hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra fel kellene találnunk magunkat
Harminc év alatt tizedére csökkent a magyar szabadalmak száma

2013. 12. 05.
A világon a találmányok száma egyre nő, a magyar szabadalmak száma azonban a rendszerváltás óta minden évben folyamatosan csökken. Ez egyúttal a prosperitás csökkenését is mutatja – állítja Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára.  Öröm az ürömben, hogy egyesek kreativitásukkal ma is felhívják a figyelmet az országra, s a legutóbbi Varsói Nemzetközi Találmányi Kiállításról (International Warsawa Invention Show - IWIS) feltalálóink több arany-, illetve ezüstéremmel érkeztek haza.

Az 1980-as évek végén az egymillió főre jutó szabadalmi bejelentések számát tekintve az USA-val voltunk egy szinten. Ez évi ötezer szabadalmi bejegyzést jelentett hazánkban, amely azonban évről évre fokozatosan az egytizedére, azaz évi ötszázra csökkent. Eközben Kína és Ázsia egyre nagyobb szeletet hasít ki magának az újítások és az innovációk terén, de már Lengyelország és Románia is megelőzött minket – állítja Vedres András, a MAFE főtitkára, a Feltalálók Világszervezetének elnöke. S noha Kínában csak 1985-ben fogadták el az első szabadalmi törvényt, szabadalmi bejegyzéseinek számát tekintve Kína már az első helyen áll. (Magyarországon már 1895-ben létrehozták a Szabadalmi Hivatalt.)

A legfrissebbnek mondható, 2011-es adatok szerint évente mintegy kétmillió találmány születik a világon, s ebből Kína négyszázezret tudhat magáénak. „Korábban sok mindent lemásoltak, de most már nem koppintanak, hanem előttünk rohannak” – mondta lapunknak Vedres. Az egész ázsiai kontinens pedig az összes bejegyzett találmányok 51 százalékát adja évente, míg az Egyesült Államok és Kanada 26 százalékkal, Európa pedig évi 17 százalékkal részesedik az összes szabadalomból.

Az országok prosperitását az újítások, szabadalmak biztosítják, mert ezek nélkül nincsen újabb és újabb innováció. „A találmány önmagában puszta idea, a találmány tárgyiasulása pedig az innováció” – fogalmazott Vedres. Az innováció, vagyis az újítások üzleti célból történő hasznosítása azonban kockázatos dolog, mert száz találmány közül csupán négy-ötből jön létre sikeres üzlet. Ezek hasznából kell majd finanszírozni a többit is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!