Kereső toggle

Koplárovics első gólja

Hévízből a mély vízbe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
David Beckham és Szamosi Tamás párharca. Budapesti csoda Fotó: Reuters

"Sokkoló az eredmény” – nyilatkozta Sir Alex Fergusson a Manchester United televízió riporterének néhány perccel azután, hogy a világ legdrágábbnak tartott klubcsapata vereséggel hagyta el a Puskás Ferenc Stadion gyepét. Annak fényében különösen, hogy a Zalaegerszeg győztes gólját az a Hévízről igazolt Koplárovics Béla szerezte, aki összesen kilenc percet töltött a pályán, és a magyar elsőosztályban még soha nem szerzett gólt. David Beckham és Szamosi Tamás párharca. Budapesti csoda Fotó: Reuters

A lapzártakor véget ért mérkőzés a ZTE másfél éve tartó kisebbfajta csodasorozatának az eddigi csúcspontja, bár a Bajnokok Ligája selejtező párharcának esélyese természetesen továbbra is a legendás angol klub, amely nemcsak anyagiakban, hanem történelmében is kivételesnek számít.

A Manchester United Football Clubot 1878-ban alapították, igaz, még nem a mostani, hanem a Newton Heath LYR (Lancashire and Yorkshire Railway – Vasutak) néven. A cél nem is annyira a nemzeti szint? játék volt, inkább a vasúttársaság más részlegében dolgozók és a városi munkáscsapatok elleni, szervezett keretek közötti megmérettetés. Mindezek ellenére, amikor 1888-ban létrejött az angol Labdarúgó Liga, tízéves múltjuk ellenére sem érezték magukat elég jónak ahhoz, hogy csatlakozzanak. Erre, végül 1892-ben került sor. A csapat pénzügyi helyzetén akkor még nem tudott segíteni a sok tévéreklám, ennek ellenére egy helyi sörfőző üzem tulajdonosa úgy döntött, befektet a klubba. John Henry Davies beruházásainak eredményeként a csapat túlélte a nehéz éveket, és végül 1902 májusában elnyerte mai nevét – Manchester Central és Manchester Celtic volt a másik két esélyes. A serfőző és az általa szerződtetett menedzser meghozta a sikert, az 1905–1906-os szezonban az FA Kupa negyeddöntőjéig jutottak, és feljutottak a bajnokság "felsőházába".

A szekér megindult, ennek megfelelően szükség volt saját pályára is. 1910-ben beköltöztek az Old Trafford stadionba, akkor talán még senki nem gondolta, hogy a hely és az ott megtelepedő fiatal klub egyaránt legendává válik. 

Az első mérkőzést 1910. február 19-én játszották, igaz, a szerzett 3 gól is kevésnek bizonyult a mai napig is nagy rivális Liverpool 4 találatával szemben. A stadion jól szerepelt, kényelmesen elfért benne 80 ezer szurkoló – nem tévedés, mondhatnánk, a jövőre néztek, és jól tették… A két világháború alatt nem sokat foglalkoztak a labdarúgással, de amikor 1941 márciusában bombatalálat érte a híres pályát, mindenki optimista volt, bíztak az újjáépítésében. Eddig a történelem. Ami ezután történt, már legenda.

Olvasson tovább:

 • És akkor Phelps azt mondta: elképesztő vagy!

  Fél évvel az olimpia előtt súlyos sérülésből lábadozott, Rióban viszont ő volt a magyar csapat egyik legnagyobb meglepetése: a 200 pillangó előfutamaiban kétszer legyőzte példaképét, Michael Phelpst, a döntőben pedig bronzérmet szerzett.
 • Különleges olimpiai sportok

  Nehéz lenne felsorolni az olimpiai sportágakat, ami nem meglepő, hisz a nyári és téli játékok alatt egy-egy sportágon belül több szakágon is indulhatnak az erejüket összemérni vágyó versenyzők.
 • Három világsztár. Michael Phelps és Chad le Clos Cseh Lacival egyszerre ezüstérmes.

  Rio, a második hét

  A héten a magyar olimpikonok folytatták az éremgyűjtést Rióban. Bár a várt és meglepetéseredmények mellett voltak csalódások is, lapzártánk idején Magyarország a 12. helyet foglalta el az éremtáblázaton – és lakosságarány tekintetében ezzel a legeredményesebb a nemzetek versenyében.