hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégsem buták a focisták!

2012. 04. 19.
A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai megfejtették a legtehetségesebb futballisták titkát: a kiváló fizikai képességek mellett a sikerhez kiemelkedő intellektuális teljesítményre is szükség van.

A szakemberek svéd futballisták intelligenciáját vizsgálták több éven keresztül. A kutatásban élvonalbeli és alacsonyabb ligákban játszók is részt vettek, a különbség kimutatható volt közöttük. A hagyományos intelligenciatesztek mellett a játékosok kreativitását, a gondolkodás rugalmasságát és gyorsaságát is tanulmányozták. Kiderült, hogy a legjobb csapatok játékosai - akik nem mellesleg a legtöbb gólt is rúgják - nemcsak kiváló fizikai képességekkel bírnak, hanem értelmi képességeiket tekintve is a lakosság felső két százalékába tartoznak. Ők rendelkeznek azzal a mindeddig meghatározhatatlan plusszal, amelyet játék­intelligenciának is hívnak, és amelynek következtében a sportoló képes szinte előre látni az eseményeket és megfelelő helyen lenni a megfelelő időben.

A kérdés sokak számára az, hogy miért terjedt el mégis a focistákról, hogy buták. Torbjörn Vestberg kutató szerint a jó futballisták nagyon okosak, „de fiatal korban kedzenek el focizni, így nincs idejük a tanulásra, ezért tűnnek néha butának". Hozzátette: ahhoz, hogy valaki kiváló futballista legyen, szükség van fizikai képességekre és gyorsaságra - ám ez nem sokat ér, „ha nincs meg hozzá az agy, ami tudja, hogy mit kell tenni".

A Burnley védője, Clark Carlisle szerint az is hozzájárul az előítéletekhez, hogy a sportolókat egy 90 perces játék után adott interjú alapján ítélik meg, amelyen mindenki más is borzasztóan szerepelne. „Azt várni a játékosoktól, hogy rendelkezzenek olyan képességekkel, amelyeket egy tévés szereplés során használni tudnak, és viselkedjenek kifogástalanul, éppen olyan kevéssé fair, mintha azt kérném, hogy eddzen velünk, és aztán menjünk a pályára, és lőjjön mesterhármast."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!