Kereső toggle

A sikerekhez minidig új generáció kell

– állítja Alto Montinaro, az Inter Academy operatív igazgatója

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Örülnénk, ha válogatott, sőt nemzetközi szintű játékosok indulnának tőlünk, de mindenkinek szeretnénk maradandó értéket adni az INTER Academy Szent Pál – Hungary keretében.”

Kezdjük a nehezebbik végéről. Egy nappal azután beszélgetünk, hogy a magyar válogatott idehaza kikapott Kazahsztántól. Nemrég Andorrától és Luxemburgtól is vereséget szenvedtünk. Nem vette el a kedvüket, hogy beszálljanak a magyar futballba?

– Egyáltalán nem, mert nagyon lelkesek vagyunk amiatt, hogy fiatalokkal dolgozhatunk együtt. Minden sikeres projektet az alapoktól kell elkezdeni, és ezzel a módszerrel itt Magyarországon is magas színvonalú munkát lehet végezni. A magyar történelemből is látszik, hogy ha vannak is nehezebb időszakok, de a lelkesedés megmarad, így van ez a futballal is. Mi úgy látjuk, hogy amiben már voltak korábban sikerek, azt meg lehet újítani, így volt ez az olasz futball történetében is. Volt, amikor nagyon távolinak tűntek a sikerek, aztán újra visszajöttünk. 

Volt egy híres könyv közel negyven évvel ezelőtt Magyarországon, Miért beteg a magyar futball? címmel. Azóta sem gyógyultunk fel, bár voltak rövid, biztató időszakok. Kívülről nézve hogyan látja, mitől beteg a magyar futball?

– Vannak olyan országok, mint a franciák, spanyolok vagy a németek, de ide sorolhatom magunkat, olaszokat is, akik szinte egyszerre, ugrásszerűen fejlődtek, köszönhetően a futballba beáramló rengeteg szponzori pénznek, és a magas szintű profi szervezésnek. Nagy gazdasági felhajtóerőt jelentenek a televíziós cégek is, amelyek az egész világra eljuttatják a legjobb futballt. Érthető, hogy sok más ország nem tudta felvenni ezzel a robbanásszerű fejlődéssel a versenyt. Így aztán, kicsit mi is felelősek vagyunk abban, hogy más országok lemaradtak. Az UEFA példaértékű módon igyekszik segíteni azzal, hogy kiemelten támogatja az országok utánpótlásképzését. Hiszen, ha egy ország bajnokságában csak három versenyképes csapat van, az kevés. A közelmúltban ezért az Interhez hasonlóan több más nagy klub, például a Manchester United és a Barcelona is elindította a saját utánpótlásprogramját.  

Egy sportlap azt írta, hogy a magyar válogatott EB-kijutásáról döntő norvégok elleni pótselejtező óta nem volt ilyen sajtóérdeklődés a futballesemény iránt, mint a héten az Inter Akadémia bemutatkozásakor. Ez természetesen elsősorban Zanetti úrnak szólt. Számított rá, hogy nagy rajongótábora van Magyarországon is a futball-legendának?

– Természetesen ez a fantasztikus érdeklődés elsősorban Zanetti úrnak szólt, és mi nagyon büszkék vagyunk rá.

Az újságírók között a legnagyobb meglepetést talán az okozta, hogy partnert választottak, akiről eddig sportvonatkozásban kevesen hallottak Magyarországon. Ön is meg volt lepve, amikor először hallott arról, hogy a Szent Pál Akadémia futballcsapatával fognak együttműködni?

– A magyar partner kiválasztása nagyon jól sikerült, és gondos előkészítés előzte meg. Számunkra nagyon fontos volt, hogy egy klub nemcsak szervezeti-technikai téren működjön átláthatóan és hatékonyan, hanem emberi-erkölcsi téren is kiválóságot mutasson fel. Zanetti úr is erre mutat példát, és meggyőződésem, hogy a Szent Pál Akadémia ilyen partner. Kíváncsian jöttem Magyarországra, és az első tapasztalatok nagyon meggyőzőek voltak, tehetséges, illetve lelkes felnőttekkel és gyerekekkel ismerkedtem meg. Úgy látom, a profi hozzáállás és az egymás önzetlen támogatása egyaránt jellemző az egyesületre, ahogy a társadalmi felelősségvállalás is, a hátrányos helyzetűek segítése. Hosszú távra készülünk.

Hogyan indult el a közös munka? Hozott magával egy nagy dossziét, amit mindenkinek el kellett olvasni?

– Nem, távolról sem. Ennek a programnak az egyik nagy erőssége épp az egyszerűség. Először is arra törekszünk, hogy megismerjük, kikkel fogunk együtt dolgozni, edzőket és a gyerekeket egyaránt. A legfontosabb talán az, hogy lesz itt egy állandó szakemberünk az Inter részéről, aki folyamatosan együtt dolgozik az edzőkkel. Három hónapon át Budapesten lesz, majd utána is ellenőrizni fogja az itt folyó munkát. Második lépésként pedig speciális szakemberek kapcsolódnak majd be a képzésbe, kapusedző, erőnléti edző, sőt még sportpszichológus is. Figyelembe vesszük a helyi adottságokat is, mert az Inter Akadémia mind az öt földrészen működik, és ezért az alapprogramunkat mindenütt az elemző szakasz lezárulta után az adott igényekhez és lehetőségekhez szabjuk. 

Milyenek az első tapasztalatai?

– Nagyon intenzíven kezdtük az első hetet. Minden reggel bementünk az iskolába, hogy megismerjuk, miként működik a napi munka, természetesen elsősorban a testnevelés órákra koncentrálva. Délutánonként az utánpótlás csapatok edzéseit néztük meg, a hétvégén pedig a meccsekre is kijártunk.

Milyen célokat tűztek ki rövid távon, mondjuk az első évben, hogy el akarják érni?

– Az első fél év fő célja az edzők képzése és az edzésmódszerek kialakítása és harmonizálása az általunk ideálisnak tartott metódussal. Szisztemitkusan akarunk építkezni, mert nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni az edzések felépítését. Különösen fontosnak tartjuk azt is, hogyan kommunikálnak az edzők a sportolókkal, mert ezzel is értéket adnak át. A legkisebbek pedig azért érdemelnek külön figyelmet, mert nekik a legnagyobb a kifutási lehetőségük. De felvettük a kapcsolatot az angoltanárokkal is, mert szeretnénk, ha a futball szaknyelvet is beépítenék a képzésbe. Jó lenne, ha angolul tudnánk majd megtartani az edzéseket.

Mit üzenne azoknak a szülőknek és gyerekeknek, akik most a sajtóhírek hallatán szeretnének bekapcsolódni a munkába? Bárkit fogadnak, olyat is, aki még nem focizott, vagy van egy előszűrő?

– Várunk minden érdeklődő gyereket, fiúkat és lányokat is a képzésbe. Az Inter Akadémia – Szent Pál Hungaryt mintának szánjuk, amely később más érdeklődő szervezetek is átvehetnek. Komplett nevelési programot akarunk felépíteni, és azt szeretnénk, hogy akik nálunk tanulnak, akár hosszú távon döntenek a futball mellett, akár az élet más területén lépnek tovább, maradandó értékeket vinnének magukkal az itt töltött időből.

Olvasson tovább: