Kereső toggle

Indul a futballünnep

Ki ül fel a focivilág trónjára?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapzártánk után vette kezdetét a 2018-as oroszországi futball-világbajnokság, hogy egy hónapon keresztül a fél világot a képernyők elé ültesse. Egyértelmű favorit nincs, a szakértők szerint legalább öt-hat esélyese van a világkupának.

Nincs olyan világverseny, amelyet elkerülnének a botrányok. Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság esetében már a rendezési jog odaítélése kapcsán is felmerült a korrupció gyanúja. Azóta a FIFA elnöke, Joseph Blatter belebukott a vesztegetési botrányba, és az akkori orosz sportminisztert is leváltották, mivel kiderült, az államilag szervezett doppingolás feje volt a hazai rendezésű, 2014-es szocsi téli olimpián. (A bizalom még nem állt helyre: az orosz doppingszakértők nem vehetnek részt a világbajnokság ellenőrzésein, nehogy manipulálni tudják a mintákat.)

De nem csak a múltból eredő problémáktól hangos a nemzetközi sajtó, az elmúlt napokban is volt ok a felháborodásra. Az orosz kormány (hasonlóan a 2012-es Európa-bajnokság előtti ukrán gyakorlathoz) ipari szinten irtja a kóbor kutyákat a mérkőzéseket rendező városokban. Szocsiban a 2014-es téli olimpia előtt is gondot okoztak a kóbor kutyák, amelyek többségét a helyszínen, mérgezett nyilakkal ölték meg, majd gyűjtötték be őket. Ezt tetézi, hogy a 2016-os labdarúgó-Eb-n az angol–orosz meccs után hatalmas tömegverekedést robbantottak ki a szurkolók. Ezért sokan attól tartanak, a félkatonai szervezetben működő helyi huligánok „hazai pályán” is lecsaphatnak a rivális drukkerekre.

Nem csak a rendező országnak jutott ki a média figyelméből; a legtöbb kvalifikált nemzetnek megvan a saját maga problémája, de az argentinok az elmúlt három hétben számos alkalommal szerepeltek a címlapon. A sorozat az olasz Internazionale csatárának, Icardinak a keretből való kihagyásával kezdődött. Több újságíró szerint a huszonkilenc gólt szerző játékost csak azért hagyták otthon, mivel nincs benne Lionel Messi baráti körében. Ezután robbant a hír, hogy a szövetségi kapitányt, Jorge Sampaolit szexuális zaklatással vádolják: állítólag molesztálta a csapat szakácsát. Az argentin szövetség hatalmas összeget fizetett a szakácsnőnek, hogy ne derüljön ki a titok, állítja az ügyet feltáró újságíró, aki biztos forrásra hivatkozva azt is megszellőztette, hogy a szövetség elnökének a lányát is megkörnyékezte Sampaoli. A kapitány egyelőre bizonyítékok híján megúszta a dolgot, bár Argentínában tömegek követelik a lemondását.

Az argentinoknak amiatt is magyarázkodniuk kellett, hogy terrorveszély miatt lemondták az Izrael elleni felkészülési mérkőzést – az viszont méretes kamunak bizonyult, hogy Messi arról nyilatkozott volna, hogy Izrael palesztin gyerekeket gyilkol. Nemcsak Sampaolinak sikerült az egész nemzetet magára haragítania, hanem a belga kapitánynak, Roberto Martíneznek is, aki kihagyta a keretből az alapember Nainggolant, aki a pályán kívül nem éppen sportszerű életmódot folytat: dohányzik, és az alkoholt sem veti meg. A belga szurkolók még petíciót is indítottak az érdekében, de ez sem hatotta meg az edzőt, így a játékos is végleg lemondta a válogatottságot.

Az oroszországi világbajnokság történelmi lesz: abból a szempontból bizonyosan, hogy ez az első alkalom, amikor nemzetközi tornán videóbírót alkalmaznak. A bemutatkozó videóasszisztensi rendszertől, vagyis a VAR-tól két százalékkal több helyes döntést várnak a szervezők. Míg nyolcvan éve a játékosoknak még mezszáma sem volt egy világbajnokságon, ma már oda jutottunk, hogy a nézők több információval rendelkeznek, mint a játékvezetők. Az amerikai futballban, jégkorongban, rögbiben, teniszben, baseballban már régóta alkalmazzák a technikát, de a futball eddig igyekezett ellenállni. Elsősorban azért, hogy a játék továbbra is folytonos legyen, és a videóbíró ne tördelhesse szét a mérkőzés menetét.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: