Kereső toggle

Jézus bajnoka - Tyson Fury ült fel a bokszvilág trónjára

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Egy vicces világ az, amiben mi élünk. És gonosz. A sötétség nem akar hallani a fényről, a gonoszság pedig nem akar hallani a jóról. Az én munkám, hogy Isten szavát terjesszem. Nézzen rám, boldog ember vagyok! Elégedettséggel és örömmel tartok Istenhez” - nem éppen mindennapi nyilatkozat egy ökölvívó-világbajnoktól. Márpedig Tyson Fury szombat óta magáénak mondhatja ezt a címet.

Alighanem erre már tényleg senki nem számított. Rengeteg megdöbbentő húzás és pimasz nyilatkozat után Tyson Fury – a sportvilág legnagyobb meglepetésére – legyőzte a majd’ tíz éve verhetetlen világbajnokot, Vlagyimir Klicskót. A győztes mérkőzés utáni nyilatkozatában pedig hirtelen stílust váltva kijelentette „Jézus erejével sikerült nyernem. Köszönöm neked, Megmentőm!”

Az egyre profibb sportvilágban valósággal áhítoznak a rajongók az eredeti személyiségek iránt. És ez még az ökölvívásra is igaz, amelyben mindig is hemzsegtek a karakteres személyiségek. Talán a sportág egyéni jellege, talán a küzdelem teszi, de tény, a boksznak mindig sikerült felvonultatnia igazi kalibereket. „Van éppen elég Mr. Unalom a világban. Unalmas úriemberek. Én viszont biztos, hogy nem tartozom közéjük!” – szögezte le korábban Fury. Jogosan. A 27 éves brit fiatalember ugyanis mindent megtesz azért, hogy egy kis hírverést csináljon maga körül.

„Gypsy Warrior”

„Én vagyok Tyson Fury, a világ elsőszámú harcosa!” – kiáltozta Fury már hónapokkal a Klicsko elleni fellépése előtt – és azóta ez már hivatalosan is beigazolódott. A világbajnoki címig vezető út azonban rengeteg kétkedő és igen cinikus megjegyzéssel volt kikövezve Fury számára. Ami nem is csoda. 206 cm-es (!) magassága mellett a kissé ikszben álló, vékony lábai, esetlen mozgása, pókszerű testalkata inkább egy, a kevés játéklehetőség miatt már az általános iskolában visszavonult egykori kosárlabdázóra emlékeztetnek, semmint egy profi bokszolóra. De a látszat csal!

A Fury-sztori már jóval korábban, 1988-ban elkezdődött. Fury ugyanis koraszülöttként, hat hónapra látta meg a  napvilágot. Az orvosok lényegében már lemondtak a 450 grammos baba életben maradásáról. A legendás elbeszélések szerint Fury apja, John, aki maga is bunyós volt, nem hitt az orvosoknak. Igazi harci szellemet érzett a gyermekben. John azt mondta: fia életben fog maradni, két méter magas, száz kiló és nehézsúlyú világbajnok lesz. Nevet is az akkor csúcson levő Mike Tyson után választott neki. „Azt mondtam az orvosoknak, hogy Isten lenézett rá” – mesélte Fury apja később. A családi gyökerek nem csak az apja miatt fontosak Fury számára: tradicionális ír „utazó cigány” családnak tartják magukat. Nem véletlen, hogy Tyson úton-útfélen hangoztatja, ő az igazi Gypsy Warrior, vagyis cigány harcos.

„Büszke vagyok arra, ami vagyok. Ez az utazó háttér adja a győztes mentalitást. Mi, ír cigányok először harcolni tanulunk meg, mielőtt bármit is elsajátítanánk. Ha valami vita akad köztünk, azt bunyóval rendezzük le” – magyarázta. Nem véletlen, hogy Fury felmenői és rokonai között igazi pusztakezes harcosok is voltak. És hogy edzője nem más, mint saját édesapja.  Részben a családi háttérből is fakad Fury különc és kötekedő stílusa, ami miatt igen sok kritika éri. Való igaz, korábban nem állt messze tőle ellenfelei esetenként nyomdafestéket nem tűrő becsmérlése és a káromkodás sem. Egy ízben például két neves angol bokszolótársát titulálta „homokos szeretőknek”. Míg másik riválisáról, Dereck Chisoráról a következőt mondta párviadaluk előtt: „Chisora egy hurka, és ha meg tud verni, akkor én egy még nagyobb hurka vagyok, tehát fognom kell a gatyaszáramat és más megélhetés után nézni.”

Fury pályája elején igen sok kritikát kapott, volt olyan meccs, amikor ki is fütyülték. A testmozgása mellett nem túl kifinomult technikája sem tetszett a bokszért rajongó angol közönségnek. Egyesek szerint ütés helyett inkább csak maszatolt, míg mások példaként hozták fel, amikor Fury egy igen ritka bravúrt mutatott be: egy bokszmeccse során egy felütéssel irdatlanul keményen találta el – a saját fejét. A rengeteg munka és az a bizonyos harci szellem azonban meghozta gyümölcsét: 24 veretlen mérkőzés után kiállhatott az immár tíz éve veretlen „harci robot”, Vlagyimir Klicsko ellen. Az edzésmunka mellett persze szerepet játszott valami más is: Fury rendkívül feltűnő és kiszámíthatatlan, az ellenfeleket mentálisan lehengerlő viselkedése.

„Belőlem természetesen jönnek a dolgok. Magamat adom, senki nem mondja meg, mit tegyek. Ha nem sikerül átvennem a stafétát Klicskótól, akkor a bokszvilág még sokáig várni fog, hiszen rajtam kívül csak robotokat látok, akikbe be van programozva, hogy mit tegyenek” – nyilatkozta magáról Fury még korábban. A „Gypsy Warrior” viselkedése olyannyira emészthetetlen volt, hogy sokan azzal vádolták, hogy a bokszot valójában csak arra használja fel, hogy celebként eladhassa magát az Egyesült Királyságban.

A közös sajtótájékoztatókon szóhoz sem hagyta jutni az ukrán óriást, akibe valósággal beleszuggerálta, hogy „öreg” vagy hogy „annyi karizmája van, mint egy alsónadrágnak”. „Hogy őszinte legyek, pontosan tudom, hogy Klicsko sátánimádó. Ők fontos szerepet játszanak nagyobb körökben, és szeretnek mágikus trükköket meg hasonlókat alkalmazni” – állította Fury az ukránról – ki tudja, milyen komolysággal. Volt olyan közös médiaesemény is, amelyen Fury Batman-jelmezben (!) jelent meg, majd a sajtótájékoztató közepén megjelenő rosszfiút, „Jokert” terítette le a kamerák előtt. „Hé, te, téged is így foglak elintézni!” – mutatott aztán rá a döbbent Klicskóra. A mérkőzés előtti utolsó nyilvános edzésen pedig dalt énekelt az ukrán riválisnak…

Ami tény, Fury elérte a célját: az egész világ felfigyelt rá, majd nagyszerű teljesítménnyel le is győzte a zavarodottnak tűnő ellenfelét a Düsseldorfban rendezett világbajnoki bokszmérkőzésen. Ezzel pedig az álom valóra vált, John Fury kijelentése beteljesült: Tyson Fury nehézsúlyú világbajnok lett.

Istennel a ringben – és azon kívül

Amennyiben az újdonsült világbajnok, Tyson Fury, illetve elődje, Vlagyimir Klicsko személyiségét összevetjük, elsőre csalóka képet kaphatunk: a mindig visszafogott, sztárallűröktől mentes Klicskó és a botrányokat kavaró Tyson Fury képét. Mégsem teljesen ez a helyzet.  „Ez az egész csak játék, a bokszolók pedig játékosok. Ez egy személyes üzlet is egyúttal, amiben azt kell elérni, hogy mozogjon a pénz!” – magyarázta viselkedésének okait Fury. „Az jó dolog, ha veretlen vagy, de a veretlenségi mutatóid nem fognak ételt rakni a családod asztalára” – tette hozzá. Ő már csak tudja: elérte, hogy a „pénz mozogjon”, a világbajnoki címmel milliomossá is vált egyúttal.

„Semmi nem változott. Vagyok, aki vagyok. Csak a gyenge emberek változnak meg ettől” – szögezte le Fury, aki szerint a pénz, a hírnév és a dicsőség nem változtat senkin, hacsak nem akarja az ember. Mégis van azonban valami az életében, ami rajta is változtatott. „Azelőtt szörnyen magányosnak éreztem magam. És mindent megtettem, hogy kitöltsem ezt az űrt magamban. Minden nap lerészegedtem, mentem a partikba, meg mindenféle hülyeséget csináltam. De aztán megismertem Istent, aki betöltötte az életemet” – magyarázta egy újságinterjúban a magát csak Tyson „Túl Gyors” Furynek nevező sportoló, akit evangéliumi prédikátor nagybátyja vezetett hitre 2010-ben.

Amióta pedig megtért Istenhez, meg van róla győződve, hogy a ringben és a ringen kívül is felülről segítik őt. „Nézzen csak rám!” – szólított fel egy újságírót néhány héttel ezelőtt – „Boldog ember vagyok. A hitem és a kultúrám teljesen a Biblián alapul. A Bibliát már réges-rég megírták, és nekem csak követnem kell azt, ami abban áll.” A fiatal bajnoknak úgy látszik, tényleg minden adott, hogy boldog életet éljen.

A szombati mérkőzés előtt egy nappal tudta meg, hogy felesége a harmadik közös gyermekükkel várandós. Ennek örömére a találkozó után, még a ringben (!) szerelmes dalt rögtönzött kedvesének, akivel már 15 éves koruk óta ismerik egymást. „Azzal, hogy egy ilyen rendkívül jóképű férfihez ment hozzá, mint én, tulajdonképpen nagyon jó dolga van az életben” – viccelődött Fury, aki a keresztény és igen konzervatív családfelfogás híve. „Alapvetően nincsen nehéz dolga velem. Bár azt is tudja, hogy mennyire bonyolult is tudok lenni. Néha az egyik percben még a csillagokon jár az eszem, a következőben pedig már azon tanakodom, hogy kinek kellene legközelebb bevernem az arcát” – így a bajnok.

FURY ÉS A VILÁGVÉGE

„Az ördög nagyon erős és én úgy hiszem, hogy a vég közel van. Szerintem a világ már csak néhány évvel áll a vége előtt” – jelentette ki Tyson Fury néhány héttel ezelőtt a Daily Mail-nek adott interjújában. Majd hozzátette: „A bolygónk megbecstelenítése, a közel-keleti harci konfliktusok, az éhezések, a természeti katasztrófák – mindezekről már kétezer éve beszélnek és most meg is történnek. Próféciák, amelyek most teljesednek be.” Szerinte az idők jelei közé tartozik a homoszexualitás, az abortusz és majd a pedofília legalizálása is. „Én a Bibliát követem. És ha az nekem valamiről azt mondja, hogy az nem helyes, akkor az számomra nem helyes. Egyszerűen ez a véleményem” – fűzte hozzá. Természetesen nem mindenkinek tetszenek Fury ilyen kijelentései. Világbajnoki győzelmét követően például Chris Bryant, munkáspárti képviselő azt írta a Twitter-falán, hogy ő nem ünnepli Fury sikerét, mert szerint a bokszoló agresszív stílusa közvetlenül vezethet homoszexuális fiatalok öngyilkosságaihoz.

Olvasson tovább: