Kereső toggle

Gyorsjárat Londonba

Interjú Kis Gergő válogatott úszóval

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ő nyert először magyar vb-érmet férfi gyorsúszásban, Európa-bajnokságról pedig 46 év után hozott magyar gyorsúszóként aranyérmet. A 2012. évi országos bajnokságon 200 méteres gyorsúszásban a hazai rekorder Cseh Lászlót megelőzve nyerte meg a szám bajnoki címét, valamint négy másik aranyat is elhozott. Kis Gergő személyében egy igen gyors gyorsúszóval rendelkezik válogatottunk.

Gyorsan úszol így március végéhez képest.

- Két nappal az országos bajnokság után bennem is az az érzés érlelődött meg, hogy egy sikeres versenyen vagyok túl. Tekintve, hogy ebben az évben három hónappal korábban volt az országos bajnokság, még értékesebbnek vélem, mert valójában csak másfél hónapot tudtam megfelelően készülni.

Kitart a lendületed a májusi Európa-bajnokságig?

- Az edzőmmel együtt biztosak vagyunk abban, hogy még tudok majd javulni - ha csak azt veszem figyelembe, hogy most volt rajtam plusz négy kiló, és ettől több vizet tolok magam előtt. Jobbnak kell lennem az Eb-n annak ellenére is, hogy akkor „munkából" fogunk versenyezni, mert az év fő versenye érthetően az olimpia lesz.

Vártad magadtól, hogy öt aranyat, abból négy egyénit fogsz nyerni az országos bajnokságon?

- A 400, a 800 és az 1500 bajnoki aranyaival számoltunk. A 200 métert inkább felvezetésnek szántuk Bandi bá'-val. Az, hogy ezt is behúztam, mindkettőnket meglepett. Nekem úgy tűnt, Bernek Peti nagyon meghúzta az első ötvenet, hogy esetleg én is felvállaljak egy erőmön felüli kezdést, és így Cseh Lacinak jobbak legyenek a nyerési esélyei. Én a két Kőbánya SC-s között úsztam, de nem mentem Petivel. Végül egy nagyon kemény utolsó 50-nel odaértem, és az utolsó centimétereken sikerült nyernem, 0,03 másodperccel.

Változott valamiben az ez évi felkészülésed?

- Talán abban, hogy eldöntöttük, hogy maradok a sikeresebb gyorsúszó számoknál, és nem aprózom el magam a 400 vegyesre való felkészüléssel. A tavalyi eredmények alapján ez látszik célszerűbbnek. A mennyiségben nem lesz jelentős változás, a napi kétszer 9000 méter most is megtalál. Talán ez a négy-öt nap az utolsó pihenő az Eb-ig.

Ez azt jelenti, hogy most csak fogmosáskor találkozol a vízzel?

- Igen, ez most az interjúk és a kikapcsolódás ideje.

Lehet-e még a gyorsúszás technikájában valami újat kitalálni, újítani?

- Rám vonatkozólag biztos, hogy ebbe a mozgásba már nem szabad belenyúlni. A startok és fordulók utáni delfin darabszámán lehet csiszolni, változtatni, de leginkább az áthúzások ereje és a „lapátolás" ciklusszáma az, ami a meghatározó.

Miként viseled azt, hogy nap nap után bele kell ugranod a testhőmérsékletnél hidegebb vízbe, oxigénadósággal faltól falig számolni a hosszakat naponta kétszer?

- Hároméves korom óta úszom (ez 21 évet jelent), számomra a víz annyira természetes közeg, hogy ott jobb ritmusban veszem a levegőt, mint a szárazföldön, például kispályás foci közben.

- Faltól falig? Hát nekem ez a munkám. Vannak nehezebb időszakok, mikor taszigálnom kell magam előre, de gyakoribb a siklás, a sikeres mozgás élménye. Nehezen érti ezt meg az, aki szárazföldi ember.

Tudod-e, hogy a világbajnokságok történetében gyorsúszásban ki nyert eddig érmet a magyarok közül?

- Félek, hogy csőbe húzol.

Úgy van: Kis Gergő nyert csak eddig, ez pedig a sanghaji két, szépen csillogó bronz. Miként emlékszel - szintén a gyorsúszás tekintetében - az Európa-bajnoki arany történetére?

- Azt tudom, hogy a hatvanas években Katona József 17,40-18 perc körüli idővel nyert Eb-t.

Erre jól emlékszel. Az általad 2008-ban szerzett arany 46 év szünet után született meg. Tudod-e már, milyen számokban fogsz indulni az Eb-n, illetve Londonban, az olimpián?

- 400 és 1500 gyorson megvan az „A" szintem, így azokban biztosítottam az indulásomat. 200 gyorson szívesen indulnék, mert jó felvezetés lenne, és a programomba is nagyon jól illeszkedne. Jelenleg nálam az indulás lehetősége, mert enyém a legjobb idő, de ha Cseh Laci jobbat úszik, akkor csak az „A" szint teljesítésével (1.47,82) lehetek induló. A négyszer 200-as váltó még nem akkreditált, ha az összejön, akkor a váltó kezdőembereként szeretnék ott lenni.

Képesnek tartod-e magad, hogy a tavalyi vb-n úszott rekordjaidon (800-on: 7.44,94, illetve 1500-on: 14.45,66) javíts?

- Ez a 14.45-ös idő 1500-on jelenleg a világ harmadik legjobbja. A célom az, hogy ezt az időt megússzam, ezért dolgozom. Igen, képesnek tartom magam arra, hogy valamennyit javítsak ezen, de nem szeretnék pluszterheket cipelni.

Edződdel, Farkas Andrással mindig jól kijöttök, vagy azért néha tudsz feszültséget generálni?

- Valóban jó a kapcsolatunk, de naponta mintegy hat órát vagyunk együtt. Ez nem lehet feszültségmentes. Azonban el kell ismernem, hogy amikor valamit rám hagyott, és az én döntésem érvényesült, az mindig rosszul sült el, úgyhogy ezt most már próbálom megjegyezni.

Kit tartasz a legjobb magyar úszónak?

- Gyurta Danit. Ő dolgozik legtöbbet a sikerért, utána pedig Verrasztó Dávidot becsülöm a legtöbbre, mert rendkívüli az akaratereje, ahogy fel tud állni a vesztett helyzetekből. Ez a véleményem, annak ellenére, hogy voltak feszült perceink egymással.

Milyen a kapcsolatod Cseh Lacival, ismerve néhány korábbi utalásodat?

- Cseh Laci fantasztikus úszó, világbajnok, volt világcsúcstartó, háromszoros olimpiai ezüstérmes, a hátán vitte évekig a magyar úszósportot, és 27 évesen most is oda teszi magát. Voltak kisebb feszültségek köztünk, de ettől nem lesz más a véleményem róla. Példaképem ma is.

Mivel lennél elégedett Londonban?

- Azzal, ha megúsznám a legjobbamat, esetleg 1-2 másodperccel jobbat. Hogy ez milyen helyezésre lesz elég, majd meglátjuk.

Te is a hívő sportolók közé tartozol, tapasztaltad, hogy kapsz segítséget fentről, a Mindenhatótól?

- Sanghajban, a vb-n jól ment az úszás, de ami 1500-on történt, hogy kétszer másodpercekkel javítottam a rekordon, ahhoz egyedül kevés voltam. Leírhatod, hogy igenis, éreztem egy pluszerőt, amely szinte tolt előre a még jobb eredmény felé. 2010 végén tértem meg, és tudom, hogy a nehézségekben mindig számíthatok az Úr segítségére, hiszem, hogy velem lesz a felkészülés során az elkövetkező nehéz hetekben, hónapokban is.

Olvasson tovább: