Kereső toggle

Top Gera

Magyar sikerek az európai futballban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Csaknem huszonöt év után játszhat magyar játékos a második legrangosabb európai kupa döntőjében, „magyar gól” miatt szomorkodhattak a Real-szurkolók Madridban, és Fülöp Mártonnal szeretné kiharcolni a BL-be jutást az egyik leggazdagabb angol klub. Talán nincs is olyan mélyen a magyar futball?

Ha nem is minden idők, de a közelmúlt alighanem legsikeresebb hetét zárta a magyar labdarúgás. Jó lenne arról írni, hogy Európa Liga-döntőt játszik egy hazai klub, de mifelénk mostanában az is óriási sikernek számít, hogy közel két és fél évtized után Gera Zoltán személyében újra lesz magyar játékos a második legrangosabb európai kupasorozat fináléjában.

Gera oroszlánrészt vállalva repítette döntőbe az angol Fulhamet, és hogy a repítette kifejezés mennyire reális, arról az angol írott sajtó beszédes címlapjai árulkodnak. A tekintélyes Daily Mirror a meccs tudósítását a Top Gera címmel kezdi, míg a The Times a Fulham heroes, Liverpool zeros (Fulham: hősök, Liverpool: nulla) felirattal utal a másik angol klub szégyenteljes botlására és a „kis" Fulham sikerére. A legtöbb újság a magyar játékosnak adta a legmagasabb értékelést az egész mezőnyben, nem hiába, hiszen Gera szerezte csapata továbbjutást érő második találatát.

„Egyelőre nem nagyon tudok mit mondani, csak azt, hogy nagyon boldog vagyok, és óriási dolognak tartom, amit véghezvitt a csapat - írja Gera Zoltán blogjában. A gólom? Mindig is akartam egy ilyen hiéna gólt rúgni! Úgy vágytam arra, hogy rúgjak egy ilyen igazi csatár-gólt, amikor én reagálok a leggyorsabban, enyém a kipattanó. Azt hiszem, hogy az első érintés volt a kulcsmomentum" - folytatja.

A kiváló teljesítményre a korábban Gerával összetűzésbe kerülő Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya is felkapta a fejét. „Ragyogó sikert ért el a Fulham azzal, hogy az Európa Ligában döntőbe jutott, az pedig külön öröm, hogy ebben a menetelésben Gera Zoltán a vezéregyéniségek közé tartozott" - mondta a szakember, aki ennek ellenére nem hívja vissza Gerát a válogatottba. Szerinte ő maga nem követett el hibát, ezért a kezdő lépést a játékostól várja.

A hétvégén a Real Madrid ellen gólt szerző Vadócz Krisztiánnak nincsenek ilyen gondjai, hiszen jó kapcsolatot ápol a válogatott kapitányával, aki egyébként Madridba utazott, hogy megnézze az Osasuna magyarját. „Nagyon örülök, hogy láthattam játszani és nem hiába utaztam Madridba. Azt mondhatom, nagyszerűen teljesített a világ egyik élcsapata ellen" - fogalmazott blogjában a válogatott kapitánya. Az elégedett hangvétel nem csoda, hiszen magyar játékos huszonöt évvel ezelőtt rezegtette meg utoljára a madridiak hálóját (akkor éppen az UEFA-döntős Videoton győzött 1-0-ra a Bernabéuban.) Vadócz öröme azonban nem lehetett teljes, csapata hiába vezetett kétszer is, végül vereséggel távozott a spanyol fővárosból, így legrosszabb esetben az Osasuna akár búcsúzhat is a spanyol élvonalból. Krisztián Gerához hasonlóan nem a válogatottban megszokott posztján volt eredményes, ez pedig alapos fejtörést okozhat Erwin Koeman számára.

Az angol légiósok táborát gyarapító Fülöp Mártonra sokáig elsőszámú hálóőrként számított csapata, a Sunderland. Az utóbbi időben azonban kapcsolata megromlott a klub edzőjével, így hosszú ideje nem kapott lehetőséget a bizonyításra. A Manchester City mégis (többek között) őt szemelte ki, mikor véglegessé vált, a klub elvesztette első és második számú kapusát is, így veszélybe került a BL-indulást érő első négy hely valamelyikének megszerzése.  Az angol bajnokság szabályai lehetőséget nyújtanak olyan kölcsönszerződések megkötésére is, amelyek mindössze néhány fordulóra érvényesek. Ezek után óriási megtiszteltetés Fülöp Márton számára, hogy neve felvetődött a klubnál, majd néhány nappal később már végigvédte első bajnokiját a Cityben. „Márton egy jó, tapasztalt kapuvédő, beilleszkedett, már amennyire lehetséges volt ilyen rövid idő alatt. Boldog itt, és úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű lehetőség a számára" - írja a klub hivatalos honlapján Roberto Mancini edző.

De nem szóltunk még Dzsudzsák Balázsról és Juhász Rolandról, akik a nyáron előkelőbb klubhoz kerülhetnek, vagy az olasz élvonalban egyre több lehetőséget kapó Koman Vladimirről sem. Mindez azért is örvendetes, mert a klubsikerek elengedhetetlenek egy sikeres válogatott felépítéséhez.

Olvasson tovább: