hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Indul a futballünnep
Ki ül fel a focivilág trónjára?

2018. 06. 14.
Lapzártánk után vette kezdetét a 2018-as orosz­országi futball-világbajnokság, hogy egy hónapon keresztül a fél világot a képernyők elé ültesse. Egyértelmű favorit nincs, a szakértők szerint legalább öt-hat esélyese van a világkupának.

Nincs olyan világverseny, amelyet elkerülnének a botrányok. Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság esetében már a rendezési jog odaítélése kapcsán is felmerült a korrupció gyanúja. Azóta a FIFA elnöke, Joseph Blatter belebukott a vesztegetési botrányba, és az akkori orosz sportminisztert is leváltották, mivel kiderült, az államilag szervezett doppingolás feje volt a hazai rendezésű, 2014-es szocsi téli olimpián. (A bizalom még nem állt helyre: az orosz doppingszakértők nem vehetnek részt a világbajnokság ellenőrzésein, nehogy manipulálni tudják a mintákat.)

De nem csak a múltból eredő problémáktól hangos a nemzetközi sajtó, az elmúlt napokban is volt ok a felháborodásra. Az orosz kormány (hasonlóan a 2012-es Európa-bajnokság előtti ukrán gyakorlathoz) ipari szinten irtja a kóbor kutyákat a mérkőzéseket rendező városokban. Szocsiban a 2014-es téli olimpia előtt is gon­dot okoztak a kóbor kutyák, amelyek többségét a helyszínen, mérgezett nyilakkal ölték meg, majd gyűjtötték be őket. Ezt tetézi, hogy a 2016-os labdarúgó-Eb-n az angol–orosz meccs után hatalmas tömegverekedést robbantottak ki a szurkolók. Ezért sokan attól tartanak, a félkatonai szervezetben működő helyi huligánok „hazai pályán” is lecsaphatnak a rivális drukkerekre.

Nem csak a rendező országnak jutott ki a média figyelméből; a legtöbb kvalifikált nemzetnek megvan a saját maga problémája, de az argentinok az elmúlt három hétben számos alkalommal szerepeltek a címlapon. A sorozat az olasz Internazionale csatárának, Icardinak a keretből való kihagyásával kezdődött. Több újságíró szerint a huszonkilenc gólt szerző játékost csak azért hagyták otthon, mivel nincs benne Lionel Messi baráti körében. Ezután robbant a hír, hogy a szövetségi kapitányt, Jorge Sampaolit szexuális zaklatással vádolják: állítólag molesztálta a csapat szakácsát. Az argentin szövetség hatalmas összeget fizetett a szakácsnőnek, hogy ne derüljön ki a titok, állítja az ügyet feltáró újság­író, aki biztos forrásra hivatkozva azt is megszellőztette, hogy a szövetség elnökének a lányát is megkörnyékezte Sampaoli. A kapitány egyelőre bizonyítékok híján megúszta a dolgot, bár Argentínában tömegek követelik a lemondását.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!