hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Barca-titok
A sikerhez nem csak pénz kell

2011. 06. 02.
Az elmúlt hétvégén dupla sikernek örülhettek a Barcelona szurkolói: a futballisták mellett a kézilabdacsapat is megnyerte a Bajnokok Ligája sorozatot. Mindkét gárda elképesztő sikereket tudott felmutatni az utóbbi években, vagyis valami olyat tudnak, amit - euró­milliárdok ide, eurómilliárdok oda - nem sokan. A Barca-titok nyomában jártunk külföldi elemzések, hazai szakértők, valamint a kék-vörös kézilabdacsapat kapitánya, Nagy László segítségével.

Az eredmények önmagukért beszélnek. Az FC Barcelona az utóbbi tíz évben ötször nyerte meg a spanyol bajnokságot, és négyszer hódította el a legrangosabb európai serleget. Az FC Barcelona Borges, vagyis a kézilabdacsapat pedig kétszer lett hazai bajnok és kétszer Bajnokok Ligája győztes. (Az egyéb kupagyőzelmeket most nem említjük, bár azokból is akad szép számmal mindkét csapatnál.)

Ami a futballt illeti, a Barcelona sikereinek titkát a hetvenes évekig szokás visszavezetni: a hollandok ekkor rukkoltak elő az úgynevezett „totális futballal", ami azt jelenti, hogy minden játékos a pálya minden részén magabiztosan bánik a labdával. Ezt a stratégiát Johann Cruyff honosította meg Barcelonában, aki 1988-tól 1996-ig edzette a gránátvörös-kékeket. A speciális Barca-stílust azóta újabb és újabb generációk tanulhatják meg a klubnál, hiszen az utánpótlás-nevelésre szinte minden más egyesületnél nagyobb hangsúlyt fektetnek. Márpedig ez döntő fontosságú az eredményesség és a gazdaságosság szempontjából egyaránt. Egy spanyol kutatás - amely a Real Madrid és az FC Barcelona gazdasági stratégiáját vizsgálta 1999 és 2009 között - rávilágít arra, hogy az olyan saját nevelésű játékosok, mint Xavi, Iniesta, Messi, Busquets és Valdes a parádés játékon kívül azzal is nagy szolgálatot tettek, hogy a Barcelona felean­nyi pénzt költött játékosvásárlásra mint a királyi gárda. (Előbbi 35 játékosra 365 millió eurót, a Real Madrid 40 játékosra 735 millió eurót.) Tegyük hozzá: jelenleg a Barca legjobb játékosaiból nyolc a saját, bentlakásos futballakadémiájukról (La Masia) érkezett.

„A több szakosztályos klubmodellek nem működnek Európában, kivétel Barcelona és részben a Real Madrid. A Barcelona némileg erősebb, mert a kézilabda és a kosárlabda is jelentős erőt képvisel. Ezek a klubok nem gazdasági társaságok, mint minden más sportegyesület Európában, hanem társadalmi egyesületek, amelyekre kedvezőbb gazdasági szabályok vonatkoznak" - mondta a Heteknek Szabados Gábor sportközgazdász, hozzátéve, hogy ez az előny azonban mit sem érne, ha nem lenne a klubok mögött erős társadalmi támogatottság. A Barcelonát különösen magas szintre emeli a küldetéstudata és a katalán kultúra, ami megjelenik a klub életében is. A labdarúgással kiépített erős brandet pedig a többi szakosztálynál is jól lehet kamatoztatni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!