Kereső toggle

Jó, kiváló, Messi

Az argentinnak már csak saját maga jelent kihívást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hetek óta az egész világon szinte már csak egyetlen kérdés foglalkoztatta a labdarúgást kedvelőket, nevezetesen hogy mikor dől meg Gerd Müller 40 éve felállított gólrekordja. Az, hogy megdől, csak annak volt kérdés, aki még nem látta játszani Lionel Messit!

Mielőtt ecsetelnénk az argentin zseni fantasztikus teljesítményét, érdemes egy kicsit áttekinteni, pontosan miről is van szó. A labdarúgásban manapság már nagyon sok statisztika készül egy-egy mérkőzésen, a góllövőktől, a gólpasszt adóktól kezdve a szabálytalanságokon keresztül egészen a labdabirtoklás százalékban kifejezett mértékéig. Minden játékosnak vannak egyéni statisztikái is, melyek szerződéskötéskor nem kis mértékben befolyásolják a vételárat. Lionel Andrés Messi, az FC Barcelona argentin csillaga az elmúlt esztendőkben sorra döntötte meg a statisztikai csúcsokat, amit azonban ebben az évben produkált, az minden eddigi teljesítményét felülmúlta. Volt ugyanis egy olyan rekord, melyre sokan azt mondták, ezt soha, senki sem fogja megdönteni. Nem alaptalanul állították mindezt, mivel a szóban forgó csúcsot már negyven éve állította fel egy bizonyos Gerd Müller nevű német futballista. Ő lőtte ugyanis egy adott naptári évben a legtöbb gólt, szám szerint nyolcvanötöt. Ezt úgy számolták ki, hogy az adott évben az összes hazai bajnoki, kupa-, nemzetközi kupa- és válogatott mérkőzésen szerzett gólját adták össze. S hogy miért tűnt megdönthetetlennek e rekord? Könnyű a válasz: abban az időben még potyogtak a gólok a mérkőzéseken, a 0–0 szinte hihetetlenül ritka eredmény volt, a találkozókon átlagban 5-6 gól is esett, így egy-egy játékos sokkal több gólt rúgott, mint manapság. Sőt, Gerd Müller rekordjához még egy jó adag szerencse is hozzájárult.

Történt, hogy az 1972-es müncheni olimpia miatt a német bajnokságot csak szeptember közepén kezdték el, így túl hosszú lett volna a nyári szünet, ezért a Német Labdarúgó Szövetség beiktatott a bajnokság előtt egy úgynevezett Liga-kupát, melyen kötelezték a csapatokat, hogy a legjobbjaikkal szerepeljenek. Így Müller, mint a Bayern München akkori ügyeletes sztárja, e sorozatban is onthatta a gólokat, meg sem állva nyolcvanötig. Ebből egy tucat a Liga-kupában született, amely sorozatot ezután negyed évszázadig levettek a napirendről, és csak 1997-ben indítottak el újra. Mindez nem von le semmit Gerd Müller teljesítményének értékéből, csupán érzékeltetésként kell megemlíteni, hogy azóta a legtöbb gól, amit egy adott évben egy játékos lőtt, Diego Maradona nevéhez fűződik, aki 1980-ban ötvenszer tudta megkeseríteni az ellenfél kapusának az életét.

És akkor jött Messi! A Barcelona szurkolói az idei esztendőben nem győztek gyönyörködni a szebbnél szebb Messi-találatokban. Különösen emlékezetes marad a Bayer Leverkusen elleni, tavaszszal lejátszott Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő mérkőzés, ahol mesterötöst sikerült elérnie, de nem sokkal marad el tőle a La Ligában, azaz a spanyol bajnokságban a Valencia és az Espanol ellen berámolt 4-4 gól sem. Idén Messi az argentin válogatott sikereiből is jelentősen kivette a részét. Eddigi tizenkilenc válogatott góljából pontosan egy tucatot ebben az esztendőben szerzett.

Míg tavasszal nagy csatában szerezte meg a Real Madridban szereplő Cristiano Ronaldo elől a gólkirályi címet, az őszi szezonban már senki sem tudta tartani vele a lépést. El is terjedt róla az a híres mondás, hogy „Messinél egy gól nem gól”, ugyanis a legtöbb bajnoki mérkőzésen minimum kétszer betalált az ellenfelek hálójába.

Már nyolcvannégy gólnál járt, amikor a Benfica elleni, tét nélküli BL-csoportmérkőzésen a találkozó vége előtt pár perccel egy lövése után sérülést szenvedett. A rossz mozdulat után nem tudott a lábára állni, ezért hordágyon vitték le a pályáról. A helyszínen majd’ százezren, a világon sok százmillióan kezdtek aggódni, de Leo Messi pár nap alatt talpra állt, és a Real Betis elleni bajnoki mérkőzésen 33 perc is elég volt neki, hogy berámolja azt a két gólt, amivel csapata megnyerte a mérkőzést, ő pedig egy újabb történelmi rekord felállításával tette magát feledhetetlenné. Sőt, lapzártánk idején már kilencven gólnál jár az argentin, és még egy mérkőzése hátravan az idei szezonból. Igaz, közben felbukkant egy újabb „trónkövetelő” neve. A zambiai Godfrey „Ucar” Chitalu 1972-ben állítólag százhét találatig jutott. Azt persze nem tudni, hogy az akkori zambiai statisztika mennyire megbízható, Chitalut pedig sajnos már nem lehet megszólaltatni az ügyben: 1993-ban egy repülőgép-balesetben vesztette életét a zambiai válogatott edzőjeként.

De maradjunk a hivatalos statisztikáknál: a Barcelonánál 2018-ig hosszabbító Messinek a legnagyobb kihívás most már valószínűleg a saját csúcsainak a megdöntése lesz. Érdemes megfogadni korábbi edzője, Pep Guardiola tanácsait, aki így jellemezte a „Bolha” becenévre hallgató világklasszist: „Látniuk kell az ő játékát, mert ezt én nem tudom önöknek megmagyarázni, nézzék meg a saját szemükkel!” Alejandro Sabella, az argentin válogatott szövetségi kapitánya pedig úgy fogalmazott: „Messi olyasvalaki, aki mindig arra törekszik, hogy jobb legyen. Leírhatsz valamit úgy, hogy nagyon rossz, rossz, fair, jó, nagyon jó, kiváló, kiemelkedő, s aki mindezek felett áll: Messi.”

Olvasson tovább: