Kereső toggle

Rövid idő, nagy hatékonyság!

Nyújtás, egyensúlyfejlesztés, erősítés és masszázs

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A vibrációs tréner az egyik legizgalmasabb találmány a sport- és fitneszeszközök területén. A gyakorlatokkal javul az erőnlét, az egészségi állapot, illetve a sport- és funkcionális teljesítmény.

A sporteszköz a mechanikus vibráción alapszik. A gép platója másodpercenként többször elmozdul a test alatt, így szándékosan instabilitást okoz szervezetünkben, amelyre a válasz az azonnali izomstabilizálás az egyensúly megtartása érdekében. Ez a reflexes izom-összehúzódás eredményezi a rugalmasság, a koordináció és az erő javulását. Ez a fajta stimuláció jótékony hatással van az izomzatra és a kötőszövetekre egyaránt. A gép vibrálós padján állva, térdelve, fekve vagy ülve láncreakciók sorozatát idézzük elő különböző biológiai és fizikai szinten. Ezek a rezgések 30, 45, illetve 60 másodpercig tartanak. A másodpercenkénti 25-50 rezgéssel (25-50 Hz) a gép akár a teljes izomzat 98 százalékát képes egyidejűleg megmozgatni. Az edzések intenzitását a gép beállításainak változtatásával (frekvencia, amplitúdó, idő) és a gyakorlatok nehezítésével érjük el.

Az orosz űrhajósok és a Power Plate

A vibrációs technológia alapjait a hatvanas években az orosz űrhajósok használták, hogy ellentételezzék a súlytalanság hatásait. Legfontosabb szempont a csontsűrűségvesztés elkerülése volt, az izomtömeg megtartása mellett. Később Guus van der Meer, a holland olimpiai csapat edzője fejlesztette tovább a módszert. Így 2000-ben született meg az első Power Plate nevű berendezés, valamint a hozzá kifejlesztett és levédett gyorsulási tréning, egy új edzésforma.

Nincs idő a többórás edzésekre?

Sebaj! Heti 2-3 alkalommal 10-30 perc mozgást még az elfoglalt üzletemberek is megengedhetnek maguknak. Az edzés magában foglalja a nyújtást, az egyensúly fejlesztését, az erősítést és a masszázst. Persze a gép nem végez el mindent helyettünk. Nekünk is komoly munkát kell befektetnünk. Az edzőgép abban segít, hogy a rövid ideig tartó gyakorlatok hatékonyságát többszörösére erősíti, így tud nagyon hamar nagyon látványos eredményt produkálni. Az edzés alapja a gyorsulás, ezért hívják vibrációs vagy gyorsulásos tréningnek. Miközben állunk, ülünk vagy fekszünk a vibrációs padon, a testünket impulzusok érik, melyekre válaszul tudat nélkül izomerőt alkalmazunk. A gép Newton alaptörvénye alapján, a kifejtett erőhöz nem a tömegtényezőt, hanem a gyorsulási faktort használja. A háromdimenziós vibráció által létrejövő intenzív izom-összehúzódások akár testünk tömegének ötszörösével is hatnak az izmokra. A stimuláció lehetővé teszi a 98 százalékos kapacitású izommunkát.

A népszerűség titka

Ez a különleges edzésforma nagyon hatékonyan fokozza az izomtónust, növeli a mozgástartományt, és javítja az állóképességet. Fokozza a véráramlást, így javul a szív- és az érrendszer állapota, segít megakadályozni a betegségek kialakulását. Lassítja az öregedést, javítja az anyagcserét, csökkenti a testzsír mennyiségét és a cellulitiszt. Növeli a csontsűrűséget, így megelőzhető a nőket fenyegető csontritkulás. Javul az egyensúlyérzék és a flexibilitás, erősebbé és tónusosabbá válnak az izmok, jobb lesz a vérkeringés és a nyirokkeringés.

A Power Plate gép igazoltan orvostechnikai berendezésnek minősített a 93/42/EEC sz. orvostechnikai eszközök irányelve alapján, amely szerint megfelel az európai egészségügyi és biztonsági előírásoknak. Az orvostechnikai eszköztanúsításnak köszönhetően orvosok és gyógytornászok szélesebb körű kezelési módként is alkalmazhatják a vibrációs tréninget.

Ne használja a gépet, ha...

 • terhes
 • súlyos csontritkulása van
 • súlyos kardiovaszkuláris betegségben szenved
 • akut trombózisa van
 • pacemakere van
 • epilepsziás
 • rákos betegségben szenved
 • csípő- vagy térdimplantátuma van
 • akut sérvben, porckorongsérvben szenved
 • súlyos cukorbetegsége van
 • friss gyulladása van
 • frissen operált vagy valamilyen sebe van
 • frissen behelyezett fémcsavar, fémlap van a testében

Olvasson tovább: