Kereső toggle

Önök kérik

Miért hiányzik Huszti Szabolcs a válogatottból?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Huszti Szabolcs óriási formában játszik a világ egyik legerősebb bajnokságának számító Bundesligában, miközben a magyar válogatott gyengécske játékkal bukdácsol a világbajnoki selejtezőkön, a középpályás nélkül. Hogy pontosan miért nélküle, azt talán csak Egervári Sándor, a válogatott kapitánya tudja, de a fiatal játékost lassan már egy ország követeli vissza a nemzeti csapatba.

Huszti Szabolcs Hannoverbe igazolását július végén jelentették be hivatalosan. A középpályás három év után tért vissza a német klubba, ahol 2006 és 2009 között pályafutásának legszebb időszakát élte. Akkor 81 mérkőzésen 17 gólt szerzett, és csapatának egyik legjobbjaként tartották számon, 2008-ban még az is felmerült, hogy a Real Madridba igazol. Amikor idén az orosz bajnokságot – ahol egyébként nem sok lehetőséget kapott – maga mögött hagyva visszatért Németországba, sejteni lehetett, hogy jó döntést hozott. A bemutatkozásra csakugyan nem lehetett panasz, Huszti nagyon gyorsan felvette a Bundesliga ritmusát, az első három fordulóban két gólt szerzett, és öt találatot készített elő. A hétvégi, Werder Bremen elleni találkozón a 93. percben egy csodálatos ollózós góllal döntötte el a 3–2-re végződő összecsapást. „Nem lepett meg, hogy Szabi ilyen kimagaslóan jól játszott, hiszen ő már többször bizonyította, hogy a Bundesligában nagyon jó futballra képes” – nyilatkozta lapunknak Hegyi Iván szakíró, a Népszabadság munkatársa.

A 29 éves játékos fantasztikus szereplése természetesen nem kerülte el a futballért rajongók figyelmét sem, ami részben annak is köszönhető, hogy a magyar labdarúgó-válogatott szeptember 11-én finoman szólva is leégett a hollandok elleni világbajnoki selejtezőn. A nemzeti csapat játéka már Andorra ellen sem volt meggyőző, hiába lőttek öt gólt a miniállamnak, a támadásaink sokszor ötlettelenek, a védekezés pedig összeszokatlannak tűnt. Huszti Szabolcs behívása már ekkor téma volt a válogatott körül, a vezetőség azonban rövidre zárta a kérdést azzal, hogy Huszti maga hagyta ott a nemzeti csapatot.

Az Oranje elleni találkozón több szokatlan taktikai döntés is született, és a több poszton meglepő összeállításban játékba küldött csapat, az első negyedórát leszámítva, gyakorlatilag a saját helyét sem találta a pályán. Joggal merül fel a kérdés: ha van olyan magyar játékosunk, aki alapemberként kiválóan teljesít klubjában, miért nem nevezik a válogatott keretébe? Főként akkor, amikor óriási szükség lenne egy jó formában lévő labdarúgóra, és szinte már mindenki az ötvenegyszeres válogatott Husztit akarja a csapatba.

„Nem tudok egyetérteni azzal, hogy egy ország követelné a válogatottba, hiszen józan ésszel végiggondolva egyértelmű, hogy a csapat vele sem lett volna többre képes Hollandia ellen, a probléma ugyanis ennél jóval nagyobb” – reagált a felvetésre Hegyi Iván. „Az ugyanakkor tény, hogy Huszti Szabolcs egyike azoknak a játékosoknak, akik, amikor keretben voltak, szinte valamennyi mérkőzésen jó teljesítményt nyújtottak nemzeti csapatban.

A keret összeállítása viszont a mindenkori szövetségi kapitány dolga, és bár nyilván örülnénk, ha a kapitány megbékélne a játékossal, nem hiszem, hogy Egervári Sándor megváltoztatná a véleményét. Igaz, azt sem állítom, hogy ez lehetetlen lenne” – mondta.

Annyit biztosan tudunk, hogy Huszti Szabolcs két évvel ezelőtt nyílt levelében fejezte ki ellenérzéseit azzal kapcsolatban, hogy a válogatott összeállításakor személyes kérdések kerülnek előtérbe a mutatott játék és a klubcsapatokban pályán töltött percek helyett. „Arra kívánom felhívni a figyelmet, hogy a válogatottnál nem azonos a mérce – olvasható levelében, amelyben lemondta a válogatottbeli szereplést. – Átgondolt, megfontolt döntést hoztam, mert úgy vélem: karrieremből így tudom a maximumot kihozni, ráadásul úgy ítéltem meg, ha rávilágítok a csapat háza táján lévő problémákra, azzal a magyar futball ügyét is szolgálom” – írta. Hónapokkal később úgy nyilatkozott, szeretne még a válogatottban játszani, de valószínűleg már nem fog.

Az már a levélből kiderül, hogy Huszti és Egervári Sándor között személyes beszélgetésre is sor került. Hogy ott pontosan mi hangzott el, nem tudjuk, ám gyanítani lehet, hogy nem elsősorban a nyílt levél áll a játékos mellőzése mögött.

Szerda reggel az M1 Ma reggel című műsorában Egervári Sándor arról beszélt, hogy az októberi, észtek és törökök elleni selejtezőkön mindenképpen hat pontot kell szereznie a csapatnak ahhoz, hogy életben maradjanak világbajnoki reményeink. A szövetségi kapitány azt is elmondta, hogy bár sok egyéni hiba történt a hollandok elleni mérkőzésen, nagy változtatásokra nem készül a csapat összeállításával kapcsolatban. „Ez a ház jó alapokon nyugszik, ami egy kicsit megrepedezett, de ki fogjuk javítani” – mondta a műsorban. Kitért arra is, hogy Huszti Szabolccsal kapcsolatban folyamatosan kapja az észrevételeket, továbbra is fenntartja azonban azt a véleményét, amely szerint Huszti saját maga jelentkezett ki a válogatottból két éve.

Olvasson tovább: