hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rekordember – Roger Federer 37 évesen újra a csúcson

2018. 03. 01.
Elegáns az életben és a pályán is. Együtt van meg benne az intelligencia, az egészséges agresszivitás, az alázat és a családszeretet – valamint több mint 50 nehezen megdönthető teniszrekord fűződik a nevéhez. Roger Federer újra világelső, és ő kapta az idei sport Oscar-díjat, valamit az év visszatérőjének járó elismerést is.

A svájci papa és dél-afrikai mama gyermekeként született Roger Federer három-évesen fogott először tenisz­ütőt a kezébe, és tizenkét évesen kötelezte el magát véglegesen a versenysport mellett. Eleinte gyakran repült el az ütő a kezéből, mert fékezhetetlenül indulatos volt. Első mestere, Peter Carter vezette rá, hogy ez milyen hátrányokkal jár – például mennyire kellemetlen lenne, ha a pálya másik oldalán mondjuk, Pete Sampras, egyik példaképe állna (rajta kívül Boris Beckerre és Stefan Edbergre nézett fel leginkább). Carter a helyes viselkedés mellett megtanította a tenisz tökéletes mozdulataira, az alapokat ő tette le a fiúnál. Tizennégy évesen már állami támogatásban részesült, és junior tornákat nyert otthon, tizenhat évesen pedig nemzetközi junior versenyeket is. Annyira a tenisz került élete középpontjába, hogy a tanulmányait is felfüggesztette. 1998-ban, tizenhét évesen megnyerte a Wimbledon Junior bajnoki címét. Tizennyolc évesen a svájci Davis-kupa csapat első játékosa volt, a csapattal bejutottak a legjobb nyolc közé. Az év végére a felnőtt világranglistán már a 64. helyen állt.

Sikert sikerre

Akkoriban kitűzött célja az volt, hogy az ezredfordulóra a legjobb ötvenbe kerüljön, de „fölé lőtt”, mert a 25. helyig jutott. Új edzőjével, Peter Lundgrennel a sydney-i olimpián negyedik lett, egy évvel később pedig már tizenötödik volt a világranglistán. Wimbledonban a 16 között példaképével, a hétszeres bajnok Pete Samprasszal került szembe, akinek 31 mérkőzésből álló sorozatát szakította meg. Innen szinte töretlenül vezetett az út a világelsőségig: miután 2004-ben megnyerte az Ausztrál Opent, megszakítás nélkül 237 héten át vezette a világranglistát. Ez Federer egyik megdönthetetlen rekordja. Ebben az évben 13 döntőt nyert, és ezt folytatva, 2005-ben 24-ig jutott, meghaladva ezzel Borg és McEnroe rekordját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!