Kereső toggle

Csúcsra járatva

Világrekorddal lett Európa-bajnok Gyurta Dániel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem csak a 200 méteres mellúszás Európa-bajnoki címét, hanem világrekordjával az egész torna legjobb teljesítményéért járó különdíjat is megszerezte Gyurta Dániel a múlt héten rendezett isztambuli rövidpályás úszó Eb-n. Ezen kívül kevésbé erős számában, 100 méter mellen begyűjtött egy ezüstöt is. A 20 éves úszóreménység azt mondja, most kezd igazán beérni, és a londoni olimpián érhet a csúcsra.

Kedden, a verseny zárása után két nappal apukáddal beszéltem, aki azt mondta, edzésen vagy. Egy nemzetközi verseny után ilyen kevés pihenőt kaptok?

- Nem, általában három hét pihenő következik egy nagy verseny után, de persze ez mindig az adott időszaktól függ. Nyáron például többet kapunk, télen kevesebbet. Most még lesz két gálaversenyem, ezért kellett medencébe szállnom.

Utána viszont jön a téli szünet?

- Így van. Kell is a pihenés, nem is annyira fizikálisan, hiszen a testem könnyen regenerálódik, inkább mentálisan, a versenyterhelés miatt.

Mestered, Széles Sándor megkönnyebbülve nyilatkozott az Eb után, ami nem is csoda, hiszen korábban többször kritika érte a munkáját veled kapcsolatban. Ő azt mondta, a férfierőt nem lehet pótolni semmivel, de most végre ezen a téren is beértél. Te hogyan látod ezt?

- Egyetértek vele. Be kell látni, hogy egy 15-16 éves fiú nem tudja fizikálisan felvenni a versenyt a felnőttekkel. A 200 méter mell eddig is jól ment, van olimpiai ezüstöm, nyáron világbajnok lettem, úgyhogy talán nem szerénytelenség azt mondani, hogy eddig is a legjobbak közé tartoztam. Ez a táv az állóképességem miatt fekszik jobban, hiszen edzéseken rengeteget úszunk. A júliusi vb-n mutatkozott ez meg igazán, amikor 100 méteren nyolcadikként fordultam, 150 méternél hatodikként, a végén pedig egy század másodperccel ugyan, de győztem. Ehhez az állóképességhez most, húsz évesen kezdtem el igazán erősödni, vagyis most kezd csak igazán kamatozni az az edzésmunka, amelyet 11 éve végzünk Széles Sándorral közösen. Ennek a jele az, hogy Isztambulban 100 méteren is - ahol nem annyira az állóképesség számít - Európa-csúcsot úsztam. Bár a döntőben végül is csak második lettem, de már ez is nagy eredmény volt. Úgy érzem, egyáltalán nem vagyok még a csúcson, ez csak a pályafutásom eleje.

Mit jelent az, hogy sokat úsztok?

- Alapozó időszakban napi 18-20 kilométer az edzéstáv, aminek 50-60 százaléka mellúszás. Reggel hattól kilencig van egy edzésünk, és délután fél öttől hétig egy másik.

A 25 méteres medence, vagyis a rövidpálya technikailag mennyiben igényel mást a versenyzőktől? Azt hallottam, hogy az egyik fordulót el is rontottad, de így is világrekord született...

- Kétszer több a forduló, így ezek technikája, gyorsasága hangsúlyosabb, egy nagyon pörgős ritmust kell felvenni. A fordulók után 15 métert víz alatt teszünk meg, és csak 10 métert úszunk - aztán megint ott a fal. Egyébként nem rontottam el azt a bizonyos fordulót, csak rosszul jött ki.

Mindenesetre az időd még jobb is lehetett volna, nem?

- Ezt nem merem kijelenteni, mert a sportban nincsen „de" meg „ha". Ettől függetlenül van még fejlődési lehetőségem, mert ez nem volt tökéletes úszás.

Ez azt jelenti, hogy mondjuk a londoni olimpián leszel igazán a csúcson?

- Egy mellúszó általában 25-26 éves korára érik be, akkor ússza a legjobb idejét. A londoni olimpiától ezért sokat várok, különösen, ha tovább tudjuk folytatni ezt a munkát ezzel a háttérrel. Az idei ugyanis egy mintaév volt számomra: amelyik versenyen elindultam, nyertem.

Kihagyhatatlan kérdés, hogy a cáparuha január 1-jétől érvényes eltörlése mennyiben fogja szerinted befolyásolni az időeredményeket?

- Ez a ruha sokat segített, nagyon jó siklást tett lehetővé. Szerintem lesznek olyan versenyszámok, amelyekben ritkábban születnek majd rekordok. Igazából a jövő évi budapesti Európa-bajnokságon derül ki, hogy mennyit is számított a cáparuha.

Visszatérve a téli szünetre: hogyan tudsz pihenni, regenerálódni?

- Először is, ami a legfontosabb, hogy nem megyek a medence közelébe. A másik pedig a tanulás. Gazdálkodás és menedzsment szakos főiskolai hallgató vagyok, de az Eb miatt nem sok időm volt a tanulással foglalkozni, úgyhogy most egy kemény vizsgaidőszak elé nézek. De nem bánom, mert ez is segít a pihenésben, elvonja a figyelmemet az úszásról.

Köszönöm az interjút, és kellemes ünnepeket kívánok az egész szerkesztőség nevében!

- Köszönöm, és viszont kívánom a Heteknek és a lap olvasóinak is!

Olvasson tovább: