Kereső toggle

Davis-kupa-csapatunk a világ 16 legjobbja között

3:1-re legyőztük Oroszországot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2013 áprilisában a magyar tenisz Davis- kupa-csapat a lehető legmélyebbre, az euro-afrikai zóna III. csoportjába zuhant. Ekkor és innen indultunk el felfelé. Sorozatban hét győzelemmel harcoltuk ki a lehetőséget, hogy osztályozót játszhassunk Szlovákiával, ám a világ 16 legjobb csapata közé való belépéshez a kiváló játékosállománnyal rendelkező Oroszország legyőzésére volt szükség.

A sportágak hierarchiájában a tenisz rendkívül előkelő helyet foglal el. Egyszerűen azért, mert ebben a sportban minden megtalálható „egy helyen”: a játék, a küzdelem, az izgalom, az egészségmegőrzés, a versenyzési lehetőség, a látványosság, a szórakozás és a szórakoztatás is. Sok millióan művelik, sok százmillióan nézik. Éppen a sportág népszerűsége okán nehéz a legjobbak közé kerülni, különösen a férfiak között.

Magyarország jelentős teniszhagyományokkal rendelkezik. 100 éve született Asbóth József, az egyetlen férfi Grand Slam-győztesünk, aki Körmöczy Zsuzsához hasonlóan a Roland Garrost nyerte meg. Gulyás István ugyanitt egyéni döntős volt, Taróczy Balázs és Temesvári Andrea párosban voltak szintén itt győztesek, hogy csak a legnagyobbakról tegyek említést.

A tenisz egyéni sportág, azonban a Davis-kupának, ennek a csapatversenynek nagy hagyománya (1900 óta kerül megrendezésre) és rendkívüli rangja van, annak ellenére, hogy nincsenek pénzdíjak.

Jelenleg három különböző zónában, 11 csoportban 110 ország küzd azért, hogy ott lehessen a világcsoport 16 legjobbja között. A magyar Davis-kupa-csapatnak egy alkalommal, 1995-ben sikerült bejutni az elitbe, az akkor 26-szoros győztes Ausztrália legyőzésével. A sikeres csapat páros játékosa volt a mostani kapitány, Köves Gábor. A győzelmünk értékére jellemző, hogy az általuk akkor legyőzött ausztrál csapat négy évvel később ismét elnyerte a trófeát.

Ami a Davis-kupa menetét illeti, a verseny négy egyéni és egy páros találkozóból áll, melyet három nap alatt bonyolítanak le. A három nyert szettekre menő csaták gyakran hoznak ötszettes és váratlan fordulatokkal tarkított mérkőzéseket. A Davis-kupa találkozón a döntő játszma végén nincs rövidítés, és így akár órákig is elhúzódhatnak a mérkőzések, nézők idegeit a végsőkig feszítve. Nem csoda, ha az 1960-as és ’70-es években a margitszigeti Dózsa Stadion 5000 férőhelye gyakran bizonyult szűkösnek a Davis-kupa találkozókon, mikor Gulyás Pisti, Baranyi Szabolcs vagy Taróczy Balázs, Szőke Péter, Machán Robi küzdött a továbbjutásért.

Az euro-afrikai zóna III. csoportjába történt, a már említett kiesésünkkor, 2013-ban Luxemburgtól kaptunk ki, igaz az ellenfél csapatában volt egy top 20-as játékos Gilles Müller személyében. Az akkori kapitány, Hornok Miklós Fucsovics mellett Madarász Gergellyel Filipenkó Viktorral és Gödry Leventével feljuttatta a csapatot a II. csoportba. Miután a kapitány külföldre költözött, a már sok sikert elért Kuhárszky Zoltán lett az utódja.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.