hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utolsókat rúgja a Fradi?
Furulyás: Nem mondok le

2005. 09. 27.
Eldőlt: az állam nem vállal szerepet az FTC anyagi helyzetének konszolidálásában. Ezzel a Várszegi-éra után kezdődött mélyrepülés legmélyebb pontjára juthat a patinás futballklub, hiszen október végéig mintegy 238 millió forint bankkölcsönt kell visszafizetniük a zöld-fehéreknek.



A kormány a Fradiból, a szurkolók a klub vezetőségéből nem kérnek Fotó: MTI

A lassan tragikomédiába hajló Fradi-történet cselekménye az utóbbi hónapokban többnyire az Üllői úti pálya körül zajlott. Miután Furulyás János klubelnök "jövő héten érkező" komoly befektetőkről szóló előzetes bejelentései – mondhatni, víziói – ellenére sem rendeződött a Fradi anyagi helyzete az elmúlt két évben, vészforgatókönyvként már csak az állami segítségnyújtás maradt. Komoly lehetőségként merült fel, hogy a pálya 2016-ig szóló használati jogát a klub 1,7 milliárd forintért átadná az államnak, majd (további) költségvetési összegekből, illetve magántőke bevonásával egy modern, 35 ezer férőhelyes stadion épülne meg. Mielőtt felmerült volna a kérdés, hogy vajon miért is kellene az átlag négyezres nézőszámot produkáló Fradinak egy ekkora létesítmény, jött a válasz: ha a horvátokkal közösen megkapjuk a 2012-es Európa-bajnokság rendezési jogát, akkor az Üllői úton is lehet majd mérkőzést rendezni. Az előrelátó ötletgyárosok viszont elfeledték, hogy az Eb-ről szóló döntés majd csak 2006 decemberében lesz esedékes, ráadásul az előzetes elképzelések szerint budapesti helyszínnek elegendő lenne az amúgy is felújításra váró Puskás Ferenc Stadion. Sokakkal együtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt sem győzte meg a koncepció logikája, így a héten megszületett a döntés: a kormány nem veszi át az Üllői úti ingatlan használati jogát, és nem "fektet be" a zöld-fehér klubba.

Megkerestük Furulyás János Fradi-elnököt is, ki azt mondta, többet tud az ügyről annál, mint ami eddig nyilvánosságra került, de csak akkor nyilatkozik, ha hivatalos értesítést kap a kormánydöntésről. Kérdésünkre kijelentette: nem tervezi a lemondását. Szintén nem reagált érdemben arra a felvetésünkre, hogy mi lesz, ha a klub nem tudja kifizetni a hiteltartozását október végéig. "Nincs olyan, hogy ha" – fogalmazott, majd arra hivatkozva, hogy le fog merülni a telefonja, megszakította a vonalat.

A Fradinak azonban fizetnie kell – csak a banki tartozása mintegy 238 millió forint. A klub rendszerváltás utáni történetét nézve az Üllői úton meglehetősen kevés ok lehet a bizakodásra: az aktuális befektetőkkel való együttműködés eddig rendre balul sült el. A kilencvenes évek elején egy francia üzletember jelentkezett be a klubhoz, hozott is néhány milliót, majd miután nem sikerült dűlőre jutnia a vezetőséggel egy év után távozott. 

\'94-ben a Kordax vette szárnyai alá a Fradit: ehhez az időszakhoz kellemes emlékei fűződnek a zöld-fehéreknek, hiszen a csapat a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott. Igaz, árnyékot vetett a sikerekre, hogy a befolyt BL-százmilliók jelentős részének nyoma veszett A legnagyobb gondot persze nem ez okozta, hanem az olajügyekbe keveredett Kelemen Iván Kordax-vezér bukása. \'98-ban a Dicobe hozott volna 35 millió dollárt, ha az aláírás előtti napon nem lép vissza, helyet adva Torgyán József kisgazda vezérnek, aki a sikeres választások utáni hurráhangulatban úgy érezhette, nemcsak a hazai agráriummal, hanem a Fradival is képes csodát művelni (elvégre zöld-zöld). A kisgazda ámokfutás után 2001-ben Várszegi Gábor igyekezett felkarolni a romokban heverő Fradit. A Fotex-vezér 2,4 milliárd forintos ajánlata minden addiginál kecsegtetőbb volt, az üzlet megköttetett. Az FTC szakosztályai ebben az időben ugyan mindig időben jutottak a pénzükhöz, és több nagynev? szponzor is feltűnt a színen, a klub nem tudott hosszú távon élni a lehetőséggel. A szurkolók egy része folyamatosan antiszemita felhangokkal tiltakozott az üzletember szerepvállalása ellen, majd 2003-ban – a szezonvégi, botrányosra sikeredett Fradi–Debrecen-találkozót követően – maga Várszegi jelentette be, ebből nem kér többet. Ezt követően már csak az 1,2 milliárdot ígérő, de semmit sem fizető Kovács Ádámmal és a Celladammal vigasztalódhattak az Üllői úton, ahol mára odáig fajultak az anyagi nehézségek, hogy a bajnoki induláshoz is kölcsönt kellett felvenni.

A Fradi két ponttal a tabella utolsó előtti helyén áll, de attól nem nagyon kell tartani, hogy jövő tavasszal – történelmében először – kiesik az első osztályból. Jelenleg nagyobb az esélye, hogy addigra csődbe jut.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!