hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A tenisz óriásai New Yorkban
Federer nyilatkozata a Heteknek

2010. 09. 03.
2010 utolsó Grand Slam találkozójára kerül sor az USA-ban, a nagy almának becézett „olvasztó-kemencében”. Két nagy név kivételével itt van szinte mindenki, aki számít a tenisz ízületeket pusztító és a nézők millióit vonzó világában. A női mezőnyből Serena Williams, a férfiak közül a védő Del Potro a hiányzó. A látványos küzdel-mekre, kiélezett, izgalmas mérkőzésekre, az adrenalinszint jelentős emelkedésére így is szá-míthatnak, akik a helyszínen vagy a képernyők előtt ülve erre vágynak.

A legnagyobbak szombaton részt vettek a számukra is kötelező sajtótájékoztatón. 11 órakor kezdtek Roger Federerrel. Az egykori világelsőt torinói döntős helye és cincinnati győzelme után újra győztesként szeretnék látni rajongói. Federert persze főként Nadalról kérdezték; válaszai gyakorlottak, diplomatikusak, udvariasak és gyakran kitérőek voltak. Az atv.hu tudósítójának kérdésére azonban elmondta, hogy vissza szeretne térni a világranglista élére, hogy megelőzze a második helyet elfoglaló Pete Samprast.
„Dolgozom, és itt is nyerni szeretnék. Sok erős játékos van köztünk, s ők ugyanazért jöttek ide, mint én. Visszakerülni a ranglista élére nehéz feladat. Rafa nagyon jó játékos, és a játék minden elemében sokat fejlődött. A csapatomban tudhatom Paul Annacone-t, aki sokáig dolgozott Pete Samprasszel is. Remélem, vele egyenletesebbé tudom tenni a játékomat, s ez elég lehet arra, hogy a világranglista élén töltött 285 hetemen javíthassak” – mondta Roger Federer.
A következő megszólaló Nadal volt, de neki sem volt igazán kényelmes az interjús szék. A spanyol nemcsak játékban, a mikrofon előtt is sokat fejlődött, korábban csak spanyolul beszélt, most azonban angolul válaszolt minden kérdésre. Ezek többnyire Federerrel való küzdelmére, egészségére (itt a korán kopásnak induló térdízületeiről volt szó), a mérkőzéseiről időnként hiányzó edző-nagybácsira, a nem mindig elég hatékony adogatásaira, valamint a hétfőn kezdődő nagy versenyre vonatkoztak. A megszokott válaszokra azonban, mint máskor, úgy ezúttal is a mérkőzések szolgáltatnak igazságot.
A tájékoztatón sor került még Venus Williams, Kim Clijsters és Serena Williams kiesésével az első helyen kiemelt Caroline Wozniacki meginterjúvolására is. Ahogy az egy jó versenyzőtől, teniszezőtől elvárható, valamennyien nyerni akarnak, így ők is – ha óvatosan is –  ennek adtak hangot.
Az esélyeket vizsgálva, az uraknál – ahogy az a GS-versenyeken szokott lenni – a legjobbak kikövezett úton haladhatnak a kezdetekben. Az első kiemelt Nadal a 32 között Kohlschreiberrel találkozhat (a német nem szokott nyerni). A 8 között már nehezebb küzdelemre számíthat a mallorcai, mert Ferrer és a lett csodagyerek, Gulbis mérkőzésének győztesét kellene hazaküldenie. Győzelme esetén a döntőért Berdychnek vagy Murray-nek kell, hogy adogasson. Nadalnak még hiányzik ez a trófea, Murray-nek pedig még egyáltalán nem díszíti GS-serleg a vitrinjét.
Federernek – feltehetően – először a 16 közé jutásért, a francia Mathieu ellen lesz izzadt a trikója. Ahhoz, hogy a 8 közé jusson, azt az osztrák Melzert kell megvernie, akivel legutolszor a wimbledoni füvet „törölte fel,” miután összesen négy game-et vesztett a három szettben. Az elődöntőért Soderling ellen kellene törleszteni a Roland Garros-i vereségért, míg a döntőbe jutását a Davigyenko–Roddick–Djokovics-trió nehezítheti meg. Emlékeztetőként: a svájci már ötször nyert ezen a versenyen, de hatszor még senkinek sem sikerült. Tavaly a döntőben nyert helyzetből hibázott.
A hölgyek kiszámíthatatlan küzdelmében legtöbb esélye a tavalyi győztes és erre a versenyre sok kilót leadó Kim Clijstersnek, az első helyen kiemelt Caroline Wozniackinak és, ha régi formáját hozza, Venus Williamsnek van. Sokan gördíthetnek akadályokat eléjük, azonban inkább csak nehezíthetik a győzelem felé vezető utat.
A hétfőn megkezdődött küzdelmek során két magyar hölgy is pályára lépett. Arn Gréta egyből a végső győzelemre is esélyes Kim Clijsters ellen kezdett. Az első szettben picit megilletődötten mozgott, ennek eredményeként sima 6:0 lett a vége. A második szettben már igencsak megmozgatta a belga sztárt, 4:0-ra és 5:3-ra is vezetett az időnként a labdákat jól gyorsító magyar lány. A meglepetés elmaradt, 7:5-re  Clijsters nyerte a második szettet is.
Szávay Ági is pályára lépett, és a 12-es pálya körül álló magyar szurkolók örömére kevés hibával játszva 6:0-ra; 6:2-re lépte le a jó nevű cseh Sandra Zahlavovát. A Heteknek adott interjúban a magyar lány is azt hangsúlyozta, hogy fejben, biztonságban sikerült előrelépnie. Amit régen edzésen jól megütött, azok néha a mérkőzéseken elszálltak, most végre ezek a pályán késztetik az ellenfelet hibázásra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!