Kereső toggle

A Maestro újra a trónon

Ikreinek is játszott Wimbledonban a rekordokat halmozó Federer

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ketten is könnyeztek a wimbledoni centerrész zöld gyepén: Andy Murray, mert élete legjobb játékával vesztett, és Roger Federer, mert élete egyik legjobb teniszével hetedszer győzött a tenisz szentélyének számító arénában.

Rendkívüli önmérsékletre van szükség Roger Federerről úgy írni, hogy már a bevezető sorokban ne használjuk el az értelmező szótár valamennyi dicsérő jelzőjét. Tizenöt éve tartó profi pályafutása során 258 versenyen mintegy 1045 mérkőzést játszott, küzdött, harcolt vagy éppen szórakozott el, amiből 853-szor győztesen és rajongóinak kedvesen integetve hagyta el a különböző borítású, vonalakkal körülhatárolt téglalapot. Az elfogultság mellőzése számomra azért is rendkívüli feladat, mert a Hetek tudósítójaként kétszer is megadatott a személyes találkozás: a kézszorítás mellett egy válogatott pontjaiból készített összeállítást is átadhattam ajándékként. Mindkét alakalommal (edzés, illetve mérkőzés után) meggyőződhettem emberi és sportemberi kvalitásairól.

Federer nem csak a pályán alkot: 2006-ban az UNICEF jószolgálati nagykövetének nevezték ki, miután adományaival és jótékonysági versenyek szervezésével példaértékű eredményeket ért el. Rászoruló gyerekek támogatására egy alapítványt is létrehozott.

Roger Federer és Mirka Vavrinec nyolc, elkötelezett szeretetben eltöltött év után 2009. április 11-én házasodott össze, majd július 23-án Mirka egészséges ikerlányokat hozott világra. Mindkét eseményt utólag jelentették be a nagyközönségnek, mivel a svájci különösen ügyel magánéletének sérthetetlenségére. Federer az ikrek születése után kijelentette, addig mindenképpen teniszezik, míg a lányok megláthatják őt játszani, és serleget tartani a feje fölé. Ennek most tanúja lehetett az egész világ.

A mostani döntőnek különleges tétje volt. Andy Murray 76 év után az első brit (na jó, skót) teniszező, aki döntőbe küzdötte magát, és győzelem esetén először emelhette volna a feje fölé a GS-serleget (három elvesztett finálé után). Az angoloknak amúgy is jól jött volna egy frenetikus sportsiker az olimpia beharangozójaként.

Mindez semmi ahhoz képest, ami Roger vállára nehezedett. Július 9-én volt 763 napja (109 hete), hogy elvesztette világelsőségét. Nem találtam egyetlen olyan teniszszakembert, szurkolót, aki ki merte volna mondani, hogy az augusztus 8-án 31 éves, „Maestrónak" becézett zseni még egyszer a trónra ülhet. Az elődöntőben a világelső Novak Djokovicsot győzte le sorozatban elszenvedett négy vereség után - mint nyilatkozta, élete legjobb játéka kellett hozzá. Azonban a döntőt is hoznia kellett a koronához, amely a hetedik wimbledoni bajnokságát jelenthette - ezzel beéri Pete Samprast -, és egyben a 17. Grand Slam-címet is, ami pedig új világcsúcsot ér. A világranglista élén eltöltött hetek számát tekintve eddig Sampras vezetett 286 héttel, míg Federer „csak" 285 hétig jutott. Ezekkel a terhekkel vonultak fel a játékosok a kissé már megkopott fűre. Az első szettet Murray nyerte, és két labdája (lehetősége) is volt, hogy 2:0-ra vezessen, a három nyert játszmára vívandó mérkőzésen. A teniszjáték zsenije visszajött, és leírhatatlan labdamenetekkel - köztük egy 19 percig tartó gémmel - idegfeszítő izgalmak között 4:6; 7:5; 6:3; 6:4-re fordított. Vulkanikus érzelmi kitörések tanúi lehettünk a wimbledoni férfi egyes döntőjének 288. pontja után - melyet Andy pályán kívülre ütött. Drámai pillanatok következtek. A vesztes hatodik kísérletre sem volt képes egyetlen értelmes mondatot mondani, mert a torkát a sírás görcse szorította el. A teniszversenyeket figyelemmel kísérők ugyan hasonlót már láthattak Federertől 2009-ben kétszer is: Melbourne-ben, mikor kikapott Nadaltól, és pár hónappal később, mikor először győzött a Roland Garroson, és 14. GS-győzelmével beérte Pete Samprast. A Federerért rajongók szája pedig most okkal görbülhetett felfelé. A mérkőzés után Roger Federer meghatódva elsőként szerettei felé fordult, édesanyja, Lynette, és felesége, Mirka a lányait, Mylát és Charlene-t tartották kezükbe. A győzelemmel járó érzelmi vihar boldog mosollyá változott, amint Roger látta, hogy a hároméves ikerleánykák is tapssal ünneplik őt. Majd Murray-t dicsérte és vigasztalta joggal, ugyanakkor érthetően feszítette a boldogság, mert 31 évesen képes volt jobban teniszezni, mint mikor „érinthetetlen" volt. Úgy lett újra a világranglista vezetője és jövő héttől még egy új és fontos világcsúcs tartója, hogy ott liheg előtte, mellette, mögötte az öt-hat évvel fiatalabb és a teniszről mindent tudó Djokovics-Nadal-Murray-hármas.

Szakvélemények

„Nem tudom elképzelni, hogy Roger Federernél szebben, elegánsabban lehet teniszezni." (Taróczy Balázs, kétszeres Grand Slam-bajnok)

„Szeretnék csak egy napra a bőrébe bújni, hogy tudjam, milyen tökéletesen teniszezni!" (Mats Wilander, hétszeres Grand Slam-bajnok, az Eurosport szakkommentátora)

„ő korának legcsodálatraméltóbb bajnoka, azért érdemes ezt hangsúlyozni, mert ő nem fogja." (Rod Lever, tizenegyszeres Grand Slam-bajnok, az egyetlen, aki egy évben megnyerte a 4 GS-trófeát)

„Nyertem három Wimbledont, és azt mondom, bár tudnék úgy teniszezni, mint ő." (John McEnroe, kilencszeres Grand Slam-bajnok, a CBS szakriportere)

„Aki Rogert nem szereti, az a teniszt sem szereti." (Siklós Erik tenisz szakíró, tévériporter)

Fontosabb rekordjai

- 17-szeres Grand Slam-bajnok (2. Pete Sampras 14-gyel)

- 290 héten keresztül (augusztus 6-áig ez nem változhat) vezette a világranglistát )(2. Sampras 286 héttel)

- 237 héten keresztül megszakítás nélkül vezette a világranglistát

(2. Jimmy Connors 160 héttel)

- Pénzdíjainak összege: 73 millió dollár (2. Sampras 53 millióval)

- 6-szor vezette év végén a világranglistát (2. Sampras, aki 5-ször)

- 244 győzelmet szerzett a GS-viadalokon (2. Connors 232-vel)

- 24-szer volt döntős a GS-viadalokon (2. Ivan Lendl 19-cel)

- 2-szer volt 27-es győzelmi sorozata GS-tornákon

- Rod Laver óta ő az egyetlen teniszező, aki 2-szer nyert három GS-tornát a négyből

- ATP-versenyeken 261 győzelemnél jár (2. Rafael Nadal 230-cal)

- Keménypályás versenyeken 140 mérkőzéséből 124-et nyert meg (88,57%)

- Füves pályán 73 mérkőzéséből 66-ot nyert meg (90,41%)

Olvasson tovább: