Kereső toggle

A FINA szerint Budapest rendezte minden idők legjobb vébéjét

Magyarország: Excellent

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vizes vébé szervezőinek köszönhetően 190 országban emberek milliói ismerhették meg, hogy Magyarország, Budapest és az itt élők mire képesek. Nem mellékesen a vizes világbajnoksággal egy időben otthont adtunk a Forma–1-nek Mogyoródon és Győrben az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválnak. A szervezés kiválóan sikerült, a magyar csapat teljesítménye miatt sincs okunk panaszra.

„Budapest egy felfedezetlen új földrész” – mondta a FINA egyik vezető képviselője. Akik a világbajnokság alkalmából jegyhez jutva ott voltak a Duna Arénában, azok egy életre szóló élménnyel gazdagodtak.

A hangulat

Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik és Bohus Richárd a férfi 4x100 méteres vegyesváltó döntőjének végén.
A Duna Aréna 12 000-es, a Hajós Alfréd Uszoda 7 500-as, a Városliget 4 000-es, és a balatonfüredi több ezres nézősereg igazi hangbombákat oldott ki; még a gyengébb helyezést elérő versenyzőket is hangorkán fogadta. Valamennyi résztvevőnk arról áradozott, hogy szinte képtelenek felfogni azt a rajongást, szeretetet, amiben részesültek. Hosszú Katinka arról nyilatkozott, hogy ilyet még soha nem élt át, és tudja, hogy ez a mostani egyszeri és megismételhetetlen volt, ezért ezt igyekszik örökre a szívébe zárni.

A rendezés

Amennyiben csupán azt idézzük, amit Julio Maglione a FINA elnöke mondott, már az is releváns képet mutat a vébé hazai megrendezéséről. Az elnök szerint a 17. vizes világbajnokság, melyet Budapest és Balatonfüred rendezett, volt a FINA történetének legjobb vizes világbajnoksága.

Valamennyi színhelyre jellemző a különlegesség. A Duna Aréna esetében a folyó közelsége, továbbá az épület mérete (ami egyébként lehetővé teszi a mű- és toronyugrók egész éves felkészülését is). A műúszók medencéje a Városligetben, a Vajdahunyad vár tövében volt, míg a vízilabdázók a Margitszigeten a teljesen felújított, Hajós Alfrédról elnevezett, létesítményben lövöldözhettek a kapukra.

Balatonfüred a mi kis tengerünk egyik gyöngyszeme, nem kevésbé indította megilletődöttségre és csodálkozásra a nyíltvízi úszókat, vendégeket, mint a többi helyszín. Végül, de nem utolsó sorban a Batthyányi téren, a Parlamenttel szemben a 20 és 27 méterről végrehajtandó ugrásokhoz, zuhanásokhoz felállított torony környezete nyújtott rendkívül fotogén látványt, hátteret, és kápráztatta el a nagyvilágot. Ezeket ki kellett találni, meg kellett tervezni, készre kellett alkotni.

Talán itt illik megemlíteni a sokak által feketére mázolt Gyárfás Tamást. Úgy vélem, az ő személye és tevékenysége nélkül nem kerülhettünk volna rendező pozícióba. Seszták Miklóst, a nemzeti fejlesztési minisztert, aki kiváló csapatot szervezett maga köré, és nem szégyellt külföldről is bevonni nagy tudású szakembereket. Nyilvánvaló, Fürjes Balázs kormánybiztosnak is jutott feladat, hogy a rendezéshez szükséges források rendelkezésre álljanak, és minden létesítmény és eszköz a helyén legyen. Ezeknek azért volt különleges jelentősége, mert a látványt sok helyre kellett eljuttatni, talán még oda is, ahol nem tudták, hogy Budapest és Bukarest nem ugyanaz a város. Az ő munkájuk is kellett ehhez az emlékezetes sikerhez.

Mindenesetre mi, szurkolók az alkotókkal és versenyzőkkel együtt maradandó élményhez jutottunk, mert kicsiny országunk történelmének legnagyobb rendezvényén a végeredmény: excellent, azaz kiváló.

Ami az eredményeket illeti: mint ismert, a magyar csapat 9 érmet: 2 aranyat, 5 ezüstöt, és 2 bronzot gyűjtött be.

Kiválóan szerepeltek

Hosszú Katinkának köszönhetjük a vb mindkét magyar aranyérmét.
Hosszú Katinka. Világbajnok lett 200 és 400 méteres vegyes úszásban. Második helyezést ért el 200 méteres hátúszásban új országos csúccsal. Harmadik lett 200 méteres pillangóúszásban. A 400 vegyesen közel 3 másodpercet vert a 2. helyezettre. Mindezt tette nem kevés „ellenszélben”, tekintve, hogy voltak, akik nem tapsoltak teljes lelkesedéssel. Hat számban indult, egyet dobott az előfutam után, és az ötből négyben érmet szerzett: magának, edző-férjének, a szurkolóknak és az országnak. Sorozatban nyerte meg egymást követő három világbajnokságon és Rióban is a 200 és a 400 vegyest. Rendkívüli teljesítmény egy rendkívüli edző-versenyző párostól.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: