hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drágul a kötelező biztosítás

2002. 11. 18.
Jövőre már nem a Pénzügyminisztérium határozza meg a gépjárm?-felelősségbiztosítás alapdíjait, a szabadárassá vált "termék" áremelkedése átlagosan öt százalék lesz, amely közel azonos a tervezett infláció mértékével. Ez a biztosítási típus – amely a hazánkban üzemeltetett gépjárművekkel másoknak okozott vagyoni és személyi károkat fedezi – azért kötelező, hogy a kár megtérítése ne a kárt okozó anyagi helyzetétől függjön. A kötelező felelősségbiztosítási-rendszer akkor is megtéríti az autónkban keletkezett kárt, ha a kárt okozó távollétünkben olyannyira szégyellte magát, hogy adatait elfelejtette közölni szélvédőnkön. A több mint 3 millió biztosított évente közel 70 milliárdos bevételt jelent az egymással versengő tíz biztosítótársaság számára. 

A biztosítási összeg nagyságát az autó márkája, lóereje, a szerződő fél életkora és lakóhelye, valamint bonus-manus előélete határozza meg. A káresetmentes esztendők után egyre kevesebbet kell fizetnünk, kocsitörés esetén viszont hatványozottan drágul a biztosítás. Ha új autót vásárolunk a bonus-manus besorolásunk megmarad. Fontos még tudnunk, ha autónkat kölcsönadjuk és káresemény történik vele, nem a használó, hanem a mi megítélésünk romlik a biztosítónál. Fokozott kockázati tényezőnek számít Budapest, ahol az ÁB-Aegon, az Argosz, és az OTP-Garancia biztosító az átlagnál drágább díjat számol fel. Fővárosiaknak kedvezőbb ajánlatot ad a piacvezető Allianz-Hungária és a Generali Biztosító. Aki anyagi vagy más megfontolásból biztosítótársaságot szeretne váltani, az kizárólag november hónapban, írásban teheti meg, kérve bonus-manus besorolásának a kiadását. A legtöbbet – függetlenül vezetői tudásától – az a huszonöt évnél fiatalabb, budapesti autótulajdonos fizeti, aki arra "vetemedik", hogy sportautójával rója az utakat. A biztosítótársaságok szempontjából kisebb kockázati tényező "Feri bácsi Alsómocsoládon", aki ugyan egy tapodtat sem mozdul öreg Wartburgjával, de mert rendszámát nem kívánja leadni, ugyanannyi biztosítási díjat fizet, mint szomszédja, aki mondjuk 60 ezer kilométert autózik évente. Ezért lenne igazságosabb a biztosítás öszszegét az üzemanyag árába beépíteni. Ugyanis Feri bácsi kockázatot már csak disznajai számára jelent, főleg ilyenkor ősszel, a töltöttkáposzta-idény beköszöntével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!