Kereső toggle

A rekordember – Roger Federer 37 évesen újra a csúcson

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Elegáns az életben és a pályán is. Együtt van meg benne az intelligencia, az egészséges agresszivitás, az alázat és a családszeretet – valamint több mint 50 nehezen megdönthető teniszrekord fűződik a nevéhez. Roger Federer újra világelső, és ő kapta az idei sport Oscar-díjat, valamit az év visszatérőjének járó elismerést is.

A svájci papa és dél-afrikai mama gyermekeként született Roger Federer három-évesen fogott először teniszütőt a kezébe, és tizenkét évesen kötelezte el magát véglegesen a versenysport mellett. Eleinte gyakran repült el az ütő a kezéből, mert fékezhetetlenül indulatos volt. Első mestere, Peter Carter vezette rá, hogy ez milyen hátrányokkal jár – például mennyire kellemetlen lenne, ha a pálya másik oldalán mondjuk, Pete Sampras, egyik példaképe állna (rajta kívül Boris Beckerre és Stefan Edbergre nézett fel leginkább). Carter a helyes viselkedés mellett megtanította a tenisz tökéletes mozdulataira, az alapokat ő tette le a fiúnál. Tizennégy évesen már állami támogatásban részesült, és junior tornákat nyert otthon, tizenhat évesen pedig nemzetközi junior versenyeket is. Annyira a tenisz került élete középpontjába, hogy a tanulmányait is felfüggesztette. 1998-ban, tizenhét évesen megnyerte a Wimbledon Junior bajnoki címét. Tizennyolc évesen a svájci Davis-kupa csapat első játékosa volt, a csapattal bejutottak a legjobb nyolc közé. Az év végére a felnőtt világranglistán már a 64. helyen állt.

Sikert sikerre

Akkoriban kitűzött célja az volt, hogy az ezredfordulóra a legjobb ötvenbe kerüljön, de „fölé lőtt”, mert a 25. helyig jutott. Új edzőjével, Peter Lundgrennel a sydney-i olimpián negyedik lett, egy évvel később pedig már tizenötödik volt a világranglistán. Wimbledonban a 16 között példaképével, a hétszeres bajnok Pete Samprasszal került szembe, akinek 31 mérkőzésből álló sorozatát szakította meg. Innen szinte töretlenül vezetett az út a világelsőségig: miután 2004-ben megnyerte az Ausztrál Opent, megszakítás nélkül 237 héten át vezette a világranglistát. Ez Federer egyik megdönthetetlen rekordja. Ebben az évben 13 döntőt nyert, és ezt folytatva, 2005-ben 24-ig jutott, meghaladva ezzel Borg és McEnroe rekordját.

Mégis 2006 volt a legsikeresebb éve. Tornagyőzelmek követték egymást: Australian Open, Indian Wells, Miami, Monte Carlo. Rómában Rafa Nadal állította meg a döntőben. A Roland Garroson már a döntőig jutott, de ismét jött a salakspecialista spanyol, aki megakadályozta, hogy négy Grand Slamet (GS) nyerjen sorozatban, egy éven belül. Azért negyedszer is „behúzta” Wimbledont, majd mivel a US Opent „megszokásból” is begyűjtötte, ő lett az egyetlen teniszező, aki egymást követő három évben megnyerte Wimbledont és a US Opent is. Tizenhét versenyből tizenhatszor volt döntős, ebből tizenkettőt  megnyert, így a ranglistán 3900 pontra nőtt az előnye Nadal előtt.

2007-ben – amikor egyébként a svájci posta bélyeget bocsátott ki a tiszteletére – Hamburgban salakon először verte meg Nadalt. Ebben az évben Wimbledonban már ötödszörre nyert, Borg pedig a lelátóról szurkolt neki, mondván: „Ez egy szimpatikus ember, inkább ő javítsa meg a csúcsomat, mint más.” Federer az US Opent is megnyerve tizenkettőre növelte GS-győzelmeinek számát, és az év végi ATP-döntőn is megállíthatatlan volt Nadallal és Ferrerrel szemben, így vb-címből is négy volt már.

„Szörnyet teremtettem”

2008-ban jött a hullámvölgy: nagyok voltak az elvárások, érkeztek a fiatalok, és betegségekkel is küzdött. „Szörnyet teremtettem győzelmeimmel, és ha nem nyerek meg mindent, végem van” – jegyezte meg egy ízben a mononukleózistól és izomgyengeségtől szenvedő Federer. A vereségsorozatot csak néha tarkította egy-egy győzelem, így a világelsőségről is le kellett mondania. Vigaszként Pekingben, párosban olimpiai bajnoki címet nyert Stanislas Wawrinkával, majd behúzta a US Opent is – ám az év hátralévő részében hátsérülései okoztak neki nem csak fizikai fájdalmat.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: