Kereső toggle

A FINA szerint Budapest rendezte minden idők legjobb vébéjét

Magyarország: Excellent

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vizes vébé szervezőinek köszönhetően 190 országban emberek milliói ismerhették meg, hogy Magyarország, Budapest és az itt élők mire képesek. Nem mellékesen a vizes világbajnoksággal egy időben otthont adtunk a Forma–1-nek Mogyoródon és Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. A szervezés kiválóan sikerült, a magyar csapat teljesítménye miatt sincs okunk panaszra.

„Budapest egy felfedezetlen új földrész” – mondta a FINA egyik vezető képviselője. Akik a világbajnokság alkalmából jegyhez jutva ott voltak a Duna Arénában, azok egy életre szóló élménnyel gazdagodtak.

A hangulat

A Duna Aréna 12 000-es, a Hajós Alfréd Uszoda 7 500-as, a Városliget 4 000-es, és a balatonfüredi több ezres nézősereg igazi hangbombákat oldott ki; még a gyengébb helyezést elérő versenyzőket is hangorkán fogadta. Valamennyi résztvevőnk arról áradozott, hogy szinte képtelenek felfogni azt a rajongást, szeretetet, amiben részesültek. Hosszú Katinka arról nyilatkozott, hogy ilyet még soha nem élt át, és tudja, hogy ez a mostani egyszeri és megismételhetetlen volt, ezért ezt igyekszik örökre a szívébe zárni.

A rendezés

Amennyiben csupán azt idézzük, amit Julio Maglione a FINA elnöke mondott, már az is releváns képet mutat a vébé hazai megrendezéséről. Az elnök szerint a 17. vizes világbajnokság, melyet Budapest és Balatonfüred rendezett, volt a FINA történetének legjobb vizes világbajnoksága.

Valamennyi színhelyre jellemző a különlegesség. A Duna Aréna esetében a folyó közelsége, továbbá az épület mérete (ami egyébként lehetővé teszi a mű- és toronyugrók egész éves felkészülését is). A műúszók medencéje a Városligetben, a Vajdahunyad vár tövében volt, míg a vízilabdázók a Margitszigeten a teljesen felújított, Hajós Alfrédról elnevezett, létesítményben lövöldözhettek a kapukra.

Balatonfüred a mi kis tengerünk egyik gyöngyszeme, nem kevésbé indította megilletődöttségre és csodálkozásra a nyíltvízi úszókat, vendégeket, mint a többi helyszín. Végül, de nem utolsó sorban a Batthyányi téren, a Parlamenttel szemben a 20 és 27 méterről végrehajtandó ugrásokhoz, zuhanásokhoz felállított torony környezete nyújtott rendkívül fotogén látványt, hátteret, és kápráztatta el a nagyvilágot. Ezeket ki kellett találni, meg kellett tervezni, készre kellett alkotni.

Talán itt illik megemlíteni a sokak által feketére mázolt Gyárfás Tamást. Úgy vélem, az ő személye és tevékenysége nélkül nem kerülhettünk volna rendező pozícióba. Seszták Miklóst, a nemzeti fejlesztési minisztert, aki kiváló csapatot szervezett maga köré, és nem szégyellt külföldről is bevonni nagy tudású szakembereket. Nyilvánvaló, Fürjes Balázs kormánybiztosnak is jutott feladat, hogy a rendezéshez szükséges források rendelkezésre álljanak, és minden létesítmény és eszköz a helyén legyen. Ezeknek azért volt különleges jelentősége, mert a látványt sok helyre kellett eljuttatni, talán még oda is, ahol nem tudták, hogy Budapest és Bukarest nem ugyanaz a város. Az ő munkájuk is kellett ehhez az emlékezetes sikerhez.

Mindenesetre mi, szurkolók az alkotókkal és versenyzőkkel együtt maradandó élményhez jutottunk, mert kicsiny országunk történelmének legnagyobb rendezvényén a végeredmény: excellent, azaz kiváló.

Ami az eredményeket illeti: mint ismert, a magyar csapat 9 érmet: 2 aranyat, 5 ezüstöt, és 2 bronzot gyűjtött be.

Kiválóan szerepeltek

Hosszú Katinka. Világbajnok lett 200 és 400 méteres vegyes úszásban. Második helyezést ért el 200 méteres hátúszásban új országos csúccsal. Harmadik lett 200 méteres pillangóúszásban. A 400 vegyesen közel 3 másodpercet vert a 2. helyezettre. Mindezt tette nem kevés „ellenszélben”, tekintve, hogy voltak, akik nem tapsoltak teljes lelkesedéssel. Hat számban indult, egyet dobott az előfutam után, és az ötből négyben érmet szerzett: magának, edző-férjének, a szurkolóknak és az országnak. Sorozatban nyerte meg egymást követő három világbajnokságon és Rióban is a 200 és a 400 vegyest. Rendkívüli teljesítmény egy rendkívüli edző-versenyző párostól.

Cseh László 32 évesen a nyolcadik világbajnokságán nyolcadszor is dobogóra állhatott, és a 13. éremért hajolt előre, hogy azt a nyakába akaszthassák. A sporttörténelemben ilyen teljesítményt még nem jegyeztek. Ezúttal 200 pillangón szerzett ezüstérmet. Teljesítményét kiválóan jellemzi egy újságíró kolleganő javaslata: az év későbbi eredményeitől függetlenül, Cseh László legyen az év férfi sportolója. Magam biztos, hogy így fogok szavazni.

Milák Kristóf 17 éves! Nagyjából négy hónapja a szűk családján és a szomszédokon kívül – még Érden, ahol lakik és készül – sem ismerték. Ma már a világ számtalan országában megtanulták a nevét. 100 méteres pillangóúszásban szerzett ezüstérmet. Ezért háromszor kellett elstartolni, vízbe ugrani. Mindháromszor ifjúsági világcsúcsot ért el, és döntőben megjavította Cseh László országos csúcsát is. Az igazi távja a 200 pillangó, de ott Cseh László és Kenderesi Tamás szerzett indulási jogot. Szabad képzelődni!

Verrasztó Dávid korábban Európa bajnokságon két arany és két ezüstérmet szerzett. A 2015-s világbajnokságon 2. volt. Rióban ő volt, aki legnagyobbat bukott. Új edzőjével – Molnár Ákossal – kérdés volt, miként lesz képes megújulni. Dávidról ismeretes, hogy munkamániás, ez most kamatozott. Csak az új vegyes úszócsillag, az amerikai Chase Kalisz volt nála gyorsabb. Sikerült a volt világbajnok apján kívül sokunknak örömet szereznie.

Kozma Dominik és a 4x100-as gyorsváltó. Korábban a magyar gyorsváltó még döntőbe sem tudott kerülni eddig, most kétszer megjavítva az országos csúcsot, a dobogóra állhatott a világbajnokságon. A fiatalokból álló csapat tagjai egymást múlták felül. Szinte hajszolták magukat a szurkolók segítségével a győzelmet érő 3. helyre: Bohus Richárd, Németh Nándor, Holoda Péter és Kozma Dominik. Ez utóbbi, mint legidősebb, a legtöbbet is vállalta. Ebben a váltóban és még másik háromban is kiváló időket úszott, és kétszer is megjavította a legjobb magyar eredményt!

Jól szerepeltek

A férfi vízilabda-válogatott négy mérkőzésen győzött (Ausztrália, Franciaország, Oroszország, Görögország), egyszer végzett döntetlenre (Olaszország) és egy vereséget szenvedett el a világbajnokság döntőjében Horvátországtól. Nagyon akartak nyerni itthon a sok ezer néző előtt. Nagy nyomást helyeztek magukra, ez lehetett a magyarázata 0:4-s első negyednek. Ugyan ebből még egyenlítettek (!), de utána, „elfogytak”.  El kell ismernünk, jobbak voltak déli szomszédjaink, ám az elmúlt évekhez viszonyítva ez az ezüst jelentős előrelépés.

Kenderesi Tamás győzni akart, de negyedik lett, és ezzel nem okozott csalódást.

Késely Anna 16 évesen két döntőbe is beúszta magát (5. és 8. helyezést ért el). Sok örömet fog még szerezni számunkra.

Bernek Péter volt már rövidpályás világbajnok is, de nagymedencében most szerepelt a legjobban. 200 méteres hátúszás döntőjében 6. lett országos csúccsal.

Akik hozták az elvárható teljesítményüket: Olasz Anna 5. és Gyurta Gergely 6. helyen végeztek nyíltvízen, a 25 kilométeres embertpróbáló távon. Szilágyi Lilliána 7. helyével 200 pillangón és váltóban úszott teljesítményével lehetünk elégedettek. Telegdi Ádám és Burján Kata nem okoztak csalódást.

Akiktől többet vártunk

Gyurta Dani hosszú évek sikereivel épített szobrára nem oda valók kerültek. Századra azonos időt és helyezést (17.) ért el, mint Rióban. Az egyik váltóban váltást rontott, ami kizárást eredményezett, a másikban gyengén úszott. Nem volt húzó ember a váltókban, mint ahogy azt korábban megszoktuk Danitól. Most ismét ígérte, hogy majd jövőre. Úgy legyen.

Kapás Boglárka korábbi eredményeivel elkényeztetett minket. Most nem volt dobogós formában, és ezek az úszócsapat összteljesítményéből nagyon hiányoztak.

Olvasson tovább: