Kereső toggle

Indul a futballünnep

Ki ül fel a focivilág trónjára?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapzártánk után vette kezdetét a 2018-as oroszországi futball-világbajnokság, hogy egy hónapon keresztül a fél világot a képernyők elé ültesse. Egyértelmű favorit nincs, a szakértők szerint legalább öt-hat esélyese van a világkupának.

Nincs olyan világverseny, amelyet elkerülnének a botrányok. Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság esetében már a rendezési jog odaítélése kapcsán is felmerült a korrupció gyanúja. Azóta a FIFA elnöke, Joseph Blatter belebukott a vesztegetési botrányba, és az akkori orosz sportminisztert is leváltották, mivel kiderült, az államilag szervezett doppingolás feje volt a hazai rendezésű, 2014-es szocsi téli olimpián. (A bizalom még nem állt helyre: az orosz doppingszakértők nem vehetnek részt a világbajnokság ellenőrzésein, nehogy manipulálni tudják a mintákat.)

De nem csak a múltból eredő problémáktól hangos a nemzetközi sajtó, az elmúlt napokban is volt ok a felháborodásra. Az orosz kormány (hasonlóan a 2012-es Európa-bajnokság előtti ukrán gyakorlathoz) ipari szinten irtja a kóbor kutyákat a mérkőzéseket rendező városokban. Szocsiban a 2014-es téli olimpia előtt is gondot okoztak a kóbor kutyák, amelyek többségét a helyszínen, mérgezett nyilakkal ölték meg, majd gyűjtötték be őket. Ezt tetézi, hogy a 2016-os labdarúgó-Eb-n az angol–orosz meccs után hatalmas tömegverekedést robbantottak ki a szurkolók. Ezért sokan attól tartanak, a félkatonai szervezetben működő helyi huligánok „hazai pályán” is lecsaphatnak a rivális drukkerekre.

Nem csak a rendező országnak jutott ki a média figyelméből; a legtöbb kvalifikált nemzetnek megvan a saját maga problémája, de az argentinok az elmúlt három hétben számos alkalommal szerepeltek a címlapon. A sorozat az olasz Internazionale csatárának, Icardinak a keretből való kihagyásával kezdődött. Több újságíró szerint a huszonkilenc gólt szerző játékost csak azért hagyták otthon, mivel nincs benne Lionel Messi baráti körében. Ezután robbant a hír, hogy a szövetségi kapitányt, Jorge Sampaolit szexuális zaklatással vádolják: állítólag molesztálta a csapat szakácsát. Az argentin szövetség hatalmas összeget fizetett a szakácsnőnek, hogy ne derüljön ki a titok, állítja az ügyet feltáró újságíró, aki biztos forrásra hivatkozva azt is megszellőztette, hogy a szövetség elnökének a lányát is megkörnyékezte Sampaoli. A kapitány egyelőre bizonyítékok híján megúszta a dolgot, bár Argentínában tömegek követelik a lemondását.

Az argentinoknak amiatt is magyarázkodniuk kellett, hogy terrorveszély miatt lemondták az Izrael elleni felkészülési mérkőzést – az viszont méretes kamunak bizonyult, hogy Messi arról nyilatkozott volna, hogy Izrael palesztin gyerekeket gyilkol. Nemcsak Sampaolinak sikerült az egész nemzetet magára haragítania, hanem a belga kapitánynak, Roberto Martíneznek is, aki kihagyta a keretből az alapember Nainggolant, aki a pályán kívül nem éppen sportszerű életmódot folytat: dohányzik, és az alkoholt sem veti meg. A belga szurkolók még petíciót is indítottak az érdekében, de ez sem hatotta meg az edzőt, így a játékos is végleg lemondta a válogatottságot.

Az oroszországi világbajnokság történelmi lesz: abból a szempontból bizonyosan, hogy ez az első alkalom, amikor nemzetközi tornán videóbírót alkalmaznak. A bemutatkozó videóasszisztensi rendszertől, vagyis a VAR-tól két százalékkal több helyes döntést várnak a szervezők. Míg nyolcvan éve a játékosoknak még mezszáma sem volt egy világbajnokságon, ma már oda jutottunk, hogy a nézők több információval rendelkeznek, mint a játékvezetők. Az amerikai futballban, jégkorongban, rögbiben, teniszben, baseballban már régóta alkalmazzák a technikát, de a futball eddig igyekezett ellenállni. Elsősorban azért, hogy a játék továbbra is folytonos legyen, és a videóbíró ne tördelhesse szét a mérkőzés menetét.

A VAR továbbra sem bírálhatja felül a játékvezető ítéletét, hanem arra szolgál, hogy kétes szituációkban segítsen a döntésben. Sokan aggódnak, hogy a rutintalanság miatt a bírók nem megfelelően fogják alkalmazni az új rendszert, és fennakadások lehetnek. A másik tábor szerint végre talán eljutunk odáig, hogy egyetlenegy ember hibája, tévedése nem fogja befolyásolni az egész világbajnokság kimenetelét. Leghamarabb csütörtökön, a nyitó- mérkőzésen kaphatunk erre választ, amikor a FIFA-világranglista szerint a torna két leggyengébb csapata ütközik meg egymással: a házigazda oroszok és a szaúdiak.

Az elmúlt években általában volt egy toronymagasan kiemelkedő csapat a világbajnokságok mezőnyében, mint például a brazilok, a spanyolok vagy legutóbb a németek, de idén ez korántsem mondható el. Legtöbben az elmúlt esztendőben teljesen átalakuló Selecaót (a brazil válogatott neve) tartják a legnagyobb esélyesnek. A hazai rendezésű világbajnokság elődöntőjében elszenvedett tragikus 7–1-es vereségük óta a brazilok mélyrepülésbe kezdtek, olyannyira, hogy az egész nemzetet megcsapta az idei vb-ről való lemaradás fuvallata. Ekkor érkezett az új szövetségi kapitány: Dunga helyét az ötvenhét éves szakember, Tite vette át.

A váltás olyannyira jól sikerült, hogy a csapat a következő kilenc selejtező mérkőzését mind megnyerte, és tíz pontot vert a csoportmásodik Uruguayra. A nemzeti tizenegy azóta húsz mérkőzésből tizenhatot megnyert, és negyvennégy lőtt gól mellett mindössze ötöt kaptak, vagyis a siker alapja esetükben – szokatlan módon – a kiváló védekezés lehet. A védelem tehermentesítésére Tite a Casemiro, Fernandinho, Paulinho védekező középpályát alkotta meg, amely képes akár kiszolgálni azt a kreatív, ösztönös játékosokból álló támadó hármast, ahová öt kezdő értékű játékosa is van a szövetségi kapitánynak. A Selecao egyetlen gyenge pontja talán, hogy a három belsővédős rendszert nem igazán tudja feltörni a támadósor, amit Tite is elismert. Ez azért érdekes, mert a csoportjukban mindhárom válogatott képes ebben a rendszerben játszani. Emellett viszont örömhír, hogy visszatért sérüléséből Brazília legnagyobb sztárja, Neymar, aki a horvátok elleni pazar góljával jelezte, hogy akár versenyben lehet a gólkirályi címért is.

A brazilok legnagyobb kihívói a németek, spanyolok, argentinok és a franciák lehetnek. Utóbbiak a hazai rendezésű Európa-bajnokság fináléjában elszenvedett vereséget felednék Oroszországban. A franciáknak van a második legtöbbet érő keretük bő egymilliárd euróval, ennek ellenére mintha az elvesztett döntő óta megrekedt volna a csapat, amiért sokan a szövetségi kapitányt, Didier Deschampsot okolják. Az elmúlt napokban a BBC szalagcímben tette fel a kérdést: „Jó keret, rossz edzővel?”

A francia válogatottnak mindig volt vezéregyénisége, aki a pályán és azon kívül is meghatározó szerepet játszott. Raymond Kopa az 1958-as vb-bronzéremig vitte a csapatot, a ‘80-as években Michel Platini és generációja jutott kétszer vb-elődöntőig és nyert Európa-bajnokságot 1984-ben, majd jött az 1998-as vb-győztes csapat Zinédine Zidane vezetésével. A nagy kérdés az, hogy a Pogba–Griezmann kettős képes lesz-e felnőni elődeihez.

Spanyolország és Németország egy kicsit hasonló cipőben jár; mindkét válogatottnak rendkívül erős és mély a kerete, de egyiknek sincsen igazán gólvágója. Annak ellenére, hogy a spanyoloknak van a legdrágább csapata (1 ezer 35 milliárd euró), hiányzik számukra egy olyan befejező csatár, mint 2008-ban Fernando Torres vagy 2010-ben David Villa volt, ráadásul a legjobb támadójukat, Álvaro Moratát el sem viszik Oroszországba. Helyzetüket nehezíti, hogy a spanyol futballszövetség gyakorlatilag egy nappal a vb-rajt előtt kiadta a szövetségi kapitány, Julen Lopetegui útját, mert az engedélyük nélkül írt alá a Real Madridhoz. Utódja az eddigi segédedző Fernando Hierro lett.

A spanyolokhoz hasonlóan a németek sem viszik el két gólerős támadójukat, Sanét és Wagnert. Előbbi kimaradásán egész Németország megrökönyödött, ráadásul a keretben több kulcsjátékos is sérülésekkel bajlódik

 Az argentin válogatott mondhatni az előző kettő ellentéte, ugyanis bár a Messi, Dybala, Aguero, Di María, Higuaín ötös képes bármelyik védelmet feltörni, de a saját hátsó alakzatuk szinte bárki előtt kapitulálhat. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy csupán az utolsó fordulóban harcolták ki a kupaszereplést, és a selejtező során két kapitányt is elbocsátottak. Ami miatt pedig igazán főhet Messiék feje, hogy az egyetlen nemzetközi szintű kapusukat, Romerót a világkupa előtt vesztették el sérülés miatt.

Az öt nagy favorit mellett még Belgiumra, Portugáliára, Angliára és Horvátországra érdemes odafigyelni, könnyen okozhatnak meglepetést a szakértők szerint. Sokat már nem kell várnunk, hamarosan kiderül ki ülhet fel ismét a futballvilág trónjára.

Olvasson tovább: