Kereső toggle

Lesrefuttatás

Újságírók leplezték le a korrupt FIFA-tagokat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Súlyos fontmilliókért bocsátotta áruba szavazatát a FIFA végrehajtó bizottságának két tagja a 2018-as és 2022-es futball-világbajnokságok helyszíneiről szóló pályázatok kapcsán. Bár a megrendelők álruhás újságírók voltak, a sorozatos bundabotrányok után ezzel újabb árnyék vetül a nemzetközi labdarúgásra, de talán ennél is nagyobb baj, hogy kezdenek végleg szertefoszlani a sportdiplomácia tisztaságával kapcsolatos utolsó illúziók.

Hosszú hónapok óta húzódik minden idők egyik legsúlyosabbnak ígérkező bundabotrányának kivizsgálása, amelynek keretében hétről hétre újabb vádlottakat hallgatnak meg, és egyre inkább kirajzolódnak egy részleteiben kidolgozott fogadási maffia vonalai. Ám úgy tűnik a mai futballban nem csak a mérkőzések végeredményei manipulálhatóak. A sokáig korrektségéről ismert FIFA körül újabb korrupciós rémhír röppent fel a közelmúltban, így tovább bonyolódnak a sportdiplomácia egyre kínosabb ügyei.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) december 2-án Zürichben dönt majd a 2018-as és a 2022-es világbajnokság helyszínéről. A brit The Sunday Timesnak a napokban megjelent beszámolója szerint Amos Adamu, a FIFA végrehajtó bizottságának nigériai tagja 500 ezer fontért hajlandó lett volna eladni szavazatát, vagyis az amerikai világbajnoki pályázat támogatásáról biztosította a két, magukat lobbistának beállító újságírót. A zsurnaliszták egy amerikai cég munkatársainak adták ki magukat, és így próbálták csőbe húzni a szövetség alkalmazottját, aki a rejtett kamerás felvételek alapján készségesen állt rendelkezésre, és négy műfüves pálya kialakítására kérte az összeget. Adamunak nyilvánvalóan szívügye az afrikai futball fejlesztése, ám ilyen ajánlatra a FIFA etikai szabályzata szerint semmilyen körülmények között sem mondhatott volna igent. A nigériaiakkal mostanában egyébként is meggyűlik a szövetség baja, az afrikai ország politikai vezetése túlságosan gyakran avatkozik a labdarúgás ügyeibe.

A brit lap újságírói a sikeren felbuzdulva úgy döntöttek, újabb végrehajtó bizottsági tagot környékeznek meg. Reynald Temarii, az óceáni futballkonföderáció elnöke 1,5 millió fontot kért egy az előzőhöz hasonló ajánlatért cserébe. A tahiti származású Temarii egy meg nem nevezett akadémia támogatására kérte a pénzt.

A vesztegetési kísérlet két főszereplőjének sorsáról a FIFA etikai bizottsága dönt majd, már be is kérték a laptól a rendelkezésre álló dokumentumokat, a két gyanúba keveredett tag pedig jelezte, együttműködnek majd a bizottsággal. Adamu és Temarii tagságát felfüggeszthetik, végső esetben akár ki is zárhatják őket a végrehajtó bizottságból, amelyhez Sepp Blatter, a FIFA elnöke nyílt levélben fordult. A futballszövetség első embere arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügy nagyon rossz hatással lehet az egész szervezetre.

A rendkívüli kivizsgálás megindításáról már a cikk megjelenésének napján tájékoztatták a médiát.

A 2022-es világbajnokság rendezési jogáért érdekes módon többek között Katar és Ausztrália is verseng majd, míg a 2018-as futballünneppel kapcsolatban biztosnak tűnt, hogy Anglia lesz a befutó,  Blatter egyenesen lenyűgözőnek nevezte a britek felkészültségét. A mostani botrány miatt azonban könnyen lehet, hogy szertefoszlanak az angol álmok, a lebuktatást szervező The Sunday Times ugyanis több döntéshozó érdekeit is súlyosan megsértette. Az Egyesült Államok mindkét időpontra kandidált, a múlt héten azonban a korábbi megrendezésétől visszalépett.

A briteknek nem ez volt az első leleplező akciójuk. Az idei világbajnokság előtt Lord Triesman, a szövetség elnöke, a pályázat első embere lemondásra kényszerült, miután azzal a váddal illette Spanyolországot és Oroszországot, hogy a játékvezetők megvesztegetését tervezik. Érdekes, hogy mindkét utóbbi ország is benyújtotta pályázatát a 2018-as világbajnokság megrendezésére, Triesman szerint a spanyolok visszaléptek volna az oroszok javára, ha segítenek a dél-afrikai vb-n lefizetni a bírókat.

A korrupció gyanúja nem először merült fel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel kapcsolatban. A sajtó képviselői a jelenlegi elnök, Sepp Blatter gyanús ügyeit is felemlegetik. A vádak szerint 1998-as megválasztása óta állítólag folyamatosan kenőpénzzel gyarapítja biztos támogatóinak a táborát. A FIFA sok esetben óriási összegeket fektet olyan projektekbe, amelyek mögött egy-egy vezetőségi tag áll. Minden bizonnyal ebből gondolták az angol újságírók, hogy megvesztegethetők a szövetség tagjai, ám Temariiék nem várt készségessége alighanem még őket is meglepte.

Feljövünk

A magyar labdarúgó-válogatott hét pozíciót javítva a 44. helyre jött fel a FIFA legfrissebb világranglistáján. Ezzel megelôzi többek között Ausztriát (49.) és Romániát (50.) Az Eb-selejtezô csoportban a legnagyobb vetélytárs Svédország nyolc pozícióval van elôrébb a mieinknél, Moldova a 78., Finnország 22 pozíciót rontva a 86. helyen áll, míg San Marino a 203.-on szerénykedik. A világranglistát továbbra is Spanyolország vezeti, Hollandia és Brazília elôtt.

Olvasson tovább: