hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Utolsókból lesznek az elsők
Teszt: Ford Focus C-MAX 1,6 TDCi Trend

2003. 12. 15.
A századik születésnapját ünneplő Ford Motor Company nem kapkodta el első alsó-középkategóriás buszlimuzinja, a Focus C-MAX piacra dobását. A kategória megteremtőjével, a Renault Scenic második generációs modelljével szinte egy időben került a hazai márkakereskedésekbe, melyből az 1,6 literes dízelváltozatot próbálhattam ki.

A 4,33 m hosszúságú karosszéria sajátossága az ívelt tetővonal, az öblös kerékjáratok és a precízen kidolgozott illesztési hézagok. Az utastér zajvédelméhez hozzájárul a 0,31-es légellenállási érték és az ajtók dupla gumiszigetelése is. A Ford szerint lejárt az olcsó hatást keltő, kopogós m?anyagok ideje, a műszerfal és a belső kárpitok is jó minőségű, kellemes tapintású anyagokból készültek. A váltókar a mai trendnek megfelelően a műszerfal alján kapott helyet, ennek ellenére az első üléssor nem járható át. Nagy kanyarsebességeknél nem kell a tengely- és sugárirányban is állítható kormányba kapaszkodni, az első ülések oldaltartása illik a C-MAX sportos jellegéhez. A hat irányba állítható vezetőülés minden alkat számára kényelmes pozíciót biztosít, hosszabb úton az állítható deréktámasszal tornáztathatjuk meg gerincoszlopunkat. Ha az első üléssort kényelmesnek minősítettem, a hátsóról szerényen csak azt mondhatom, fejedelmi. Ezt elérendő, a Ford mérnökei érdekes mechanikát építettek be az ülések alá. Ha a 40-20-40 százalékban osztható üléssor közepét felhajtjuk és hátratoljuk, a két szélső ülőhely átlósan hátrébb tolható. Így nem csak a lábtér növekszik meg, hanem az ajtóktól való nagyobb oldaltávolság a komfortérzetet is növeli. Sajnos a tető íveltsége miatt magasabb növésűek csak mérsékelten élvezhetik ezt a variálhatóságot. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!