ritka, hogy egy sportoló minden tekintetben kiváló. Általában mindenkinek vannak erősebb és gyengébb területei; az előbbieket igyekszik maximálisan kihasználni, az utóbbiakat pedig próbálja kompenzálni.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: