hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Számos sportolót eltilthatnak
Országos méretű doppingbotrány az Államokban

2003. 10. 26.
Tíz hónappal a jövő évi athéni olimpia előtt több amerikai válogatott atléta doppingtesztjének A-próbája a szteroidok közé tartozó tetrahydrogestrinon (THG) használatát mutatta ki – jelentette be az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA). Ha a B-próbák megerősítik az első tesztek eredményeit, mindegyik versenyző legalább kétéves eltiltással számolhat. Az USA Olimpiai Bizottsága (USOC) eközben megfenyegette az ország atlétikai szövetségét, hogy megvonja hivatalos státusát, ha az atléták nem működnek közre az ügy felderítésében. Ez azt jelentené, hogy az amerikai atléták nem lehetnének ott a jövő évi athéni olimpián.



A THG fogyasztása miatt bukott le a párizsi világbajnokságon a 100 és 200 méteren győztes Kelli White. Valószínűleg megfosztják aranyérmeitől Fotó: Reuters

"Nem tudok olyan doppingesetről, amelyikben ennyi ember lett volna érintve. Szabályos összeesküvésről van szó, vegyészek, sportolók és edzők között. Mindannyian meg voltak győződve arról, hogy ennek a szernek a használatát nem lehet kimutatni" – nyilatkozta Terry Madden, az USADA igazgatója. Az ügynökség június elején egy atlétaedzőtől kapott információt a THG-ről. A tréner később a szert is eljuttatta a doppingellenes ügynökséghez, amelynek szakemberei a kapott minta segítségével kifejlesztették a módszert arra, hogyan lehet a THG-t kimutatni. A júniusi amerikai atlétikai bajnokságon 350 ellenőrzést végeztek, világszerte pedig további százat – nem csak az atléták között –, kimondottan a THG-ra összpontosítva. Az USADA a THG mellett több esetben a modafinil használatát is kimutatta. Az érintettek közül eddig egyedül Kevin Toth súlylökő neve vált ismertté, aki a legutóbbi vb negyedik helyezettje volt. Menedzsere szerint Toth nem tudta, hogy anabolikus szteroidot kapott, és a THG nev? szer különben sem szerepelt a tiltólistán.

"A THG tulajdonképpen csúcsfejlesztés? szteroid. 

A hatása hónapokig tart, ugyanakkor csak három-hét napig lehet kimutatni a szervezetben" – mondta Terry Madden. A vegyületet állítólag Victor Conte, a táplálékkiegészítőket is gyártó kaliforniai Balco-laboratórium alapítója fejlesztette ki. Conte több sztársportoló, így a sprinter Marion Jones, és a baseballozó Barry Bonds tanácsadója. A laboralapító először tagadta, hogy bármi köze lenne a THG kifejlesztéséhez, majd azzal érvelt, hogy tudományos elemzés nélkül nem lehet megmondani, a szer anabolikus szteroid, vagy sem, mert a molekula minimális módosítása megváltoztatja a minősítését is. Az ügyészség tanúként kívánja kihallgatni azokat a sportolókat, akik kapcsolatban álltak, állnak a kaliforniai laboratóriummal.

Eközben az USA Olimpiai Bizottsága (USOC) megfenyegette az ország atlétikai szövetségét, hogy megvonja hivatalos státusát, ha az atléták nem működnek közre az ügy felderítésében. Ez azt jelentené, hogy az amerikai atléták nem lehetnének ott a jövő évi athéni olimpián. A doppingbotrány miatt az USOC az előzetesen kalkulálthoz képest egyébként is kevesebb éremre számít az athéni játékokon. "Az atlétika az egyik legeredményesebb sportágunk, így ha valóban több versenyzőt eltiltanak doppingolás miatt, az érzékenyen érinti a terveinket" – mondta Jim Scherr, az USOC ügyvezető igazgatója.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!