Kereső toggle

Érdektelenségbe fulladhat a Forma–1

A Ferrari éve volt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 18. Japán Nagydíjjal befejeződött a Forma–1 idei szezonja. A most is első helyen végző Michael Schumacher, illetve a Ferrari szinte minden létező F1-es rekordot megdöntött, de az olasz sztárcsapat egyeduralkodása visszafelé sült el: a nézettségi mutatók világszerte negatív rekordot döntöttek. Olyannyira, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség reformokon gondolkozik, hogy a száguldó cirkusz népszerűségét fenntartsa.

Schumi már a Német Nagydíjon biztosította elsőségét, míg a Ferrarinak ez "csak" a következő fordulóban, a Hungaroringen sikerült. A német pilóta ebben a szezonban tizenegy győzelmet aratott, míg pályafutása alatt összesen hatvannégyszer futott be elsőként a célba – mindkét eredmény abszolút rekord a Forma–1-ben. Szintén egyedülálló, hogy a Ferrari a legutóbbi öt versenyen kettős győzelmet aratott, és toronymagasan nyerte a konstruktőrök világbajnoki címét is. Az olasz sztárcsapat idén összesen 221 pontot gyűjtött be, vagyis pontosan annyit, mint a többi csapat együttvéve.

A Ferrari dominanciája a szakemberek véleménye szerint ugyanakkor romlásba döntheti a száguldó cirkuszt. A futamok közvetítése – miután Schumi elsősége eldőlt – szinte érdektelenségbe fulladt, ami a sportágat jelentős reklámbevételektől ütötte el. Nem véletlen, hogy Bernie Ecclestone, a Forma–1 első számú vezetője szerint reformok bevezetésére lesz szükség, hogy a verseny újra nyíltabb legyen. Az elképzelések között szerepel, hogy a szerzett pontok arányában súlytöbblettel fékezzék a legjobbakat, vagy például, hogy a pilótáknak mindegyik autót vezetniük kellene.

Állítólag Luca Di Montezemelo, a Ferrari elnöke őrjöngött, amikor meghallotta az extrém ötleteket. "Ezek teljesen idióta javaslatok, ilyeneket a kocsmában hallani azoktól a dilettánsoktól, akiknek fogalmuk sincs erről a sportról" – fogalmazott az elnök, aki kilátásba helyezte, hogy amennyiben a szabálymódosítások életbe lépnek, csapata kiszáll a Forma–1-ből.

"Széles kör? megállapodás szükséges, hogy tehessünk valamit – mondta Max Mosley, a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) elnöke. – Nem kétséges, hogy az intézkedések a nagy hagyományú istállókat sújtanák, de most az a helyzet állt elő, amelyben a Ferrari ugyan megtarthatja tradícióit, de senkit nem érdekel, mert senki nem nézi."

A Forma–1 2002-es szezonjának első hat helyezettje:

Pilóták:

1. M. Schumacher Ferrari 144 pont 

2. R. Barrichello Ferrari 77

3. J. P. Montoya Williams 50 

4. R. Schumacher Williams 42 

5. D. Coulthard McLaren 41 

6. K. Räikkönen McLaren 24 

Konstruktőrök:

1. Ferrari 221 pont 

2. Williams 92 

3. McLaren 65 

4. Renault 23 

5. Sauber 11 

6. Jordan 9

Olvasson tovább: