Kereső toggle

Gera: több van bennem!

Jövőre nemzetközi kupában szerepel a Fulham

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Leginkább a felszabadultságot hiányolta idei szezonjából Gera Zoltán. A magyar válogatott csapatkapitányának az idei volt az első éve a Fulhamnél, amely a Premier League előkelő hetedik helyét szerezte meg. Zoli arra készül, hogy „labdára éhesen” a következő szezonban bebizonyítsa, hogy az idén mutatott teljesítményénél többre képes.

Hogy értékeled a Fulhamnél töltött első évedet?

- Nehezebb volt az idei szezon, mint a korábbiak, nem tudom pontosan, miért. Nem bizonyult olyan könnyűnek a beilleszkedés, mint annak idején a Westbromnál, ráadásul a Fulham teljesen más felfogású csapat, más a játékstílusa. Nekem például jóval többet kellett védekeznem, és nem a megszokott oldalon, a bal oldalon játszottam. És bár a felkészülési mérkőzéseken jól ment a játék, ahogy elkezdődött a szezon, fogyott a lendület, és nem tudtam olyan teljesítményt nyújtani, amilyent elvártam magamtól. Ettől egy idő után még jobban begörcsöltem, és elment az önbizalmam. Így a szezon inkább erőlködés volt, hiányzott a felszabadultság, ami nekem rendkívül fontos. Egy időszakra ki is kerültem a csapatból.

Ugyanakkor örülök, hogy a klub számára sikeres volt az idény, és az eddigi legjobb eredményt értük el a hetedik hely megszerzésével. Ami azt jelenti, hogy kiharcoltuk a jogot az Európa Ligában való induláshoz, ami több játéklehetőséggel is jár majd. Bízom benne, hogy a következő szezonban bizonyítani tudom, hogy helyem van a csapatban.

A Manchester United ellen lőtt ollózós gólod azért jelzi, hogy vannak még tartalékok benned...

- Igen, az a gól sokat jelentett nekem, segített túllendülni egy nehéz időszakon. De ez még kevés. A Fulham jobb csapat, mint a Westbrom, a világ egyik legerősebb bajnokságának az élcsapata.

Hodgson edző hogyan értékelte a teljesítményedet?

- Többször beszélgettem vele, azt mondta, nagyon elégedett velem, tudja, hogy volt egy nehéz időszakom, de bízik bennem. Az igazság az, hogy újra helyet kell magamnak követelnem a csapaton belül. Ez nem probléma, sőt, örülök neki, mert a verseny jobb teljesítményre ösztönöz. Bizakodással várom a következő szezont.

A külföldi bajnokságokban szereplő magyar légiósokról kifejezetten jó híreket lehet hallani. Mi az oka annak, hogy Magyarországról elkerülve jóval nagyobb eséllyel tudnak kiváló teljesítményt nyújtani a játékosok?

- Külföldön egészen más a labdarúgást körülvevő légkör, mint otthon.

Mire gondolsz?

- Például a csapaton belül nincs az a negatív hangulat, mint amit Magyarországon sokszor lehet tapasztalni, pozitív a kisugárzása a játékosoknak. Nem lenyomják egymást, hanem fölemelik, dicsérik, és így sokkal könnyebben megy a játék. Ez nagyon fontos, főleg a magyar labdarúgók esetében, akik általában önbizalomhiánnyal küzdenek.

Azt gondolom, hogy a futballban egy bizonyos szint felett már nem annyira a képességek a meghatározóak a teljesítmény szempontjából. Szerintem harminc-negyven százalékot biztosan számít az önbizalom. Egy játékosban benne lehet a tehetség, de ha le van nyomva, akkor nem tudja kihozni magából. Viszont ha olyan környezetbe kerül, ahol érzi, hogy nagy a bizalom felé, akkor ez ösztönzi, motiválja. Ezt én is megtapasztaltam. Amikor kikerültem a West Bromwichba, egy-két jó beadás után úgy éreztem magam, hogy én vagyok a legjobb játékos a klubban, mert mindenki mondta, hogy milyen fantasztikus voltál. Az ember ilyenkor elbeszélget szépen magával, hogy ha ezek itt Angliában, a Premier League játékosai ilyeneket mondanak rám, akkor én tényleg jó játékos vagyok. Ezenkívül nagyon fontos, hogy a környezet - a pályák, az edzéskörülmények, maga a klub - profi. Nekünk csak a játékkal kell törődnünk.

Olvastam a blogodban, hogy egy kis sérüléssel bajlódsz, ez mennyire komoly?

- A talpammal két hónapig bajlódtam, így játszottam az utolsó két hónapban. Egy hónap pihenőt kaptunk, remélem ennyi idő alatt teljesen rendbe jövök.

A válogatott napokban levezényelt összetartásán részt vettél?

- Igen, de nem edzettem. Nem is ez volt a lényeg, hanem hogy együtt legyünk.

Hogy érzékeled, milyen a hangulat a csapaton belül?

- A hangulat ugyanolyan, mint amilyen volt, de igazából ezzel sosem volt baj a válogatotton belül, inkább az eredmények hiányoztak. Most viszont jól állunk, megvan a lehetőségünk, hogy odaérjünk az első két helyre. Nagyon készülünk arra, hogy a svédeket hazai pályán megverjük.

Mivel töltöd a szabadságod? Hogyan tudsz úgy pihenni, hogy minél jobban regenerálódj?

- Ahhoz, hogy a testem, sőt mindenem regenerálódjon, a legfontosabb a nyugalom. A cél az, hogy a futballra éhes állapotba kerüljek, mire kezdődik a felkészülés. Nagyon jó hazajönni, már vártam, hogy vége legyen a szezonnak. Nekem már ez önmagában nyaralás. Persze azért a feleségemmel és a kislányunkkal „igazi" nyaralást is tervezünk.

Olvasson tovább: