Kereső toggle

Légy erős, Felipe, veled vagyunk

A vártnál drámaiabban alakult az F1 magyarországi futama

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Forza Felipe Siamo Con Te”, azaz „Légy erős, Felipe, veled vagyunk” feliratú táblát függesztettek ki a ferraris szurkolók a Hungaroringen a csapat boxánál, ezzel kifejezve együttérzésüket és jókívánságukat Felipe Massa felé. A brazil pilótaugyanis kis híján tragikus balesetet szenvedett a Hungaroringen.

„Massa a falnak csapódott! Nagy sebességgel kormánymozdulatok nélkül vágta át a kanyart. Hosszú éles fékcsík látható, az autó orra belefúródott a gumifal alá!” – hallatszik a pályarádióban. Rövid időn belül újabb belső információ jut el a szervezőkhöz: „Medical car azonnal a helyszínre érkezik… Elvesztette az eszméletét… Fotósok rohannak a helyszínre, hozzátok a ponyvát!”

A ponyvával a fotósok kíváncsi lencséje elől akarták elrejteni a brazil pilótát, mérsékelt sikerrel. A vért még sikerült letörölni a fejéről, így igazán „sokkoló” fotókkal nem szolgálhattak a hírügynökségek. Mint kiderült, a Forma–1 magyarországi nagydíjának szombati időmérő edzésén Massát az előtte haladó Rubens Barichello autójának egy leszakadt rugója találta el.

A csaknem egykilós alkatrész egy puskagolyó sebességével csapódott a Ferrari versenyzőjének bukósisakjához. A féknyomok arra utaltak, hogy Massának még volt annyi lélekjelenléte, hogy lassítsa az autót, ugyanakkor eszméletét is szinte azonnal elveszíthette, hiszen ezzel együtt a gázon is rajta maradt a lába, kormánymozdulatot pedig nem tett.
A brazil sportolón koponyasérülése miatt életmentő műtétet hajtottak végre. A CNN Sports Illustrated magazin szerint a szombati műtét három órán át tartott, amely során kitisztították a sebet, eltávolították a csontszilánkot, majd bezárták a sebet. A pilóta személyes orvosa, Dino Altman rendszeresen cáfolni kényszerül a rémhíreket, amelyeket a különböző hírügynökségek és internetes portálok közöltek a baleset óta. „Ha továbbra is ilyen szépen fejlődik, akkor hatvan napon belül újra versenyautóba ülhet” – jelentette ki Altman. Az orvos Budapesten tartózkodik, és sok időt tölt Massa mellett, így hitelesen tud beszámolni az egészségi állapotáról. Ő tájékoztatta a pilótát arról, hogy balesete volt, és hogy kórházban van, továbbá elmondta, hogy a szemsérüléssel kapcsolatos hírek is tévesek: „A szemüreg feletti csontsérülés nem érinti a szemgolyót és a látóideget sem. Semmi sem indokolja az aggodalmakat, hogy károsodott a látása.”

A neurológiai vizsgálatok is sikeresek voltak. „Egyértelművé vált, hogy nem sérült meg az agyszövete. A jelenlegi állás szerint nem lesz maradandó károsodása” – mondta Altmann.

A kórházban várakozik a Ferrari több illetékese, hogy támogatást nyújtson a családnak, közte Massa állapotos feleségének, Anna Rafaelának, aki szintén Magyarországra jött, miután televízióban látta a történteket. „Arra kérek mindenkit, hogy bármilyen vallású is, imádkozzon Felipéért” – mondta az asszony. Felhívására Brazíliában és világszerte is több millióan imádkoztak a keresztény sportolóért. Állapotának javulása után a család megköszönte ezt, Istennek tulajdonítva, hogy Massa megmenekült ebből a helyzetből.

Rubens Barichello, akinek az autójáról leszakadt a rugó a verseny után a bevallotta: „Ez volt pályafutásom egyik legnehezebb hétvégéje. Felipe olyan, mintha az öcsém lenne, mindenki nagyon kedveli őt. Rendes srác, és kötődik azokhoz az emberekhez, akik az autóján dolgoznak. Bízunk benne és imádkozunk, hogy minden rendbe jöjjön.”
Massa balesete azért is sokkoló, mert alig egy héttel korábban egy kísértetiesen hasonló eset történt az F2-ben, ám annak tragikus vége lett. Pár héttel ezelőtt verseny közben találta el Henry Surteest az előtte haladó autó leszakadt gumiabroncsa. Az egykori F1-bajnok, John Surtees fia elvesztette uralmát a kocsija fölött, nagy sebességgel a pálya melletti korlátnak csapódott, és meghalt. A tizennyolc éves versenyző tragédiájára emlékeztet a BBC és az International Herald Tribune (IHT) is. Utóbbi megemlíti, hogy az angliai pályán történt szerencsétlenség és a mostani budapesti baleset után az F1-es illetékesek bejelentették: megvizsgálják, miként lehetne növelni a versenyzők biztonságát. A lap arról is beszámol, hogy a lassított felvételeken látható, amint a Brawn versenyzőjének, a négy másodperccel Massa előtt haladó Rubens Barichellónak a kocsijáról leszakadt rugó előbb megpattan Massa járművének elején, és ezután csapódik a versenyző sisakjának. Az IHT szerint a rugó ütését a sisakok kialakításánál használt legújabb szénszálas technológiának köszönhetően élhette túl a versenyző.

A szintén brazil Ayrton Senna 1994-es imolai halálos balesete óta sokat változott a kocsik és a sisakok felépítése: magasabb lett például a versenyzők feje körül a kocsik karosszériája, és bár a sisakok eleje és teteje továbbra is könnyen sebezhető, az egész konstrukció felépítése stabilabbá vált, ami jobban védi a versenyzők fejét. Felipe Massa feltehetőleg nem állhat rajthoz a valenciai Formula–1-es versenyen, amelyet augusztus 23-án rendeznek, így megkezdődtek a találgatások arról, hogy ki helyettesítheti a sérült brazil versenyzőt. A csapat hivatalos tartalékversenyzője, Luca Badoer indulása sokak szerint vitatható, mivel tizenhárom éve nem vett részt egyetlen Formula–1-es versenyen sem. Az olasz sajtó Michael Schumacher visszatérését követeli. Ha Schumi nem vállalná, a tifosik örömmel vennék Valentino Rossi szereplését is, a hírnek azonban semmi alapja sincsen, a motoros ász nem akar váltani. A Renault valenciai kizárása miatt Fernando Alonso neve szintén felmerült, aki ezáltal betekintést nyerhet a Ferrari világába, amellyel már többször hírbe hozták. Mivel csapata nem tud neki ülést biztosítani, nem lenne lehetetlen a vendégszereplés, a szponzori megállapodások azonban nem teszik lehetővé a váltást.

A sajtóban felmerült még Sebastien Bourdais neve is. A négyszeres ChampCar-bajnokot a Toro Rosso a Magyar Nagydíj előtt menesztette állásából, de  birtokában van a Formula–1-es vezetői engedélynek, így ha a menedzsere, Nicolas Todt meg tudja győzni a Ferrari vezetőségét, ideiglenesen akár ő is elfoglalhatja Massa helyét. Marc Gené azonban sokkal jobb esélyekkel pályázik arra, hogy vezethesse a megüresedett versenyautót. A csapat tesztpilótája bár már régen ült a Ferrariban, versenytapasztalatban nem szenved hiányt, miután júniusban megnyerte a Le Mans-i 24 órás viadalt.

Lapzártakor érkezett: Felipe Massa helyén a hétszeres világbajnok Michael Schumacher indul a következő futamon, a valenciai Európai Nagydíjon. Ezt saját honlapján közölte a száguldó cirkusz történetének legeredményesebb versenyzője.

Olvasson tovább: